Rhesus sygdom

Rhesus sygdom er en tilstand, hvor antistoffer i en gravid kvindes blod ødelægger hendes babys blodlegemer. Det er også kendt som hæmolytisk sygdom hos fosteret og nyfødte (HDFN).

Rhesus sygdom skader ikke moderen, men det kan få barnet til at blive anæmisk og udvikle gulsot .

Læs om tegn på rhesus sygdom hos en baby .

Hvad forårsager rhesus sygdom?

Rhesus sygdom sker kun, når moderen har rhesus-negativt blod (RhD-negativt), og barnet i livmoderen har rhesus-positivt blod (RhD-positivt). Moderen skal også tidligere have været sensibiliseret over for RhD-positivt blod.

Sensibilisering sker, når en kvinde med RhD-negativt blod udsættes for RhD-positivt blod, normalt under en tidligere graviditet med en RhD-positiv baby. Kvindens krop reagerer på det RhD-positive blod ved at producere antistoffer (infektionsbekæmpende molekyler), der genkender de fremmede blodlegemer og ødelægger dem.

Hvis sensibilisering opstår, producerer hendes krop straks antistoffer næste gang kvinden udsættes for RhD-positivt blod. Hvis hun er gravid med en RhD-positiv baby, kan antistofferne krydse placenta og forårsage rhesus sygdom hos det ufødte barn. Antistofferne kan fortsætte med at angribe babyens røde blodlegemer i et par måneder efter fødslen.

Læs mere om årsagerne til rhesus sygdom .

Forebyggelse af rhesus sygdom

Rhesus sygdom er ualmindelig i disse dage, fordi det normalt kan forhindres ved hjælp af injektioner af en medicin kaldet anti-D immunoglobulin.

Alle kvinder tilbydes blodprøver som en del af deres antenatal screening for at afgøre, om deres blod er RhD-negativt eller positivt. Hvis moderen er RhD-negativ, vil hun blive tilbudt injektioner af anti-D-immunglobulin på visse punkter i graviditeten, når hun kan blive udsat for babyens røde blodlegemer. Dette anti-D immunglobulin hjælper med at fjerne RhD føtale blodlegemer, før de kan forårsage sensibilisering.

Hvis en kvinde har udviklet anti-D-antistoffer i en tidligere graviditet (hun er allerede sensibiliseret), hjælper disse immunglobulininjektioner ikke. Graviditeten overvåges nærmere end normalt, ligesom babyen efter fødslen.

Læs mere om forebyggelse af rhesus sygdom og diagnosticering af rhesus sygdom .

Behandling af rhesus sygdom

Hvis en ufødt baby udvikler rhesus sygdom, afhænger behandlingen af, hvor alvorlig den er. I mere alvorlige tilfælde kan det være nødvendigt med en blodtransfusion til det ufødte barn. Efter fødslen vil barnet sandsynligvis blive optaget på en nyfødt enhed (en hospitalsenhed, der har specialiseret sig i pasning af nyfødte babyer).

Behandling for rhesus sygdom efter levering kan omfatte en lysbehandling kaldet fototerapi, blodtransfusioner og en injektion af en opløsning af antistoffer (intravenøs immunglobulin) for at forhindre røde blodlegemer at blive ødelagt.

Hvis rhesus sygdom efterlades ubehandlet, kan alvorlige tilfælde føre til dødfødsel . I andre tilfælde kan det føre til hjerneskade, indlæringsvanskeligheder, døvhed og blindhed . Behandling er dog normalt effektiv, og disse problemer er usædvanlige.

Læs mere om behandling af rhesus sygdom og de potentielle komplikationer ved rhesus sygdom .