Polymyalgia rheumatica

Polymyalgia rheumatica (PMR) er en tilstand, der forårsager smerte, stivhed og betændelse i musklerne omkring skuldre, nakke og hofter.


Symptomer på polymyalgia rheumatica

Hovedsymptomet er muskelstivhed om morgenen, der varer længere end 45 minutter.

Andre symptomer kan omfatte:

Se en læge, hvis du har smerter og stivhed i mere end en uge. De vil prøve at finde ud af, hvad der forårsager det.

Diagnosticering af polymyalgi rheumatica kan være vanskelig, fordi symptomerne ligner dem ved mange andre tilstande, herunder reumatoid arthritis .

Disse tilstande skal udelukkes, før polymyalgia rheumatica diagnosticeres.

Årsager til polymyalgia rheumatica

Årsagen til polymyalgia rheumatica er ukendt, men en kombination af genetiske og miljømæssige faktorer menes at være ansvarlige.

Polymyalgia rheumatica er en aldersrelateret tilstand. De fleste mennesker, der er diagnosticeret med det, er over 70, og det er meget sjældent hos mennesker under 50 år. Det er også mere almindeligt hos kvinder end mænd.

Det anslås, at 1 ud af 1.200 mennesker i Storbritannien udvikler tilstanden hvert år.


Behandling af polymyalgi rheumatica

En kortikosteroidmedicin kaldet prednisolon er den vigtigste behandling for polymyalgia rheumatica. Det bruges til at hjælpe med at lindre symptomerne.

Til at begynde med kan du ordineres en moderat dosis prednisolon, som gradvist reduceres over tid.

De fleste mennesker med polymyalgia rheumatica har brug for et kursus af kortikosteroidbehandling, der varer i 18 måneder til 2 år for at forhindre, at deres symptomer vender tilbage.

Temporal arteritis

Op til 1 ud af 5 personer med polymyalgia rheumatica udvikler en mere alvorlig tilstand kaldet temporal arteritis (også kendt som kæmpe cellearteritis), hvor arterierne i hoved og nakke bliver betændte.

Symptomer på tidsmæssig arteritis inkluderer:

  • en svær hovedpine, der udvikler sig pludselig (din hovedbund kan også føle sig øm eller øm)
  • smerter i kæbemusklerne, når de spiser
  • problemer med synet, såsom dobbeltsyn eller synstab

Hvis du har nogen af disse symptomer, skal du straks kontakte en læge, gå til 111..uk , ringe til 111 eller gå til din nærmeste akutpleje .

I modsætning til polymyalgia rheumatica kræver temporær arteritis øjeblikkelig lægehjælp. Dette skyldes, at det kan forårsage permanent synstab, hvis det ikke behandles straks.