Antikoagulerende medicin

Antikoagulantia er medicin, der hjælper med at forhindre blodpropper. De gives til mennesker med høj risiko for at få blodpropper for at reducere deres chancer for at udvikle alvorlige tilstande som slagtilfælde og hjerteanfald.

En blodprop er en forsegling skabt af blodet for at stoppe blødning fra sår. Mens de er nyttige til at stoppe blødning, kan de blokere blodkar og stoppe blodstrømning til organer som hjerne, hjerte eller lunger, hvis de dannes på det forkerte sted.

Antikoagulantia virker ved at afbryde processen involveret i dannelsen af blodpropper. De kaldes undertiden “blodfortyndende” medicin, selvom de faktisk ikke gør blodet tyndere.

Selvom de bruges til lignende formål, er antikoagulantia anderledes end blodpladebehandlingsmedicin, såsom lavdosis aspirin og clopidogrel .

Typer af antikoagulantia

Det mest ordinerede antikoagulantia er warfarin .

Nyere typer antikoagulantia er også tilgængelige og bliver mere og mere almindelige. Disse inkluderer:

  • rivaroxaban (Xarelto)
  • dabigatran (Pradaxa)
  • apixaban (Eliquis)
  • edoxaban (Lixiana)

Warfarin og de nyere alternativer tages som tabletter eller kapsler. Der er også et antikoagulantia kaldetheparin, der kan gives ved injektion.

Når der anvendes antikoagulantia

Hvis en blodprop blokerer blodgennemstrømningen gennem et blodkar, vil den berørte del af kroppen sulte af ilt og stoppe med at arbejde korrekt.

Afhængigt af hvor blodproppen dannes, kan dette føre til alvorlige problemer såsom:

Behandling med antikoagulantia kan anbefales, hvis din læge føler, at du har en øget risiko for at udvikle et af disse problemer. Dette kan skyldes, at du tidligere har haft blodpropper, eller at du er blevet diagnosticeret med en tilstand som atrieflimren, der kan forårsage dannelse af blodpropper.

Du kan også få ordineret et antikoagulant, hvis du for nylig har været operation, da den hvileperiode og inaktivitet, du har brug for under dit opsving, kan øge din risiko for at udvikle en blodprop.

Læs mere om, hvornår antikoagulantia anvendes .

Sådan skal du tage antikoagulantia

Din læge eller sygeplejerske skal fortælle dig, hvor meget af din antikoagulerende medicin du skal tage, og hvornår du skal tage den.

De fleste mennesker har brug for at tage deres tabletter eller kapsler en eller to gange dagligt med vand eller mad.

Hvor lang tid du skal bruge din medicin afhænger af, hvorfor det er ordineret. I mange tilfælde vil behandlingen være livslang.

Hvis du er i tvivl om, hvordan du tager din medicin, eller er bekymret for, at du har glemt en dosis eller har taget for meget, skal du læse indlægssedlen til patienten, der følger med den, eller spørge din læge, antikoagulantklinik eller apotek, hvad du skal gøre. Du kan også ringe til 111 for rådgivning.

Læs mere om antikoagulerende doser .

Ting, du skal overveje, når du tager antikoagulantia

Der er flere ting, du skal være opmærksom på, når du tager antikoagulerende medicin.

Hvis du skal have operation eller en test som en endoskopi , skal du sørge for, at din læge eller kirurg er opmærksom på, at du tager antikoagulantia, da du muligvis bliver nødt til at stoppe med at tage dem i kort tid.

Tal med din læge, antikoagulantklinik eller apotek, inden du tager anden medicin, herunder receptpligtig medicin og receptpligtig medicin, da nogle lægemidler kan påvirke, hvordan din antikoagulant virker.

Hvis du tager warfarin, skal du også undgå at foretage væsentlige ændringer i, hvad du normalt spiser og drikker, da dette kan påvirke din medicin.

De fleste antikoagulerende lægemidler er ikke egnede til gravide kvinder. Tal med din læge eller antikoagulantklinik, hvis du bliver gravid eller planlægger at prøve en baby, mens du tager antikoagulantia.

Læs mere om ting, du skal overveje, når du tager antikoagulantia .

Bivirkninger af antikoagulantia

Som al anden medicin er der en risiko for at opleve bivirkninger, mens du tager antikoagulantia.

Hovedbivirkningen er, at du kan bløde for let, hvilket kan forårsage problemer som:

For de fleste mennesker opvejer fordelene ved at tage antikoagulantia risikoen for overdreven blødning.

Læs mere om bivirkningerne af antikoagulantia .