Røntgen

En røntgenstråle er en hurtig og smertefri procedure, der almindeligvis bruges til at fremstille billeder af kroppens inderside.

Det er en meget effektiv måde at se på knoglerne på og kan bruges til at hjælpe med at opdage en række forhold.

Røntgenstråler udføres normalt på røntgenafdelinger på hospitalet af uddannede specialister kaldet radiografer, selvom de også kan udføres af andre sundhedspersonale, såsom tandlæger.

Sådan fungerer røntgenstråler

Røntgenstråler er en type stråling, der kan passere gennem kroppen. De kan ikke ses med det blotte øje, og du kan ikke mærke dem.

Når de passerer gennem kroppen, absorberes energien fra røntgenstråler i forskellige hastigheder af forskellige dele af kroppen. En detektor på den anden side af kroppen opfanger røntgenstrålerne, efter at de er passeret igennem og gør dem til et billede.

Tætte dele af din krop, som røntgenstråler finder det sværere at passere igennem, såsom knogler, vises som klare hvide områder på billedet. Blødere dele, som røntgenstråler lettere kan passere igennem, såsom dit hjerte og lungerne, vises som mørkere områder.

Når der anvendes røntgenstråler

Røntgenstråler kan bruges til at undersøge de fleste områder af kroppen. De bruges hovedsageligt til at se på knogler og led, selvom de undertiden bruges til at opdage problemer, der påvirker blødt væv, såsom indre organer.

Problemer, der kan opdages under en røntgen, inkluderer:

Røntgenstråler kan også bruges til at guide læger eller kirurger under visse procedurer. For eksempel under en koronar angioplastik – en procedure til at udvide indsnævrede arterier nær hjertet – kan røntgenstråler bruges til at hjælpe med at lede et kateter (et langt, tyndt, fleksibelt rør) langs en af dine arterier.

Forbereder sig på en røntgen

Du behøver normalt ikke gøre noget særligt for at forberede dig til en røntgen. Du kan spise og drikke som normalt på forhånd og kan fortsætte med at tage din sædvanlige medicin.

Du kan dog være nødt til at stoppe med at tage visse lægemidler og undgå at spise og drikke i et par timer, hvis du har en røntgen, der bruger et kontrastmiddel (se kontrast røntgenstråler nedenfor).

For alle røntgenstråler skal du fortælle hospitalet, hvis du er gravid. Røntgenstråler anbefales normalt ikke til gravide kvinder, medmindre det er en nødsituation (for mere information, se Kan jeg få røntgen, hvis jeg er gravid? ).

Det er en god ide at bære løst behageligt tøj, da du muligvis kan bære dem under røntgen. Forsøg at undgå at bære smykker og tøj, der indeholder metal (såsom lynlåse), da disse skal fjernes.

Røntgen

Under en røntgen bliver du som regel bedt om at ligge på et bord eller stå mod en flad overflade, så den del af din krop, der undersøges, kan placeres på det rigtige sted.

Røntgenmaskinen, der ligner et rør, der indeholder en stor pære, vil være omhyggeligt rettet mod den del af kroppen, der undersøges af radiografen. De betjener maskinen bag en skærm eller fra det næste rum.

Røntgenstrålingen varer i en brøkdel af et sekund. Du vil ikke føle noget, mens det udføres.

Mens røntgen er taget, skal du holde stille, så det producerede billede ikke er sløret. Mere end en røntgen kan tages fra forskellige vinkler for at give så meget information som muligt

Proceduren tager normalt kun et par minutter.

Kontrast røntgenstråler

I nogle tilfælde kan der gives et stof, der kaldes et kontrastmiddel, før der udføres en røntgen. Dette kan hjælpe med at vise blødt væv mere tydeligt på røntgen.

Typer af røntgenstråler, der involverer et kontrastmiddel, inkluderer:

Disse typer røntgenstråler kan have brug for særlig forberedelse på forhånd og vil normalt tage længere tid at udføre. Dit aftalebrev vil nævne alt hvad du skal gøre for at forberede dig.

Hvad sker der efter en røntgen

Du vil ikke opleve nogen eftervirkninger fra en standard røntgen og vil være i stand til at gå hjem kort efter. Du kan straks vende tilbage til dine normale aktiviteter.

Du kan have nogle midlertidige bivirkninger fra kontrastmidlet, hvis en blev brugt under din røntgen.

For eksempel kan barium gøre din poo en hvidlig farve i et par dage, og en injektion, der gives for at slappe af i maven, før røntgenstrålen kan få dit syn til at blive sløret i et par timer. Nogle mennesker får udslæt eller føler sig syge efter at have fået en jodinjektion.

Røntgenbillederne skal ofte undersøges af en læge, der kaldes en radiolog, før du får at vide resultaterne. De kan diskutere deres fund med dig samme dag, eller de kan sende en rapport til din læge eller den læge, der anmodede om røntgen, som kan diskutere resultaterne med dig et par dage senere.

Er røntgenstråler sikre?

Folk er ofte bekymrede over at blive udsat for stråling under en røntgen. Imidlertid vil den del af din krop, der undersøges, kun blive udsat for et lavt niveau af stråling i en brøkdel af et sekund.

Generelt svarer mængden af stråling, du udsættes for under en røntgen, mellem et par dage og et par års eksponering for naturlig stråling fra miljøet.

At blive udsat for røntgenstråler medfører en risiko for kræftfremkaldelse mange år eller årtier senere, men denne risiko menes at være meget lille.

For eksempel svarer en røntgen af dit bryst, lemmer eller tænder til et par dages baggrundsstråling og har mindre end 1 ud af 1.000.000 chance for at forårsage kræft. For flere oplysninger, se GOV.UK: information om patientdosis .

Fordelene og risiciene ved at tage en røntgenopvej vil blive vejet op, før det anbefales. Tal med din læge eller radiograf om de potentielle risici på forhånd, hvis du har nogen bekymringer.