Steroider

Steroider, også kaldet kortikosteroider, er antiinflammatoriske lægemidler, der bruges til at behandle en række tilstande.

De adskiller sig fra anabolske steroider , som ofte bruges ulovligt af nogle mennesker til at øge deres muskelmasse.

Typer af steroider

Steroider findes i mange forskellige former.

Hovedtyperne er:

De fleste steroider er kun tilgængelige på recept, men nogle få (såsom nogle cremer eller næsesprayer) kan købes fra apoteker og butikker.

Bivirkninger af steroider

Steroider har ikke tendens til at forårsage signifikante bivirkninger, hvis de tages i kort tid eller i en lav dosis.

Men nogle gange kan de forårsage ubehagelige bivirkninger, såsom øget appetit, humørsvingninger og søvnbesvær . Dette er mest almindeligt med steroidtabletter.

Bivirkningerne vil normalt forsvinde, når du er færdig med behandlingen, men stop ikke med at tage din medicin uden at tale med din læge. Stop af et ordineret lægemiddel kan medføre yderligere ubehagelige bivirkninger (abstinenssymptomer).

Læs mere om:

Du kan rapportere enhver formodet bivirkning til ordningen med gule kort.

Anvendelse til steroider

Steroider kan bruges til at behandle en bred vifte af tilstande, herunder:

Hvordan steroider fungerer

Steroider er en menneskeskabt version af hormoner, der normalt produceres af binyrerne, som er 2 små kirtler, der findes over nyrerne.

Når det tages i doser, der er højere end den mængde, din krop normalt producerer, reducerer steroider rødme og hævelse (betændelse). Dette kan hjælpe med inflammatoriske tilstande som astma og eksem.

Steroider reducerer også immunsystemets aktivitet, som er kroppens naturlige forsvar mod sygdom og infektion.

Dette kan hjælpe med at behandle autoimmune tilstande, såsom reumatoid arthritis eller lupus, som skyldes, at immunsystemet fejlagtigt angriber kroppen.