Seglcelle sygdom

Seglcelle sygdom er navnet på en gruppe arvelige sundhedsmæssige forhold, der påvirker de røde blodlegemer. Den mest alvorlige type kaldes seglcelleanæmi.

Seglcelle sygdom er især almindelig hos mennesker med en afrikansk eller caribisk familiebaggrund.

Mennesker med seglcellesygdom producerer usædvanligt formede røde blodlegemer, der kan forårsage problemer, fordi de ikke lever så længe som raske blodlegemer og kan blokere blodkar.

Seglcelle sygdom er en alvorlig og livslang sundhedstilstand, selvom behandling kan hjælpe med at håndtere mange af symptomerne.

Symptomer på seglcellesygdom

Mennesker født med seglcellesygdom har tendens til at have problemer fra den tidlige barndom, selvom nogle børn har få symptomer og lever normalt liv det meste af tiden.

De vigtigste symptomer på seglcelleanæmi er:

  • smertefulde episoder kaldet seglcellekriser, som kan være meget alvorlige og vare op til en uge
  • en øget risiko for alvorlige infektioner
  • anæmi (hvor røde blodlegemer ikke kan bære nok ilt rundt i kroppen), hvilket kan forårsage træthed og åndenød

Nogle mennesker oplever også andre problemer, såsom forsinket vækst, slagtilfælde og lungeproblemer.

Find ud af mere om symptomerne på seglcelleanæmi

Årsager til seglcelle sygdom

Seglcelle sygdom er forårsaget af et gen, der påvirker, hvordan røde blodlegemer udvikler sig.

Hvis begge forældre har genet, er der en 1 ud af 4 chance for, at hvert barn, de er født med seglcelleanæmi.

Barnets forældre har ofte ikke seglcelle sygdom, og de er kun bærere af seglcelle træk.

Find ud af mere om årsagerne til seglcelleanæmi

Screening og test for seglcelle sygdom

Seglcelle sygdom opdages ofte under graviditet eller kort efter fødslen.

Screening for seglcellesygdom under graviditet tilbydes alle gravide kvinder i England for at kontrollere, om der er risiko for, at et barn bliver født med tilstanden, og alle babyer tilbydes screening som en del af den nyfødte blodpletstest (hælprikketest).

Blodprøver kan også udføres i alle aldre for at kontrollere for seglcellesygdom eller se om du er bærer af genet, der forårsager det.

Find ud af mere om screening og test for seglcelleanæmi

Behandlinger for seglcelle sygdom

Mennesker med seglcellesygdom har brug for behandling i hele deres liv. Dette leveres normalt af forskellige sundhedspersonale i et specielt seglcellecenter.

Det er også vigtigt for mennesker med seglcelleanæmi at passe på deres eget helbred ved hjælp af selvplejemidler, f.eks. Ved at undgå udløsere og håndtere smerter.

En række behandlinger for seglcelleanæmi er tilgængelige.

For eksempel:

  • drikker rigeligt med væsker og holder sig varm for at forhindre smertefulde episoder
  • smertestillende midler, såsom paracetamol eller ibuprofen (nogle gange kan behandling med stærkere smertestillende medicin på hospitalet være nødvendig)
  • daglige antibiotika og regelmæssige vaccinationer for at reducere dine chancer for at få en infektion
  • et lægemiddel kaldet hydroxycarbamid (hydroxyurinstof) for at mindske symptomerne
  • regelmæssige blodtransfusioner, hvis symptomerne fortsætter eller forværres, eller der er tegn på skade forårsaget af seglcellesygdom
  • en akut blodtransfusion, hvis der udvikles alvorlig anæmi

Den eneste kur mod seglcellesygdom er en stamcelle eller knoglemarvstransplantation , men de gøres ikke meget ofte på grund af de involverede risici.

Læs mere om, hvordan seglcellesygdom behandles og leve med seglcellesygdom .

Udsigter for seglcellesygdom

Seglcelle sygdom varierer mellem individer fra mild til alvorlig, men de fleste mennesker med det lever et lykkeligt og normalt liv.

Mild seglcellesygdom har muligvis ingen indflydelse på en persons daglige liv.

Men sygdommen kan være alvorlig nok til at have en væsentlig indflydelse på en persons liv.

Det kan føre til helbredsproblemer som slagtilfælde, alvorlige infektioner og lungeproblemer, som lejlighedsvis kan være fatale.

Samlet set har forventet levealder for en person med seglcellesygdom en tendens til at være kortere end normalt, men dette kan variere afhængigt af den nøjagtige type seglcellesygdom, de har, hvordan den behandles, og hvilke problemer de oplever.

< /div> < /section> < section >
< h2 > Bærere af seglcelle(seglcelleegenskaber) < /h2> < p > En bærer af seglcelle er en person, der bærer genet, der forårsager seglcellesygdom, men ikke selv har seglcellesygdom.Det er også kendt som at have seglcelleegenskaber. < /p> < p > Mennesker med seglcelleegenskaber udvikler ikke seglcelle sygdom, men risikerer at få et barn med det, hvis deres partner også er bærer. < /p> < p > Du kan anmode om en blodprøve
for at kontrollere, om du bærer seglcelleegenskaben fra din lægeoperation eller det nærmeste < a > seglcelle – og thalassæmi – center < /a> .
< p > < a href = "/betingelser/seglcelle-sygdom/transportorer/" > Find ud af mere om at være en seglcellebærer < /a>
< /section> < section >
< h2 > Seglcellestøttegruppen < /h2> < p > At finde ud af så meget som muligt om seglcellesygdom kan hjælpe dig med at føle dig mere i kontrol over din sygdom. < /p> < p > < a > Sickle Cell Society < /a> er en britisk velgørenhedsorganisation for mennesker med seglcellesygdom.
< p > Deres websted har en bred vifte af nyttige oplysninger, herunder nyheder om forskning i lidelsen. < /p> < /section> < section >
< div class = "mc-panel-with-label" >
< h2 class = "mc-panel-with-label__label" > Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside < /h2> < p > Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag ? < /p> < p > < a > Tag vores undersøgelse < /a>
< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/seglcelle-sygdom/symptomer/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Symptomer < /span>

< svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>