Arthroskopi

En artroskopi er en type nøglehulskirurgi, der bruges til at diagnosticere og behandle problemer med leddene.

Det bruges mest på knæ, ankler, skuldre, albuer, håndled og hofter.

Udstyret, der anvendes under en artroskopi, er meget lille, så det er kun nødvendigt med små snit i huden. Dette betyder, at det har nogle fordele i forhold til traditionel, “åben” operation, herunder:

  • mindre smerter efter operationen
  • hurtigere helingstid
  • lavere risiko for infektion
  • du kan ofte gå hjem samme dag
  • du kan muligvis vende tilbage til normale aktiviteter hurtigere

Når der anvendes en artroskopi

Du har muligvis brug for en artroskopi, hvis du har problemer som vedvarende ledsmerter , hævelse eller stivhed, og scanninger har ikke været i stand til at identificere årsagen.

En artroskopi kan bruges til at vurdere niveauet af ledskader som følge af en skade, såsom en sportsskade , eller fra underliggende forhold, der kan forårsage ledskader, såsom slidgigt .

Proceduren kan også bruges til at behandle en række fælles problemer og tilstande, herunder:

Hvordan en artroskopi udføres

Forberedelse til operation

Før du får en artroskopi, får du normalt en aftale for at deltage i en præ-indlæggelsesklinik.

Under udnævnelsen vurderes dit generelle helbred for at sikre, at du er klar til operation. Du får også oplysninger om emner som:

  • hvad og hvornår du kan spise og drikke på dagen for operationen
  • om du skal stoppe eller starte medicin før operationen
  • hvor lang tid det tager for dig at komme sig efter operationen
  • om du skal udføre rehabiliteringsøvelser efter operationen

Det kirurgiske team vil forklare fordelene og risiciene ved at få en artroskopi. Du bliver også bedt om at underskrive en tilladelsesformular for at bekræfte, at du accepterer at gennemføre operationen, og at du forstår, hvad der er involveret, herunder de potentielle risici.

Proceduren

En artroskopi udføres normalt under generel bedøvelse , selvom der undertiden anvendes en ryg- eller lokalbedøvelse .

Din anæstesilæge vil forklare, hvilken type bedøvelse der er bedst egnet til dig. I nogle tilfælde kan du muligvis sige, hvad du foretrækker.

Hvis du har lokalbedøvelse, bliver dit led bedøvet, så du ikke føler nogen smerte. Du kan stadig føle nogle fornemmelser under proceduren, såsom en let træk, da kirurgen arbejder på leddet.

Antibakteriel væske bruges til at rense huden over det berørte led, og der laves et lille snit, et par millimeter langt, i huden ved siden af leddet, så en enhed kaldet et artroskop (et tyndt metalrør med lys og kamera ved den ene ende) kan indsættes.

Et eller flere yderligere snit vil også blive foretaget, så en undersøgelsesprobe eller andre fine kirurgiske instrumenter kan indsættes.

Leddet er undertiden fyldt med en steril væske for at udvide det og gøre det lettere for kirurgen at se. Arthroskopet sender billeder til en videoskærm eller et okular, så kirurgen kan se inde i leddet.

Udover at undersøge indersiden af leddet, hvis det er nødvendigt, vil din kirurg være i stand til at fjerne uønsket væv eller reparere eventuelle beskadigede områder ved hjælp af små kirurgiske instrumenter indsat gennem de ekstra snit.

Efter proceduren fjernes artroskopet og eventuelle vedhæftede filer sammen med overskydende væske fra leddet. Snittene lukkes normalt ved hjælp af specielt bånd eller sømme og dækkes med en steril bandage.

En artroskopi tager normalt mellem 30 minutter og to timer afhængigt af den type procedure, der udføres. Du kan enten være i stand til at gå hjem samme dag som operationen eller den følgende morgen.

Gendannelse fra en artroskopi

Hvor lang tid det tager at komme sig efter en artroskopi afhænger af det involverede led og den specifikke procedure, du havde.

Det er ofte muligt at vende tilbage til arbejde og lette, fysiske aktiviteter inden for få uger, men mere krævende fysiske aktiviteter som løft og sport er muligvis ikke mulige i flere måneder.

Din kirurg eller dit plejeteam vil fortælle dig, hvor lang tid det sandsynligvis tager for at komme sig, og hvilke aktiviteter du skal undgå, indtil du er fuldstændig genoprettet.

Mens du kommer dig, skal du kontakte din læge eller et kirurgisk team for at få råd, hvis du tror, du har udviklet en af de komplikationer, der er beskrevet nedenfor.

Læs mere om at komme sig efter en artroskopi .

Hvilke risici er der?

En artroskopi anses generelt for at være en sikker procedure, men ligesom alle typer operationer medfører den nogle risici.

Det er normalt at opleve kortvarige problemer som hævelse, blå mærker, stivhed og ubehag efter en artroskopi. Disse forbedres normalt i løbet af dage og uger efter proceduren.

Mere alvorlige problemer er meget mindre almindelige og forekommer i mindre end 1 ud af 100 tilfælde. De omfatter:

Tal med din kirurg om de mulige risici, inden du accepterer at få foretaget en artroskopi.