Blodprøver – Eksempler

Blodprøver kan bruges på en række måder, såsom at hjælpe med at diagnosticere en tilstand, vurdere sundheden for visse organer eller screening for nogle genetiske tilstande.

Denne side beskriver nogle almindelige blodprøver.

For mere information om en bredere vifte af tests, søg i AZ-indekset for blodprøver på Lab Tests Online UK.

Test af kolesterol i blodet

Kolesterol er et fedtholdigt stof, der hovedsagelig er skabt af leveren fra de fedtholdige fødevarer i din kost og er afgørende for kroppens normale funktion.

At have et højt niveau af kolesterol kan bidrage til en øget risiko for alvorlige problemer såsom hjerteanfald og slagtilfælde .

Blodkolesterolniveauer kan måles med en simpel blodprøve. Du kan blive bedt om ikke at spise i 12 timer før testen (som normalt inkluderer, når du sover) for at sikre, at al mad fordøjes fuldstændigt og ikke påvirker resultatet, selvom dette ikke altid er nødvendigt.

Find ud af mere om diagnosticering af højt kolesteroltal og læs om kolesteroltest på Lab Tests Online UK.

Blodkultur

Dette indebærer at tage en lille blodprøve fra en vene i armen og fra 1 eller flere andre dele af din krop.

Prøverne kombineres med næringsstoffer designet til at tilskynde til vækst af bakterier. Dette kan hjælpe med at vise, om der findes bakterier i dit blod.

Mindst 2 prøver er normalt nødvendige.

Læs mere om blodkulturer på Lab Tests Online UK.

Test af blodgasser

En blodgasprøve tages fra en arterie, normalt ved håndleddet. Det er sandsynligvis smertefuldt og udføres kun på hospitalet.

En blodgas test bruges til at kontrollere balancen mellem ilt og kuldioxid i dit blod og balancen mellem syre og alkali i dit blod (pH-balancen).

En pH-ubalance kan være forårsaget af:

Læs mere om blodgastest på Lab Tests Online UK.

Test af blodsukker (blodsukker)

En række tests kan bruges til at diagnosticere og overvåge diabetes ved at kontrollere niveauet af sukker (glukose) i blodet.

Disse inkluderer:

  • fastende glukosetest – hvor niveauet af glukose i dit blod kontrolleres efter faste (ikke spiser eller drikker andet end vand) i mindst 8 timer
  • glukosetolerance test – hvor niveauet af glukose i dit blod kontrolleres efter fastende, og igen 2 timer senere efter at have fået en glukosedrik
  • HbA1C test – en test udført på din lægeoperation eller på hospitalet for at kontrollere dit gennemsnitlige blodsukkerniveau i løbet af de sidste 3 måneder

Blodsukkertestsæt kan være tilgængelige til brug derhjemme. Disse kræver kun et lille “stift” blod til test.

Læs mere om glukosetest på Lab Tests Online UK.

Blodtypning

Dette gøres inden donation af blod eller blodtransfusion for at kontrollere, hvad din blodgruppe er.

Hvis du fik blod, der ikke matchede din blodgruppe, kan dit immunsystem angribe de røde blodlegemer, hvilket kan føre til potentielt livstruende komplikationer.

Blodtypning bruges også under graviditet, da der er en lille risiko for, at det ufødte barn kan have en anden blodgruppe end deres mor, hvilket kan føre til, at moderens immunsystem angriber hendes babys røde blodlegemer. Dette er kendt som rhesus sygdom .

Hvis du ikke allerede kender din blodtype, vil dit blod blive testet mindst en gang i løbet af din graviditet for at afgøre, om der er risiko for rhesus sygdom. Læs mere om diagnosticering af rhesus sygdom .

Hvis test afslører, at der er risiko for rhesus sygdom, kan der gives en injektion af et lægemiddel, der stopper moderens immunsystem, der angriber hendes babys blodlegemer. Læs mere om forebyggelse af rhesus sygdom .

Læs mere om blodtypning på Lab Tests Online UK.

Kræft blodprøver

Et antal blodprøver kan udføres for at hjælpe med at diagnosticere visse kræftformer eller kontrollere, om du har en øget risiko for at udvikle en bestemt type kræft.

Disse inkluderer test til:

Kromosomtest (karyotyping)

Dette er en test til at undersøge bundter af genetisk materiale kaldet kromosomer.

Ved at tælle kromosomerne (hver celle skal have 23 par) og kontrollere deres form kan det være muligt at opdage genetiske abnormiteter.

