Reumatoid arthritis – Diagnose

Reumatoid arthritis kan være vanskelig at diagnosticere, fordi mange tilstande forårsager ledstivhed og betændelse, og der er ingen endelig test for tilstanden.

Se en læge, hvis du har disse symptomer, så de kan prøve at bestemme årsagen.

At se din læge

Din læge foretager en fysisk undersøgelse, kontrollerer dine led for eventuel hævelse og vurderer, hvor let de bevæger sig. Din læge vil også spørge dig om dine symptomer.

Det er vigtigt at fortælle din læge om alle dine symptomer, ikke kun dem, du synes er vigtige, da dette vil hjælpe dem med at stille den korrekte diagnose.

Hvis din læge mener, at du har reumatoid arthritis, henviser de dig til en specialist (reumatolog).


Blodprøver

Din læge kan arrangere blodprøver for at hjælpe med at bekræfte diagnosen.

Ingen blodprøver kan definitivt bevise eller udelukke en diagnose af reumatoid arthritis, men et antal tests kan vise indikationer af tilstanden.

Nogle af de vigtigste anvendte blodprøver inkluderer:

  • erytrocytsedimentationshastighed (ESR) – som kan hjælpe med at vurdere niveauer af betændelse i kroppen
  • C-reaktivt protein (CRP) – en anden test, der kan hjælpe med at måle betændelsesniveauer
  • fuldt blodtal – denne test kan bruges til at udelukke andre mulige årsager til dine symptomer samt give en indikator for dit generelle helbred

Testen med fuldt blodtælling kan også bruges til at kontrollere, om du har anæmi. Anæmi betyder, at blodet ikke er i stand til at transportere nok ilt på grund af mangel på blodlegemer.

Anæmi er almindelig hos mennesker med reumatoid arthritis, selvom at have anæmi ikke viser, at du har reumatoid arthritis.

Reumatoid faktor og anti-CCP-antistoffer

En blodprøve måler niveauer af reumatoidfaktorer i blodet. Reumatoid faktorer er proteiner, som immunsystemet producerer, når det angriber sundhedsvæv.

Cirka halvdelen af alle mennesker med reumatoid arthritis har høje niveauer af reumatoidfaktorer i deres blod, når sygdommen starter, men ca. 1 ud af 20 personer uden reumatoid arthritis tester også positive.

En relateret blodprøve kendt som anticyklisk citrullineret peptid (anti-CCP) test er også tilgængelig. Anti-CCP’er er antistoffer, der også produceres af immunsystemet.

Folk, der tester positivt for anti-CCP, er meget tilbøjelige til at udvikle reumatoid arthritis, men ikke alle med reumatoid arthritis har dette antistof.

Dem, der tester positivt for både reumatoid faktor og anti-CCP, kan være mere tilbøjelige til at have svær reumatoid arthritis, der kræver højere behandlingsniveauer.


Fælles scanninger

Scanninger kan udføres for at kontrollere for ledbetændelse og skader.

Disse kan hjælpe med at fortælle forskellen mellem typer af gigt og kan bruges til at overvåge, hvordan din tilstand udvikler sig over tid.

Scanninger, der kan udføres for at diagnosticere og overvåge leddegigt, inkluderer:

Vurdering af din fysiske evne

Hvis du er blevet diagnosticeret med reumatoid arthritis, vil din specialist foretage en vurdering for at se, hvor godt du klarer hverdagens opgaver.

Du kan blive bedt om at udfylde et spørgeskema om, hvor godt du kan gøre ting som at klæde, gå og spise, og hvor god din grebstyrke er.

Denne vurdering kan gentages senere efter din behandling for at se, om du har foretaget nogen forbedringer.


Mere information