Slag

Et slagtilfælde er en alvorlig livstruende medicinsk tilstand, der opstår, når blodtilførslen til en del af hjernen afbrydes.

Slagtilfælde er en medicinsk nødsituation, og akut behandling er vigtig.

Jo hurtigere en person får behandling for et slagtilfælde, desto mindre er der sandsynligvis skader.

Hvis du har mistanke om, at du eller en anden har et slagtilfælde, skal du straks ringe til 112 og bede om en ambulance.


Symptomer på slagtilfælde

De vigtigste symptomer på slagtilfælde kan huskes med ordet HURTIG:

  • Ansigt – ansigtet kan være faldet på den ene side, personen kan muligvis ikke smile, eller deres mund eller øje kan være faldet.
  • Arme – personen med mistanke om slagtilfælde kan muligvis ikke løfte begge arme og holde dem der på grund af svaghed eller følelsesløshed i 1 arm.
  • Tale – deres tale kan være sløret eller forvrænget, eller personen kan muligvis ikke være i stand til at tale på trods af at det ser ud til at være vågen; de kan også have problemer med at forstå, hvad du siger til dem.
  • Tid – det er tid til at ringe 112 med det samme, hvis du ser nogen af disse tegn eller symptomer.


Årsager til slagtilfælde

Som alle organer har hjernen brug for ilt og næringsstoffer fra blod for at fungere ordentligt.

Hvis blodforsyningen er begrænset eller stoppet, begynder hjerneceller at dø. Dette kan føre til hjerneskade, handicap og muligvis død.

Der er to hovedårsager til slagtilfælde:

Der er også en relateret tilstand kaldet et forbigående iskæmisk angreb (TIA) , hvor blodtilførslen til hjernen midlertidigt afbrydes.

Dette forårsager det, der kaldes et mini-slag. Det kan vare et par minutter eller vare op til 24 timer.

TIA’er bør behandles hurtigst muligt, da de ofte er et advarselstegn, at du risikerer at få et fuldt slagtilfælde i den nærmeste fremtid.

Søg lægehjælp hurtigst muligt, selvom dine symptomer bliver bedre.

Visse forhold øger risikoen for slagtilfælde, herunder:

Behandling af slagtilfælde

Behandlingen afhænger af, hvilken type slagtilfælde du har, herunder hvilken del af hjernen der blev påvirket, og hvad der forårsagede det.

Slagtilfælde behandles normalt med medicin. Dette inkluderer medicin til forebyggelse og opløsning af blodpropper, nedsættelse af blodtrykket og nedsættelse af kolesterolniveauer.

I nogle tilfælde kan procedurer være nødvendige for at fjerne blodpropper. Kirurgi kan også være påkrævet for at behandle hævelse i hjernen og reducere risikoen for yderligere blødning, hvis dette var årsagen til dit slagtilfælde.


Gendannelse efter et slagtilfælde

Mennesker, der overlever et slagtilfælde, har ofte langvarige problemer forårsaget af hjerneskade.

Nogle mennesker har brug for en lang periode med rehabilitering, før de kan genvinde deres tidligere uafhængighed, mens mange aldrig kommer sig fuldt ud og har brug for løbende støtte efter deres slagtilfælde.

Lokale myndigheder bør levere gratis reablementtjenester til alle, der vurderes at have brug for dem.

Disse tjenester hjælper den person, der kommer sig efter et slagtilfælde, med at lære eller genlære de færdigheder, de har brug for for at bo hjemme uafhængigt.

Nogle mennesker vil fortsat have brug for en form for pleje eller hjælp til deres daglige aktiviteter.

For eksempel kan en plejearbejder komme hjem til personen for at hjælpe med vask og påklædning eller for at give ledsagelse.

Læse om:

Hvis du kommer dig efter et slagtilfælde eller plejer en person, der er, kan det være nyttigt at læse en guide til pleje og støtte .

Dette er skrevet til mennesker med behov for pleje og støtte såvel som deres plejere og pårørende.

Forebyggelse af slagtilfælde

Du kan reducere din risiko for slagtilfælde markant ved at:

Hvis du har en tilstand, der øger din risiko for slagtilfælde, er det vigtigt at håndtere det effektivt. For eksempel tager du medicin, du er ordineret til at sænke højt blodtryk eller kolesterolniveauer.

Hvis du tidligere har haft et slagtilfælde eller TIA, er disse tiltag særlig vigtige, fordi din risiko for at få et andet slagtilfælde er stærkt øget.

Slagtilfælde hos børn

Slagtilfælde påvirker ikke kun voksne. Hvert år får omkring 400 børn i Storbritannien et slagtilfælde, ifølge Stroke Association.

Læs mere om slagtilfælde hos børn på Stroke Association-webstedet.

Information:

Vejledning om social pleje og support

Hvis du:

  • har brug for hjælp til det daglige liv på grund af sygdom eller handicap
  • pleje nogen regelmæssigt, fordi de er syge, ældre eller handicappede (inklusive familiemedlemmer)

Vores guide til pleje og support forklarer dine muligheder, og hvor du kan få support.

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/slag/symptomer/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Symptomer < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>