Amputation

En amputation er kirurgisk fjernelse af en del af kroppen, såsom en arm eller et ben.

Dette emne kan være nyttigt, hvis du, en ven eller et familiemedlem, for nylig havde eller planlægger at blive amputeret.

Hvorfor amputation kan være nødvendig

En amputation kan være nødvendig, hvis:

Vurdering før operation

Medmindre du har brug for en nødamputation, vil du blive vurderet fuldt ud inden operationen for at identificere den mest passende type amputation og eventuelle faktorer, der kan påvirke din rehabilitering.

Vurderingen vil sandsynligvis omfatte en grundig lægeundersøgelse for at kontrollere din fysiske tilstand, såsom din ernæringsstatus, tarm- og blærefunktion, hjerte-kar-systemet (hjerte, blod og blodkar) og dit åndedrætssystem (lunger og luftveje).

Lægen vil også kontrollere tilstanden og funktionen af dit sunde lem. Fjernelse af et lem kan lægge ekstra belastning på det resterende lem, så det er vigtigt at passe på det sunde lem.

Det kan også inkludere en psykologisk vurdering for at bestemme, hvor godt du kan klare den psykologiske og følelsesmæssige virkning af amputation, og om du har brug for yderligere support.

Der kan være en vurdering af dit hjem, arbejde og sociale miljøer for at kontrollere, om der skal foretages ændringer for at hjælpe dig med at klare.

Du vil også blive introduceret til en fysioterapeut, der vil være involveret i din postoperative pleje. En protetiker (en specialist i protetiske lemmer) vil rådgive dig om typen og funktionen af proteselemmer eller andre tilgængelige enheder.

Hvis du har en planlagt amputation, kan det være beroligende at tale med nogen, der har haft en lignende type amputation. Et medlem af dit plejeteam kan muligvis arrangere dette.

Hvordan amputationer gøres

Amputationer kan udføres under generel bedøvelse (hvor du er bevidstløs) eller ved hjælp af enten en epiduralbedøvelse eller spinalbedøvelse (som begge bedøver den nedre halvdel af kroppen). Valget af bedøvelsesmiddel kan afhænge af, hvilken del af din krop der amputeres.

De fleste amputationer involverer at fjerne en del af en lem i stedet for hele lemmen.

Når sektionen af lemmerne er amputeret, kan yderligere teknikker bruges til at forbedre funktionen af den resterende del af lemmen og reducere risikoen for komplikationer.

Disse inkluderer forkortelse og udjævning af knoglen i den resterende del af lemmen, så den er dækket af en tilstrækkelig mængde blødt væv og muskler. Kirurgen syr derefter musklen til knoglerne for at hjælpe med at styrke det resterende afsnit (en teknik kendt som myodesis).

Efter amputationen forsegles dit sår med sting eller kirurgiske hæfteklammer. Det vil blive dækket med et bandage, og et rør kan placeres under din hud for at dræne overskydende væske. Bandagen skal normalt holdes på plads i et par dage for at mindske risikoen for infektion.

Gendannelse efter en amputation

Efter operationen får du normalt ilt gennem en maske og væsker gennem et dryp i de første par dage, mens du kommer dig på en afdeling.

Et lille fleksibelt rør (urinkateter ) kan placeres i blæren under operation for at dræne urin. Det betyder, at du ikke behøver at komme ud af sengen for at gå på toilettet de første par dage efter operationen. Du får muligvis en kommode eller sengelinned, så du kan også poo uden at skulle stå op for at bruge toilettet.

Operationsstedet kan være smertefuldt, så du får smertestillende midler, hvis du har brug for dem. Fortæl et medlem af dit plejeteam, hvis smertestillende midler ikke virker, da du muligvis har brug for en større dosis eller et stærkere smertestillende middel. Et lille rør kan bruges til at levere lokalbedøvelse til nerverne i stubben for at hjælpe med at reducere smerter.

Din fysioterapeut vil lære dig nogle øvelser, der hjælper med at forhindre blodpropper og forbedre din blodforsyning, mens du kommer dig på hospitalet.

Kompressionstøj

Du vil bemærke hævelse (ødem) af stubben efter operationen. Dette er normalt, og det kan fortsætte, når du er blevet udskrevet.

Brug af et kompressionstøj hjælper med hævelse og formen af stubben. Det kan også reducere fantomsmerter (smerter, der ser ud til at komme fra dit manglende lem) og hjælpe med at støtte lemmerne.

Du får et kompressionstøj, når dit sår er helet. Det skal bæres hver dag, men tages af ved sengetid. Du skal have mindst 2 beklædningsgenstande, som skal vaskes regelmæssigt.

Rehabilitering

Fysisk rehabilitering er en vigtig del af genopretningsprocessen. Det kan være en lang, vanskelig og frustrerende proces, men det er vigtigt at holde ud. Efter rehabilitering kan du muligvis vende tilbage til arbejde og andre aktiviteter.

Dit rehabiliteringsprogram bliver skræddersyet til dine individuelle behov og sigter mod at give dig mulighed for at udføre så mange af dine normale aktiviteter som muligt.

