Livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft udvikler sig i en kvindes livmoderhals (indgangen til livmoderen fra skeden). Det påvirker hovedsageligt seksuelt aktive kvinder i alderen 30 til 45 år.


Symptomer på livmoderhalskræft

Kræft i livmoderhalsen har ofte ingen symptomer i sine tidlige stadier.

Hvis du har symptomer, er den mest almindelige unormal vaginal blødning, som kan forekomme under eller efter sex, mellem perioder eller ny blødning, efter at du har været igennem overgangsalderen .

Unormal blødning betyder ikke, at du har livmoderhalskræft, men du bør se en læge hurtigst muligt for at få den tjekket ud.

Hvis en læge mener, at du måske har livmoderhalskræft, skal du henvises til en specialist inden for 2 uger.

Screening for livmoderhalskræft

Den bedste måde at beskytte dig mod livmoderhalskræft er ved at deltage i livmoderhalscreening (tidligere kendt som en “udtværingstest”), når du er inviteret.

Cervical Screening Program inviterer alle kvinder fra 25 til 64 år til at deltage i cervikal screening.

Kvinder i alderen 25 til 49 år tilbydes screening hvert 3. år, og dem i alderen 50 til 64 år tilbydes screening hvert 5. år.

Under cervikal screening tages en lille prøve af celler fra livmoderhalsen og kontrolleres for abnormiteter under et mikroskop.

I nogle områder kontrolleres screeningsprøven først for humant papillomavirus (HPV) , den virus, der kan forårsage unormale celler.

Et unormalt resultat af cervikal screeningstest betyder ikke, at du helt sikkert har kræft.

De fleste unormale resultater skyldes tegn på HPV, tilstedeværelsen af behandlingsbare precancerøse celler eller begge dele snarere end kræft i sig selv.

Du skal modtage et brev, der bekræfter, hvornår det er tid til din screeningaftale. Kontakt en læge, hvis du tror, du kan være forsinket.

Få mere at vide om cervikal screening

Hvad forårsager livmoderhalskræft?

Næsten alle tilfælde af livmoderhalskræft er forårsaget af HPV . HPV er en meget almindelig virus, der kan overføres gennem enhver form for seksuel kontakt med en mand eller en kvinde.

Der er mere end 100 typer HPV, hvoraf mange er harmløse. Men nogle typer kan forårsage unormale ændringer i livmoderhalsens celler, som i sidste ende kan føre til livmoderhalskræft.

To stammer, HPV 16 og HPV 18, vides at være ansvarlige for de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.

De har ingen symptomer, så kvinder vil ikke indse, at de har det.

Men disse infektioner er meget almindelige, og de fleste kvinder, der har dem, udvikler ikke livmoderhalskræft.

Brug af kondomer under sex giver en vis beskyttelse mod HPV, men det kan ikke altid forhindre infektion, fordi virussen også spredes gennem hud-til-hud-kontakt i det bredere kønsområde.

HPV-vaccinen er rutinemæssigt blevet tilbudt piger i alderen 12 og 13 siden 2008.

Behandling af livmoderhalskræft

Hvis livmoderhalskræft diagnosticeres på et tidligt tidspunkt, er det normalt muligt at behandle det ved hjælp af kirurgi.

I nogle tilfælde er det muligt at lade livmoderen være på plads, men det skal muligvis fjernes.

Den kirurgiske procedure, der bruges til at fjerne livmoderen, kaldes en hysterektomi .

Strålebehandling er en anden mulighed for nogle kvinder med livmoderhalskræft i tidligt stadium.

I nogle tilfælde bruges det sammen med kirurgi eller kemoterapi eller begge dele.

Mere avancerede tilfælde af livmoderhalskræft behandles normalt ved hjælp af en kombination af kemoterapi og strålebehandling.

Nogle af behandlingerne kan have betydelige og langvarige bivirkninger, herunder tidlig overgangsalder og infertilitet .

Komplikationer

Nogle kvinder med livmoderhalskræft kan udvikle komplikationer.

Disse kan opstå som et direkte resultat af kræften eller som en bivirkning af behandlinger som strålebehandling, kemoterapi og kirurgi.

Komplikationer forbundet med livmoderhalskræft kan variere fra den relativt mindre, som blødning fra skeden eller ofte tisse, til livstruende, såsom svær blødning eller nyresvigt.

Find ud af mere om komplikationerne ved livmoderhalskræft