TENS (transkutan elektrisk nervestimulering)

Transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) er en metode til smertelindring, der involverer brugen af en mild elektrisk strøm.

En TENS-maskine er en lille, batteridrevet enhed, der har ledninger forbundet til klæbrige puder kaldet elektroder.

Billede af TENS-maskinelektroder på huden

Kredit:

SHEILA TERRY / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Du fastgør elektroderne direkte til din hud. Når maskinen tændes, leveres små elektriske impulser til det berørte område af din krop, som du føler som en prikkende fornemmelse.

De elektriske impulser kan reducere smertesignalerne til rygmarven og hjernen, hvilket kan hjælpe med at lindre smerter og slappe af muskler. De kan også stimulere produktionen af endorfiner, som er kroppens naturlige smertestillende midler.

Hvad TENS bruges til

TENS kan muligvis hjælpe med at reducere smerter og muskelspasmer forårsaget af en lang række forhold, herunder:

Det bruges også undertiden som en metode til smertelindring under fødslen .

Fungerer TENS?

Der er ikke nok videnskabelig kvalitet af god kvalitet til at sige med sikkerhed, om TENS er en pålidelig metode til smertelindring. Mere forskning er nødvendig, og kliniske forsøg med TENS er i gang.

Sundhedspersonale har rapporteret, at det ser ud til at hjælpe nogle mennesker, selv om hvor godt det fungerer afhænger af individet og den tilstand, der behandles.

TENS er ikke en kur mod smerte og giver ofte kun kortvarig lindring, mens TENS-maskinen bruges.

Behandlingen er dog generelt meget sikker, og du kan føle, at det er værd at prøve i stedet for eller ud over de sædvanlige medicinske behandlinger.

Forsøger TENS

Hvis du overvejer at prøve TENS, er det en god ide at tale med din læge om henvisning til en fysioterapeut eller smerteklinik.

En fysioterapeut eller smertespecialist kan muligvis låne dig en TENS-maskine i en kort periode, hvis de tror, det kan hjælpe.

Du kan vælge at købe din egen TENS-maskine uden at få lægehjælp, men det er generelt bedre at have en ordentlig vurdering først, så du kan finde ud af, om en TENS-maskine er passende for dig og blive lært, hvordan du bruger den korrekt.

For at få mest muligt ud af TENS er det vigtigt, at indstillingerne justeres korrekt for dig og din individuelle tilstand.

Hvis du finder TENS effektiv, kan du købe en TENS-maskine fra et apotek. De varierer i pris fra ca. £ 10 til £ 200. Dyrere maskiner er ikke nødvendigvis bedre end billigere, så det er bedst at undersøge noget, før du køber.

Sådan bruges TENS

Nedenstående oplysninger er en generel vejledning i, hvordan man bruger en TENS-maskine. Du skal altid følge producentens specifikke instruktioner.

TENS-maskiner er små og lette, så du kan bruge dem, mens du arbejder eller er på farten. Du kan lægge den i lommen, klemme den fast på dit bælte eller holde den i din hånd.

Du kan bruge TENS hele dagen, så længe du vil, selvom det ikke bør bruges, mens du kører, betjener maskiner eller i badekar eller brusebad.

Placering af elektroderne

Sørg for, at maskinen er slukket, inden du fastgør elektroderne til din hud. Placer elektroderne på hver side af det smertefulde område, mindst 2,5 cm (1 tomme) fra hinanden.

Placer aldrig elektroderne over:

Tænder det og justerer styrken

Tænd for TENS-maskinen, når elektroderne er fastgjort de rigtige steder. Du vil føle en let prikkende fornemmelse passere gennem din hud.

Maskinen har en drejeknap, der giver dig mulighed for at kontrollere styrken af de elektriske impulser.

Start med en lav indstilling og øg den gradvist, indtil fornemmelsen føles stærk, men behagelig. Hvis den prikkende fornemmelse begynder at føles smertefuld eller ubehagelig, skal du reducere den lidt.

Sluk for TENS-maskinen, når du er færdig med at bruge den, og fjern elektroderne fra huden.

Er der nogen risiko for bivirkninger?

For de fleste er TENS en sikker behandling uden bivirkninger.

Nogle mennesker kan være allergiske over for elektroderne, og deres hud kan blive rød og irriteret, men der findes specielle elektroder til personer med allergi.

TENS er ikke sikkert for alle at bruge. Brug det ikke uden først at søge lægehjælp, hvis:

  • du har en pacemaker eller en anden type elektrisk eller metalimplantat i din krop
  • du er gravid, eller der er en chance for at du er gravid – TENS anbefales muligvis ikke tidligt i graviditeten
  • du har epilepsi eller har et hjerteproblem