Hofteudskiftning

En hofteudskiftning er en almindelig type operation, hvor en beskadiget hofteledd udskiftes med en kunstig (kendt som et implantat).

Voksne i alle aldre kan overvejes for hofteudskiftning, selvom det meste sker på mennesker mellem 60 og 80 år.

Et moderne kunstigt hofteledd er designet til at vare i mindst 15 år. De fleste mennesker har en signifikant reduktion i smerte og forbedring i deres bevægelsesområde.

Når en hofteudskiftning er nødvendig

Hofterstatningskirurgi er normalt nødvendigt, når hofteleddet er slidt eller beskadiget, så din mobilitet reduceres, og du har smerter, selv når du hviler.

Den mest almindelige årsag til hofteudskiftningskirurgi er slidgigt . Andre tilstande, der kan forårsage skade på hofteleddet inkluderer:

Hvem tilbydes hofteudskiftningskirurgi

En hofteudskiftning er større operation, så det anbefales normalt kun, hvis andre behandlinger, såsom fysioterapi eller steroidinjektioner , ikke har bidraget til at reducere smerter eller forbedre mobiliteten.

Du kan blive tilbudt hofteudskiftningskirurgi, hvis:

  • du har svær smerte, hævelse og stivhed i hofteleddet, og din mobilitet er nedsat
  • dine hoftesmerter er så alvorlige, at det forstyrrer din livskvalitet og søvn
  • daglige opgaver, såsom at shoppe eller komme ud af badet, er vanskelige eller umulige
  • du føler dig deprimeret på grund af smerter og manglende mobilitet
  • du kan ikke arbejde eller have et socialt liv

Du bliver også nødt til at være godt nok til at klare både en større operation og rehabilitering bagefter.

Sådan udføres hofteudskiftningskirurgi

En hofteudskiftning kan udføres under generel bedøvelse (hvor du sover under operationen) eller under en spinalbedøvelse (hvor du er vågen, men ikke har nogen fornemmelse fra taljen og ned).

Nogle gange kan du have en epidural , der svarer til en spinalbedøvelse.

Kirurgen laver et snit (snit) i hoften, fjerner det beskadigede hofteledd og erstatter det med et kunstigt led eller implantat.

Operationen tager normalt omkring 1 til 2 timer at gennemføre.

Find ud af mere om, hvordan en hofteudskiftning udføres .

Hip resurfacing

Hip resurfacing er en alternativ type operation. Dette indebærer at fjerne de beskadigede overflader af knoglerne inde i hofteleddet og erstatte dem med en metaloverflade.

Denne type operation fjerner mindre knogler. Det sker dog normalt kun på mænd, der er meget aktive og har større hofter.

Resurfacing er meget mindre populær nu på grund af bekymringer om metaloverfladen, der forårsager beskadigelse af blødt væv omkring hoften.

Forbereder sig på hofteudskiftningskirurgi

Inden du går på hospital, skal du finde ud af så meget som muligt om, hvad der er involveret i din operation. Dit hospital skal give skriftlige oplysninger eller videoer.

Bliv så aktiv som du kan. At styrke musklerne omkring din hofte vil hjælpe dig med at komme dig. Hvis du kan, skal du fortsætte med at udføre blid træning, såsom at gå og svømme, i ugerne og månederne før din operation.

Du kan blive henvist til en fysioterapeut, der giver dig nyttige øvelser.

Dit hospital tilbyder muligvis et forbedret genopretningsprogram . Dette rehabiliteringsprogram sigter mod at få dig tilbage til fuld sundhed hurtigt efter større operation.

Find ud af mere om forberedelse til operation , herunder information om rejsearrangementer, hvad du skal medbringe og deltage i en præoperativ vurdering.

Gendannelse efter hofteudskiftningskirurgi

Du vil normalt være på hospitalet i 3 til 5 dage, men restitutionstiden kan variere.

Når du er klar til at blive udskrevet, vil dit hospital give dig råd om at passe din hofte derhjemme. Du bliver nødt til at bruge en ramme eller krykker i starten, og en fysioterapeut vil lære dig øvelser for at styrke dine hofte muskler.

En ergoterapeut vil kontrollere, om du har brug for udstyr til at hjælpe dig med at klare dig derhjemme.

Du kan også blive tilmeldt et træningsprogram, der er designet til at hjælpe dig med at genvinde og derefter forbedre brugen af dit hofteledd.

Det er normalt muligt at vende tilbage til lette aktiviteter eller kontorbaseret arbejde inden for omkring 6 uger. Men alle kommer sig anderledes, og det er bedst at tale med din læge eller fysioterapeut om, hvornår de skal vende tilbage til normale aktiviteter.

Find ud af mere om at komme sig efter hofteudskiftningskirurgi .

Risici ved hofteudskiftningskirurgi

Komplikationer ved hofteudskiftning kan omfatte:

Risikoen for alvorlige komplikationer er dog lav.

Der er også risikoen for, at et kunstigt hofteledd kan slides tidligere end forventet eller gå galt på en eller anden måde. Nogle mennesker kan have behov for revisionskirurgi for at reparere eller udskifte leddet.

Find ud af mere om risikoen ved hofteudskiftning .

Implantater af metal på metal

Der har været tilfælde af, at nogle metal-på-metal (MoM) hofteudskiftninger slides hurtigere end forventet, hvilket forårsager forringelse af knogler og væv omkring hoften. Der er også bekymring for, at de kan lække spor af metal i blodet.

Lægemiddel- og sundhedsvæsenets reguleringsagentur (MHRA) har udstedt opdaterede retningslinjer om, at visse typer MoM-enheder skal kontrolleres hvert år, mens implantatet er på plads. Dette er så eventuelle komplikationer kan findes tidligt.

MoM hofteudskiftninger bruges sjældent nu. Men hvis du er bekymret for din hofteudskiftning, skal du kontakte din ortopædkirurg. De kan give dig en oversigt over den type hofteudskiftning, du har, og fortælle dig, om der er behov for opfølgning.

Få flere råd om et metal-på-metal-implantat .

Det nationale fællesregister

National Joint Registry (NJR) indsamler detaljer om hofteudskiftninger udført i England, Wales, Nordirland og Isle of Man. Selvom det er frivilligt, er det værd at registrere. Dette gør det muligt for NJR at overvåge hofteudskiftninger, så du kan identificeres, hvis der opstår problemer i fremtiden.

Registret giver dig også chancen for at deltage i en patientfeedback-undersøgelse.

Det er fortroligt, og du har ret i henhold til Freedom of Information Act til at se, hvilke detaljer der opbevares om dig.

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/hofteudskiftning/hvad-der-sker/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Hvordan det udføres < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>