Underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme)

En underaktiv skjoldbruskkirtel (hypothyroidisme) er hvor skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok hormoner.

Almindelige tegn på en underaktiv skjoldbruskkirtel er træthed, vægtforøgelse og følelse af depression.

En underaktiv skjoldbruskkirtel kan ofte behandles med succes ved at tage daglige hormontabletter til erstatning for de hormoner, som skjoldbruskkirtlen ikke fremstiller.

Der er ingen måde at forhindre en underaktiv skjoldbruskkirtel på. De fleste tilfælde skyldes enten immunforsvaret, der angriber skjoldbruskkirtlen og beskadiger den, eller skader på skjoldbruskkirtlen, der opstår under nogle behandlinger for en overaktiv skjoldbruskkirtel eller kræft i skjoldbruskkirtlen .

Hvornår skal jeg se din læge

Symptomer på en underaktiv skjoldbruskkirtel ligner ofte symptomerne på andre tilstande, og de udvikler sig normalt langsomt, så du bemærker dem muligvis ikke i årevis.

Du bør se din læge og bede om at blive testet for en underaktiv skjoldbruskkirtel, hvis du har symptomer, herunder:

  • træthed
  • vægtøgning
  • depression
  • at være følsom over for kulde
  • tør hud og hår
  • muskelsmerter

Den eneste nøjagtige måde at finde ud af, om du har et skjoldbruskkirtelproblem, er at have en skjoldbruskkirtelfunktionstest , hvor en blodprøve testes for at måle dine hormonniveauer.

Læs mere om test for en underaktiv skjoldbruskkirtel .

Hvem er berørt

Både mænd og kvinder kan have en underaktiv skjoldbruskkirtel, selvom det er mere almindeligt hos kvinder. Børn kan også udvikle en underaktiv skjoldbruskkirtel, og nogle babyer fødes med den.

Alle babyer født i Storbritannien screenes for medfødt hypothyroidisme ved hjælp af en blodpletstest, når babyen er omkring 5 dage gammel.

Behandling af en underaktiv skjoldbruskkirtel

Behandling for en underaktiv skjoldbruskkirtel indebærer at tage daglige hormonerstatningstabletter, kaldet levothyroxin, for at hæve dit thyroxinniveau.

Du får oprindeligt regelmæssige blodprøver, indtil den korrekte dosis levothyroxin er nået. Dette kan tage lidt tid at komme rigtigt.

Når du har taget den korrekte dosis, har du normalt en blodprøve en gang om året for at overvåge dit hormonniveau.

Du har normalt brug for behandling resten af dit liv. Men med korrekt behandling skal du være i stand til at leve et normalt, sundt liv.Hvis en underaktiv skjoldbruskkirtel ikke behandles, kan det føre til komplikationer, herunder hjertesygdomme , struma , graviditetsproblemer og en livstruende tilstand kaldet myxødem koma (selvom dette er meget sjældent).

Skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlen er en lille sommerfuglformet kirtel i nakken lige foran luftrøret (luftrøret).

En af dens vigtigste funktioner er at producere hormoner, der hjælper med at regulere kroppens stofskifte (processen, der omdanner mad til energi). Disse hormoner kaldes triiodothyronin (T3) og thyroxin (T4).

Mange af kroppens funktioner sænkes, når skjoldbruskkirtlen ikke producerer nok af disse hormoner.