Blodprøver

Blodprøver har en bred vifte af anvendelser og er en af de mest almindelige typer medicinsk test.

For eksempel kan en blodprøve bruges til at:

  • vurdere din generelle sundhedstilstand
  • kontrollere, om du har en infektion
  • se, hvor godt visse organer, såsom lever og nyrer, fungerer
  • skærm for visse genetiske tilstande

De fleste blodprøver tager kun et par minutter at gennemføre og udføres på din læge, kirurgi eller det lokale hospital af en læge, sygeplejerske eller phlebotomist (en specialist i at tage blodprøver).

Læs om nogle almindelige typer blodprøver .

For mere information om en bredere vifte af tests, søg i AZ-indekset for blodprøver på Lab Tests Online UK.

Forberedelse til en blodprøve

Den sundhedsperson, der arrangerer din blodprøve, fortæller dig, om der er nogen specifikke instruktioner, du skal følge før din test.

Afhængigt af typen af blodprøve kan du f.eks. Blive bedt om at:

Det er vigtigt at følge de instruktioner, du får, da det kan påvirke resultatet af testen og betyde, at den skal forsinkes eller udføres igen.

Hvad sker der under en blodprøve?

En blodprøve involverer normalt at tage en blodprøve fra et blodkar i armen.

Armen er en bekvem del af kroppen at bruge, fordi den let kan afdækkes. Det sædvanlige sted, hvor en prøve kan tages fra, er indersiden af albuen eller håndleddet, hvor venerne er relativt tæt på overfladen.

Blodprøver fra børn tages ofte fra bagsiden af hånden. Deres hud kan blive bedøvet med en speciel spray eller creme, før prøven tages.

Et stramt bånd (turnering) sættes normalt omkring din overarm. Dette klemmer armen og bremser midlertidigt blodgennemstrømningen og får venen til at svulme op. Dette gør det lettere for en prøve at blive taget.

Inden prøven tages, kan lægen eller sygeplejersken rengøre hudområdet med en antiseptisk aftørring.

En nål fastgjort til en sprøjte eller en særlig beholder er indsat i venen. Sprøjten bruges til at trække en prøve af dit blod ud. Du kan føle en let stikkende eller ridsende fornemmelse, når nålen går ind, men det bør ikke være smertefuldt. Hvis du ikke kan lide nåle og blod, skal du fortælle den person, der tager prøven, så de kan gøre dig mere komfortabel.

Når prøven er taget, frigives turnetten, og nålen fjernes. Der påføres tryk på huden i et par minutter ved hjælp af en bomuldsuldspude. Der kan sættes et gips på det lille sår for at holde det rent.


Efter testen

Der tages kun en lille mængde blod under testen, så du bør ikke mærke nogen væsentlige eftervirkninger.

Imidlertid er nogle mennesker svimmel og besvimede under og efter testen. Hvis dette er sket med dig tidligere, skal du fortælle den person, der udfører testen, så de er opmærksomme og kan hjælpe dig med at føle dig mere komfortabel.

Efter testen kan du få et lille blå mærke, hvor nålen gik ind. Blå mærker kan være smertefulde, men er normalt harmløse og falmer i løbet af de næste par dage.


Resultater af blodprøver

Når blodprøven er taget, anbringes den i en flaske og mærkes med dit navn og dine detaljer. Derefter sendes det til et laboratorium, hvor det undersøges under et mikroskop eller testes med kemikalier, afhængigt af hvad der kontrolleres.

Resultaterne sendes tilbage til hospitalet eller til din læge. Nogle testresultater vil være klar samme dag eller et par dage senere, selvom andre muligvis ikke er tilgængelige i et par uger. Du får at vide, hvornår dine resultater vil være klar, og hvordan du får dem.

Nogle gange kan det være stressende og forstyrrende at modtage resultater. Hvis du er bekymret for resultatet af en test, kan du vælge at tage en betroet ven eller slægtning med dig. For nogle tests, såsom HIV , vil du blive tilbudt specialistrådgivning for at hjælpe dig med at håndtere dine resultater.

Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse