Reumatoid arthritis – Behandling

Behandlinger for reumatoid arthritis kan hjælpe med at reducere betændelse i leddene, lindre smerter, forhindre eller bremse ledskader, reducere handicap og gøre det muligt for dig at være så aktiv som muligt.

Selvom der ikke er nogen kur mod reumatoid arthritis, kan tidlig behandling og support (inklusive medicin, livsstilsændringer, understøttende behandlinger og kirurgi) reducere risikoen for ledskader og begrænse virkningen af tilstanden.

Din behandling involverer normalt pleje fra din læge og en række forskellige specialister.

Der er medicin til rådighed for at forhindre reumatoid arthritis i at blive værre og reducere risikoen for yderligere problemer.

Disse er ofte opdelt i 2 hovedtyper: sygdomsmodificerende anti-reumatiske lægemidler (DMARD’er) og biologiske behandlinger.

Sygdomsmodificerende antireumatiske lægemidler (DMARDs)

Hvis du er blevet diagnosticeret med reumatoid arthritis, vil du normalt blive tilbudt en kombination af DMARD-tabletter som en del af din første behandling.

Disse lægemidler letter symptomerne på tilstanden og bremser dens progression.

DMARD virker ved at blokere virkningerne af de kemikalier, der frigøres, når dit immunsystem angriber dine led, hvilket ellers kan forårsage yderligere skade på nærliggende knogler, sener, ledbånd og brusk.

DMARD’erne, der kan bruges, inkluderer:

 • methotrexat
 • leflunomid
 • hydroxychloroquin
 • sulfasalazin

Methotrexat er normalt det første lægemiddel, der gives til leddegigt, ofte med en anden DMARD og et kort kursus af steroider (kortikosteroider) for at lindre smerter.

Disse kan kombineres med biologiske behandlinger.

Almindelige bivirkninger af methotrexat inkluderer:

Lægemidlet kan også påvirke dine blodlegemer og lever, så du får regelmæssige blodprøver for at overvåge dette.

Mindre almindeligt kan methotrexat påvirke lungerne, så du kan få røntgenbillede af brystet og muligvis en vejrtrækningstest, når du begynder at tage det. Dette er for at give en sammenligning, hvis du udvikler åndenød eller vedvarende tør hoste, mens du tager det. Men de fleste mennesker tåler methotrexat godt.

Det kan tage et par måneder at bemærke, at en DMARD fungerer. Det er vigtigt at fortsætte med at tage medicinen, selvom du ikke bemærker, at den fungerer i starten.

Du skal muligvis prøve 2 eller 3 typer DMARD, før du finder den, der passer bedst til dig.

Når du og din læge finder den mest passende DMARD, skal du normalt tage medicinen på lang sigt.

Vil du vide mere?

Biologiske behandlinger

Biologiske behandlinger, såsom etanercept og infliximab, er en nyere behandlingsform for reumatoid arthritis.

De tages normalt i kombination med methotrexat eller en anden DMARD og bruges normalt kun, hvis DMARDs ikke har været effektive alene.

Biologiske lægemidler gives ved injektion. De virker ved at stoppe bestemte kemikalier i dit blod i at aktivere dit immunsystem for at angribe dine led.

Bivirkninger fra biologiske behandlinger er normalt milde, men inkluderer:

 • hudreaktioner på injektionsstedet
 • infektioner
 • føler sig syg
 • en høj temperatur
 • hovedpine

Nogle mennesker kan også være i fare for at få mere alvorlige problemer, herunder genaktivering af infektioner såsom tuberkulose (TB), hvis de tidligere har haft dem.

Vil du vide mere?

JAK-hæmmere

JAK-hæmmere er en ny type medicin, der er tilgængelig på til voksne med svær reumatoid arthritis.

Det tilbydes folk, der ikke kan tage DMARDs eller biologiske stoffer, eller prøvede dem, men fandt ud af, at de ikke var effektive.

Denne medicin tages som en tablet en eller to gange om dagen og bruges normalt i kombination med methotrexat. Disse lægemidler inkluderer:

 • tofacitinib
 • baricitinib

JAK-hæmmere kan også tages alene af voksne, der ikke kan tage methotrexat.

Vil du vide mere?

Medicin til at lindre smerter

Ud over de lægemidler, der bruges til at kontrollere udviklingen af reumatoid arthritis, kan det også være nødvendigt at tage medicin specifikt for at lindre smerter.

Smertestillende midler

I nogle tilfælde kan du rådes til at bruge smertestillende midler, såsom paracetamol eller en kombination af paracetamol og codein ( co-codamol ), for at lindre smerten forbundet med reumatoid arthritis.

Disse lægemidler behandler ikke betændelsen i dine led, men de kan være nyttige til at lindre smerter.

For eksempel kan de anbefales, mens du venter på at se en specialist, eller når dine symptomer er særligt dårlige (opblussen).

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er)

Ud over eller i stedet for de ovennævnte smertestillende medicin kan din læge ordinere et ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) .

Dette kan være et traditionelt NSAID, såsom ibuprofen , naproxen eller diclofenac . Eller din læge kan ordinere en type kaldet en COX-2-hæmmer, såsom celecoxib eller etoricoxib.

Disse lægemidler kan hjælpe med at lindre smerter og samtidig reducere betændelse i leddene, selvom de ikke stopper reumatoid arthritis med at blive værre over tid.

Din læge vil diskutere med dig, hvilken type NSAID du skal tage, og hvilke fordele og risici der er forbundet med det.

Selvom det er ualmindeligt, kan det at tage NSAID øge risikoen for alvorlige maveproblemer, såsom intern blødning.

Dette skyldes, at medicinerne kan nedbryde foringen, der beskytter maven mod skade fra mavesyrer.

Hvis du får ordineret NSAID-tabletter, får du ofte en anden medicin at tage med det, såsom en protonpumpehæmmer (PPI).

At tage en PPI reducerer mængden af syre i din mave, hvilket reducerer risikoen for beskadigelse af din maveforing.

Steroider

Steroider er stærke lægemidler, der kan hjælpe med at reducere smerte, stivhed og betændelse.

De kan gives som:

 • en tablet (for eksempel prednisolon )
 • en injektion direkte i et smertefuldt led
 • en injektion i en muskel (for at hjælpe mange led)

De bruges normalt til at give kortvarig smertelindring – for eksempel mens du venter på, at DMARD-medicin træder i kraft eller under en opblussen.

Steroider tages normalt kun i kort tid, fordi langvarig brug kan have alvorlige bivirkninger, såsom:

 • vægtøgning
 • knogleskørhed (svækkelse af knoglerne)
 • let blå mærker
 • muskelsvaghed
 • udtynding af huden

Vil du vide mere?

Støttende behandlinger

Din læge kan også henvise dig til andre tjenester, der muligvis kan hjælpe dig med dine reumatoid arthritis symptomer.

Fysioterapi

En fysioterapeut kan hjælpe dig med at forbedre din kondition og muskelstyrke og gøre dine led mere fleksible.

Hvis dine hænder eller håndled er berørt, kan du prøve et skræddersyet håndtræningsprogram. Dette indebærer ansigts-til-ansigt-sessioner med en uddannet terapeut og selv udfører øvelserne derhjemme.

En fysioterapeut kan også være i stand til at hjælpe med smertelindring ved hjælp af varme eller ispakker eller transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) .

En TENS-maskine anvender en lille puls af elektricitet på det berørte led, som bedøver nerveender og kan hjælpe med at lindre smerten ved reumatoid arthritis.

Ergoterapi

Hvis leddegigt forårsager problemer med hverdagens opgaver, kan ergoterapi hjælpe.

En ergoterapeut kan give træning og rådgivning, der hjælper dig med at beskytte dine led, både mens du er hjemme og på arbejde.

Brug af understøtning til dine led, såsom en skinne, kan også anbefales, eller enheder, der kan hjælpe dig med at åbne krukker eller tænde vandhaner.

Fodpleje

Hvis du har problemer med dine fødder, kan en podiater muligvis hjælpe.

Du kan også blive tilbudt en eller anden form for støtte til dine led eller skoindlæg, der kan lindre smerter.

Vil du vide mere?

Kirurgi

Nogle gange, på trods af at du tager medicin, kan dine led stadig blive beskadiget. Hvis dette sker, skal du muligvis have kirurgi for at hjælpe med at genoprette din evne til at bruge dit led.

Kirurgi kan også anbefales for at reducere smerte eller rette deformiteter.

Finger-, hånd- og håndledskirurgi

Der er forskellige typer operationer for at rette ledproblemer i hånden.

Eksempler inkluderer:

Arthroskopi

Dette er en procedure til fjernelse af betændt leddvæv.

Under en artroskopi indsættes et tyndt rør med et lys og et kamera dertil (artroskop) i leddet gennem et lille snit i huden, så kirurgen kan se det berørte led.

Specielle instrumenter indsættes gennem andre små udskæringer i huden for at fjerne det beskadigede væv.

Du behøver normalt ikke blive på hospitalet natten over for denne form for operation, men leddet skal hviles hjemme i flere dage.

Fælles udskiftning

Nogle mennesker med reumatoid arthritis har brug for kirurgi for at udskifte en del eller hele leddet, såsom hofte-, knæ- eller skulderled.

Dette er kendt som en fælles udskiftning eller artroplastik.

Udskiftning af disse led er en større operation, der involverer flere dage på hospitalet efterfulgt af måneders rehabilitering.

De seneste proteseforbindelser har en levetid på 10 til 20 år, og en vis funktion gendannes muligvis ikke, efter at en beskadiget led er erstattet af en protese.

Find ud af mere om knæudskiftning og hofteudskiftning .

Vil du vide mere?

Supplerende terapier

Mange mennesker med leddegigt prøver komplementære behandlinger, såsom:

I de fleste tilfælde er der ringe eller ingen beviser for, at disse er effektive på lang sigt, selvom nogle mennesker kan opleve kortsigtede fordele ved dem.

Ernæringstilskud og kostændringer

Der er ingen stærke beviser for, at specifikke diætændringer kan forbedre reumatoid arthritis, selvom nogle mennesker med reumatoid arthritis føler, at deres symptomer bliver værre, efter at de har spist visse fødevarer.

Hvis du tror, dette kan være tilfældet for dig, kan det være nyttigt at prøve at undgå problematiske fødevarer i et par uger for at se, om dine symptomer forbedres.

Men det er vigtigt at sikre, at din samlede diæt stadig er sund og afbalanceret. En middelhavs-diæt, der er baseret på grøntsager, frugter, bælgfrugter, nødder, bønner, korn, korn, fisk og umættede fedtstoffer som olivenolie anbefales.

Der er også få beviser, der understøtter brugen af kosttilskud i reumatoid arthritis, selvom nogle kan være nyttige til at forhindre bivirkninger af medicin, du måske tager.

For eksempel kan calcium- og vitamin D- tilskud hjælpe med at forhindre osteoporose, hvis du tager steroider, og folinsyretilskud kan hjælpe med at forhindre nogle af bivirkningerne af methotrexat.

Der er noget, der tyder på, at indtagelse af fiskeolietilskud kan hjælpe med at reducere ledsmerter og stivhed forårsaget af leddegigt.

Vil du vide mere?