Akupunktur

Akupunktur er en behandling, der stammer fra gammel kinesisk medicin. Fin nåle indsættes på bestemte steder i kroppen til terapeutiske eller forebyggende formål.

Det bruges i mange praktiserende læger såvel som i de fleste smerteklinikker og hospices i Storbritannien.

Akupunktur ses ofte som en form for komplementær eller alternativ medicin (CAM) .

Sådan fungerer akupunktur

Vestlig medicinsk akupunktur er brugen af akupunktur efter en medicinsk diagnose. Det involverer stimulering af sensoriske nerver under huden og i musklerne.

Dette resulterer i, at kroppen producerer naturlige stoffer, såsom smertestillende endorfiner. Det er sandsynligt, at disse naturligt frigivne stoffer er ansvarlige for de gavnlige virkninger, der opleves med akupunktur.

Et akupunkturforløb skaber normalt længerevarende smertelindring, end når der anvendes en enkelt behandling.

Traditionel akupunktur er baseret på troen på, at en energi eller “livskraft” strømmer gennem kroppen i kanaler kaldet meridianer. Denne livskraft er kendt som Qi (udtales “chee”).

Udøvere, der bruger akupunktur på den traditionelle måde, mener at når Qi ikke flyder frit gennem kroppen, kan dette medføre sygdom. De mener også, at akupunktur kan genoprette strømmen af Qi og dermed gendanne sundheden.

Anvendelse af akupunktur

Akupunkturudøvere – undertiden kaldet akupunktører – bruger akupunktur til at behandle en bred vifte af sundhedsmæssige forhold. Imidlertid er brugen af akupunktur ikke altid baseret på strenge videnskabelige beviser.

National Institute for Health and Care Excellence (NICE) giver retningslinjer for om brugen af behandlinger og pleje af patienter.

I øjeblikket anbefaler NICE kun at overveje akupunktur som en behandlingsmulighed for:

Akupunktur bruges også ofte til behandling af andre muskuloskeletale tilstande (af knogler og muskler) og smerteforhold, herunder:

  • kroniske smerter, såsom nakkesmerter
  • ledsmerter
  • tandpine
  • postoperativ smerte

Beviset for effektiviteten af akupunktur sammenlignet med andre behandlinger er imidlertid uklart.

Akupunktur på

Akupunktur er undertiden tilgængelig på , ofte fra lægeoperationer eller fysioterapeuter, selvom adgangen er begrænset.

De fleste akupunkturpatienter betaler for privat behandling. Omkostningerne ved akupunktur varierer meget mellem praktiserende læger.

Hvis du bliver behandlet af en akupunkturlæge for en helbredstilstand eller overvejer at have akupunktur, anbefales det at diskutere dette med din læge.

Hvordan akupunktur udføres

En indledende akupunktursession varer normalt 20 minutter til 1 time og involverer en vurdering af din generelle helbred, sygehistorie og en fysisk undersøgelse efterfulgt af indsættelse af akupunkturnålene.

Behandlingskurser involverer ofte flere separate sessioner, men dette kan variere.

Isætning af nåle

Tæt på kvindens ryg med akupunkturnåle i

Kredit:

Billedpartnere / Alamy-stockfoto


Nålene indsættes på bestemte steder på kroppen, som praktikere kalder akupunkturpunkter.

Under sessionen bliver du normalt bedt om at sidde eller ligge. Du kan også blive bedt om at fjerne noget tøj, så den praktiserende læge kan få adgang til bestemte dele af din krop.

De anvendte nåle er meget fine og er normalt et par centimeter lange. De skal være præ-steriliserede nåle til engangsbrug, der bortskaffes straks efter brug.

Akupunkturudøvere vælger specifikke punkter for at placere nåle baseret på din tilstand. Flere punkter kan bruges under en typisk session afhængigt af antallet af symptomer, du har.

Nåle kan indsættes lige under huden eller dybere, så de når muskler. Når nåle er på plads, kan de blive siddende i en længere periode, der varer fra et par minutter op til omkring 30 minutter.

Du kan mærke en prikken eller en kedelig smerte, når nålene er indsat, men du bør ikke opleve nogen væsentlig smerte. Hvis du gør det, skal du straks fortælle din praktiserende læge.

Akupunktur sikkerhed og regulering

Der er ingen lovbestemt regulering af akupunktur i England.

Hvis du vælger at tage akupunktur, anbefales det, at du kontrollerer, at akupunkturlægen enten er en reguleret sundhedsperson, såsom en læge, sygeplejerske eller fysioterapeut eller medlem af en national akupunkturorganisation.

Du kan finde et akkrediteret register over akupunkturudøvere på webstedet Professional Standards Authority for Health and Social Care.

Når det gøres af en kvalificeret praktiserende læge, er akupunktur generelt meget sikkert. Sjældent oplever nogle mennesker milde, kortvarige bivirkninger såsom:

  • smerter, hvor nåle punkterer huden
  • blødning eller blå mærker, hvor nåle punkterer huden
  • døsighed
  • føler sig syg
  • svimmel eller svimmel
  • forværring af allerede eksisterende symptomer

Hvis du har en blødningsforstyrrelse, såsom hæmofili , eller tager antikoagulantia , skal du tale med din læge, før du har akupunktur.

Akupunktur anbefales normalt ikke, hvis du har en metalallergi eller en infektion i det område, hvor nåle kan indsættes.

Det er generelt sikkert at have akupunktur, når du er gravid. Lad din akupunkturlæge dog vide, om du er gravid, fordi visse akupunkturpunkter ikke kan bruges sikkert under graviditeten.

Læs mere om sikkerheden ved supplerende terapier under graviditet .