Du arbejder tæt sammen med fysioterapeuter og ergoterapeuter, der vil diskutere med dig, hvad du gerne vil opnå ved rehabilitering, så nogle realistiske mål kan sættes.

Dit rehabiliteringsprogram starter normalt et par dage efter din operation. Det kan begynde med enkle øvelser, du kan gøre, mens du ligger eller sidder. Hvis du har haft en amputation af benene, opfordres du til at bevæge dig så hurtigt som muligt ved hjælp af en kørestol.

Du får også undervisning i “overførselsteknikker”, der hjælper dig med at bevæge dig lettere, f.eks. Hvordan du kommer ind i en rullestol fra din seng.

Når dit sår er begyndt at heles, kan du begynde at arbejde på et træningsprogram med en fysioterapeut på hospitalet for at hjælpe dig med at bevare din mobilitet og muskelstyrke.

Hvis du har et proteselem, vil din fysioterapeut lære dig, hvordan du bruger det. For eksempel hvordan man går på et proteseben eller greb med en protesehånd.

Gå hjem og opfølgning

Hvor lang tid det tager, før du er klar til at rejse hjem, afhænger af den type amputation, du har haft, og din generelle helbredstilstand.

Inden du udskrives fra hospitalet, kan en ergoterapeut arrangere at besøge dig derhjemme for at se, om dit hjem skal tilpasses for at gøre det mere tilgængeligt.

For eksempel har du muligvis brug for en rullestolrampe eller en trappelift. Hvis disse typer ændringer er nødvendige, kan problemet henvises til din lokale sociale pleje- og supporttjeneste. Få mere at vide om gåhjælpemidler, rullestole og scootere og vurder dine pleje- og supportbehov .

Det kan tage flere måneder, før du er udstyret med et proteselem (hvis du er egnet til en protese), så du får muligvis en kørestol til at hjælpe dig med at komme rundt, hvis du har haft en amputation af underbenet.

Du bliver sandsynligvis nødt til at deltage i en opfølgningsaftale et par uger efter, at du forlader hospitalet, for at diskutere, hvordan du klarer dig derhjemme, og om du har brug for yderligere hjælp, support eller udstyr.

Ved din aftale kan du også få oplysninger om din nærmeste amputationsstøttegruppe, der består af både sundhedspersonale og mennesker, der lever med en amputation.

Proteselemmer

Efter en amputation kan du muligvis få monteret en protese.

Proteselemmer er ikke egnede til alle, der har haft en amputation, fordi der kræves et omfattende kursus af fysioterapi og rehabilitering.

At tilpasse sig livet med en protetisk lem tager en betydelig mængde energi, fordi du er nødt til at kompensere for tabet af muskler og knogler i den amputerede lem.

Dette er grunden til, at skrøbelige mennesker eller personer med en alvorlig helbredstilstand, såsom hjertesygdomme , muligvis ikke er egnede til en proteselem.

Hvis du er i stand til at have en proteselem, afhænger den type lemmer, der anbefales for dig, af:

 • den type amputation, du havde
 • mængden af muskelstyrke i den resterende del af lemmen
 • dit generelle helbred
 • opgaver, som proteselemmen forventes at udføre
 • om du vil have lemmen til at se så reel ud som muligt, eller om du er mere optaget af funktionen

Hvis det antages, at du ville finde det vanskeligt at modstå belastningen ved at bruge en protetisk lem, kan en kosmetisk lem anbefales. Dette er et lem, der ligner et ægte lem, men det kan ikke bruges som et protetisk lem.

Det er muligt at have et proteselem, der er både fysisk realistisk og funktionelt, men der kan være behov for et kompromis mellem de forskellige typer.

Forbereder sig på at få monteret et proteselem

Hvis en proteselem passer til dig, begynder du et aktivitetsprogram, mens du stadig er på hospitalet for at forberede protesen.

Inden et proteselem monteres, kan huden, der dækker din stub, gøres mindre følsom (kendt som desensibilisering). Dette gør protesen mere behagelig at bære.

Desensibilisering af huden involverer:

 • bank let på huden med en ansigtsdug
 • ved hjælp af kompressionsforbindelser for at hjælpe med at reducere hævelse og forhindre ophobning af væske i og omkring stubben
 • gnid og træk huden omkring knoglen for at forhindre overdreven ardannelse

Din fysioterapeut lærer dig øvelser til at styrke musklerne i din resterende lem og forbedre dine generelle energiniveauer, så du er i stand til at klare bedre kravene fra et kunstigt lem.

Afhængigt af hvad der er tilgængeligt i dit lokale område, kan det gå flere måneder, før du får din første aftale med en protetiker.

Stubpleje

Det er meget vigtigt at holde huden på overfladen af din stub ren for at mindske risikoen for, at den bliver irriteret eller inficeret.

Vask forsigtigt din stub mindst en gang om dagen (oftere i varmt vejr) med mild uparfumeret sæbe og varmt vand, og tør det forsigtigt.

Hvis du har en protetisk lem, skal du også regelmæssigt rengøre soklen med sæbe og varmt vand.