Kromosomtest kan bruges:

Koagulationstest

En koagulationstest kan bruges til at se, om dit blod koagulerer på normal måde.

Hvis det tager lang tid for dit blod at størkne, kan det være et tegn på en blødningsforstyrrelse såsom hæmofili eller von Willebrands sygdom .

En type koagulationstest kaldet INR (International Normalised Ratio) anvendes til at overvåge dosis af antikoagulantia , såsom warfarin , og kontrollere, at din dosis er korrekt. Læs mere om overvågning af din antikoagulerende dosis .

Læs mere om koagulationsfaktorer og internationalt normaliseret forhold på Lab Tests Online UK.

C-reaktivt protein (CRP) test

Dette er en anden test, der bruges til at diagnosticere tilstande, der forårsager betændelse.

CRP produceres af leveren, og hvis der er en højere koncentration af CRP end normalt, er det et tegn på betændelse i din krop.

Læs mere om C-reaktivt protein på Lab Tests Online UK.

Elektrolyt test

Elektrolytter er mineraler, der findes i kroppen, inklusive natrium, kalium og klorid, der udfører job som at opretholde en sund vandbalance i din krop.

Ændringer i niveauet af elektrolytter kan have forskellige mulige årsager, herunder dehydrering , diabetes eller visse lægemidler.

Læs mere om elektrolytter på Lab Tests Online UK.

Erythrocytsedimenteringshastighed (ESR)

Denne test fungerer ved at måle, hvor lang tid det tager for røde blodlegemer at falde til bunden af et reagensglas. Jo hurtigere de falder, jo mere sandsynligt er det, at der er høje niveauer af betændelse.

En ESR bruges ofte til at diagnosticere tilstande forbundet med betændelse, såsom:

Sammen med andre tests kan en ESR også være nyttig til at bekræfte, om du har en infektion.

Læs mere om erytrocytsedimenteringshastighed på Lab Tests Online UK.

Fuldt blodtal (FBC)

Dette er en test for at kontrollere typer og antal celler i dit blod, herunder røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader.

Dette kan hjælpe med at give en indikation af dit generelle helbred samt give vigtige spor om visse sundhedsmæssige problemer, du måtte have.

For eksempel kan en FBC opdage tegn på:

Læs mere om fuld blodtal på Lab Tests Online UK.

Genetisk testning og screening

Dette indebærer at udvinde en prøve af DNA fra dit blod og derefter søge i prøven for en bestemt genetisk ændring (mutation).

Genetiske tilstande, der kan diagnosticeres på denne måde, inkluderer:


  • hæmofili – en tilstand, der påvirker blodets evne til at størkne
  • cystisk fibrose – en tilstand, der forårsager ophobning af klæbrig slim i lungerne
  • spinal muskelatrofi – en tilstand, der involverer muskelsvaghed og progressivt tab af bevægelse
  • seglcelleanæmi – en tilstand, der forårsager mangel på normale røde blodlegemer
  • polycystisk nyresygdom – en tilstand, der får væskefyldte sække kaldet cyster til at udvikle sig i nyrerne

Genetisk screening kan også bruges til at kontrollere, om nogen bærer et bestemt gen, der øger deres risiko for at udvikle en genetisk tilstand.

For eksempel, hvis din bror eller søster udviklede en genetisk tilstand senere i livet, såsom Huntingtons sygdom , vil du måske finde ud af, om der er en risiko for, at du også kan udvikle tilstanden.

Læs mere om genetisk testning .

Leverfunktionstest

Når leveren er beskadiget, frigiver den stoffer kaldet enzymer i blodet, og niveauerne af proteiner produceret i leveren begynder at falde.

Ved at måle niveauerne af disse enzymer og proteiner er det muligt at opbygge et billede af, hvor godt leveren fungerer.

Dette kan hjælpe med at diagnosticere visse leverbetingelser, herunder hepatitis , skrumpelever (leverårdannelse) og alkoholrelateret leversygdom .

Læs mere om leverfunktionstest på Lab Tests Online UK.

Skjoldbruskkirtelfunktionstest

Denne test bruges til at teste dit blod for niveauer af skjoldbruskkirtelstimulerende hormon (TSH) og om nødvendigt thyroxin og triiodothyronin (skjoldbruskkirtelhormoner).

Hvis du har lave eller høje niveauer af disse hormoner, kan det betyde, at du har en skjoldbruskkirteltilstand såsom en underaktiv skjoldbruskkirtlen eller overaktiv skjoldbruskkirtlen .

Læs mere om skjoldbruskkirtelfunktionstest på Lab Tests Online UK.

Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse