Antikoagulerende lægemidler – Dosering

* Din læge eller sygeplejerske skal fortælle dig, hvor meget af din antikoagulant medicin du skal tage, og hvornår du skal tage den. *

Hvis du er i tvivl om, hvordan du tager din medicin, skal du kontrollere indlægssedlen til den patient, der følger med den, eller spørge din antikoagulantklinik, læge eller apotek, hvad du skal gøre. Du kan også ringe til 111 for rådgivning.

Om din antikoagulerende dosis

For de fleste bør antikoagulerende tabletter eller kapsler tages på samme tid en eller to gange om dagen. Det er vigtigt at tage din medicin som planlagt, fordi virkningen af nogle antikoagulantia kan begynde at blive slidt inden for en dag.

Warfarin , apixaban (Eliquis) og dabigatran (Pradaxa) skal tages med vand. Rivaroxaban (Xarelto) tages normalt sammen med mad.

Afhængigt af din dosis skal du muligvis tage mere end en tablet eller kapsel ad gangen.

Warfarin tabletter findes i forskellige farver (hvid, brun, blå og lyserød) for at indikere deres styrke. Det kan være nødvendigt at tage en kombination af forskellige farvede tabletter for at nå din samlede dosis. Andre antikoagulantia findes i forskellige styrker og farver.

Din læge eller sygeplejerske vil forklare, hvor mange tabletter du skal tage, hvornår du skal tage dem, og hvad de forskellige farver betyder.

Ubesvarede eller ekstra doser

Warfarin

Hvis du tager warfarin, og du går glip af en af dine doser, skal du springe den glemte dosis over og vente med at tage din næste planlagte dosis som normalt. Tag ikke en dobbelt dosis for at kompensere for den, du savnede.

Hvis du ved et uheld tager en dosis, der var meget højere end anbefalet, skal du kontakte din antikoagulantklinik eller din læge for at få råd.

Nyere antikoagulantia

Hvis du tager apixaban eller dabigatran to gange om dagen, og du går glip af en af dine doser, skal du tage det, så snart du husker, hvis det stadig er mere end 6 timer til din næste planlagte dosis. Hvis det er mindre end 6 timer til din næste dosis, skal du springe den dosis, du glemte over, og tage den næste planlagte dosis som normalt.

Hvis du ved et uheld tager en dobbeltdosis, skal du springe over din næste planlagte dosis og tage den følgende dosis den næste dag som planlagt.

Hvis du tager rivaroxaban en gang dagligt, og du går glip af en af dine doser, skal du tage den, så snart du husker, hvis det stadig er mere end 12 timer til din næste planlagte dosis. Hvis det er mindre end 12 timer til din næste dosis, skal du springe den dosis, du glemte over, og tage den næste planlagte dosis som normalt.

Hvis du ved et uheld tager en dobbelt dosis, skal du tage din næste dosis den næste dag som planlagt.


Overvågning af din dosis

Warfarin

Hvis du tager warfarin, skal du regelmæssigt tage blodprøver for at kontrollere, hvor hurtigt dine blodpropper. Dette måles ved hjælp af det internationale normaliseringsforhold (INR).

Din INR vil regelmæssigt blive testet på din læge eller din antikoagulantklinik for at sikre, at dit blod ikke koagulerer for langsomt eller for hurtigt. Din warfarindosis justeres, indtil din INR er i det rigtige interval.

Din INR skal muligvis testes hver anden dag i starten, indtil du har den rigtige dosis. Når din INR har stabiliseret sig i det rigtige interval, er der brug for disse tests sjældnere.

Der er nu hjemmetestningssæt til overvågning af din INR. Disse betyder, at du ikke behøver at gå til din læge eller din antikoagulantklinik til INR-testen. Dette sæt kan være nyttigt for nogle mennesker, men du har brug for træning for at bruge det, og du skal normalt selv betale for en.

Tal med din læge eller sygeplejerske, hvis du overvejer at bruge et hjemmetestningssæt.

Nyere antikoagulantia

Hvis du tager apixaban, dabigatran eller rivaroxaban, behøver du ikke have regelmæssige blodprøver for at overvåge din INR.

Du skal dog stadig have aftaler hvert par måneder for at kontrollere, at du tager din medicin korrekt og for at diskutere, om du har oplevet nogen bivirkninger.