Når du tager et bad, skal du undgå at lade din stub være nedsænket i vand i lange perioder, fordi vandet blødgør huden på din stub, hvilket gør den mere sårbar over for skader.

Hvis din hud bliver tør, skal du bruge en fugtighedscreme inden sengetid, eller når du ikke har din protese.

Nogle mennesker finder iført en eller flere sokker omkring deres stub hjælper med at absorbere sved og reducerer hudirritation. Stumpens størrelse kan ændre sig, når hævelsen falder, så antallet af sokker, du har brug for, kan variere. Du bør skifte sokker hver dag.

Kontroller din stub omhyggeligt hver dag for tegn på infektion, såsom:

 • varm, rød og øm hud
 • udledning af væske eller pus
 • øget hævelse

Kontakt dit plejeteam for at få råd, hvis du tror, du muligvis udvikler en hudinfektion.

Pleje af din resterende lem

Når du har amputeret et ben eller en fod, er det meget vigtigt at undgå at skade dit resterende “gode” ben og fod, især hvis din amputation var nødvendig på grund af diabetes . Dit resterende ben og din fod kan også være i fare.

Undgå at bære dårligt passende fodtøj, og sørg for, at en passende uddannet sundhedsperson, såsom en fodlæge, er involveret i plejen af din resterende fod. Du bør også tilbydes en regelmæssig gennemgang af din fod af et fodplejehold.

Få mere at vide om diabetes og fodpleje .

Komplikationer

Som enhver form for operation medfører en amputation en risiko for komplikationer. Det medfører også en risiko for yderligere problemer, der er direkte relateret til tab af lemmer.

Der er en række faktorer, der påvirker risikoen for komplikationer fra amputation, såsom din alder, den type amputation, du har haft, og dit generelle helbred.

Risikoen for alvorlige komplikationer er lavere i planlagte amputationer end i nødamputationer.

Komplikationer forbundet med at have en amputation inkluderer:

I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med yderligere operationer for at rette op på problemer, der udvikler sig eller for at hjælpe med at lindre smerter. For eksempel hvis neuromer (fortykket nervevæv) menes at forårsage smerte, kan det være nødvendigt, at den berørte nerveklynge fjernes.

Stub og “fantom lemmer” smerter

Mange mennesker, der har en amputation, oplever en vis grad af stubbesmerter eller “fantom lemmer” smerter.

Stubpine kan have mange forskellige årsager, herunder gnidning eller sår, hvor stubben berører et proteselem, nerveskader under operationen og udvikling af neuromer.

Fantom lemmer fornemmelser er fornemmelser, der ser ud til at komme fra den amputerede lemmer. Lejlighedsvis kan disse være smertefulde (fantomsmerter).

Udtrykket “fantom” betyder ikke, at fornemmelserne er imaginære. Fantomsmerter er et reelt fænomen, som er blevet bekræftet ved hjælp af hjernedannelsesscanninger for at undersøge, hvordan nervesignaler transmitteres til hjernen.

Symptomerne på fantomsmerter kan variere fra mild til svær. Nogle mennesker har beskrevet korte “blink” af mild smerte, der ligner et elektrisk stød, der varer i et par sekunder. Andre har beskrevet konstant svær smerte.

Behandling af stub- og fantomsmerter

Stump- og fantomsmerter forbedres normalt over tid, men der er behandlinger til rådighed for at hjælpe med at lindre symptomerne.

Lægemidler

Medicin, der kan bruges til at lindre smerter, inkluderer:

Selvhjælpsforanstaltninger og supplerende terapi

Der er flere ikke-invasive teknikker, der kan hjælpe med at lindre smerte hos nogle mennesker. De omfatter:

 • justere den måde, din protese passer på for at gøre det mere behageligt.
 • anvende varme eller kulde på din lem, såsom brug af varme eller ispakninger, gnidninger og cremer.
 • massage for at øge cirkulationen og stimulere musklerne.
 • akupunktur menes at stimulere nervesystemet og lindre smerter.
 • transkutan elektrisk nervestimulering (TENS) , som bruger en lille, batteridrevet enhed til at levere elektriske impulser til det berørte område af din krop for at blokere eller reducere smertesignaler.

Mentale billeder

Forskning har vist, at folk, der bruger 40 minutter om dagen på at forestille sig at bruge den del af deres lemmer, der blev amputeret, såsom at strække deres “fingre” eller sammenbundne deres “tæer”, oplever en reduktion i smerte symptomer.

Dette kan være relateret til den centrale teori om fantomsmerter. Forskere mener, at hjernen ser ud til at modtage feedback fra et amputeret lem, og disse mentale øvelser kan give en effektiv erstatning for denne manglende feedback.

En anden teknik, kendt som spejlvisuel feedback, indebærer at bruge et spejl til at skabe en refleksion af det andet lem. Nogle mennesker finder, at træning og bevægelse af deres andet lem kan hjælpe med at lindre fantomsmerter.

Psykologisk virkning af amputation

Tabet af en lem kan have en betydelig psykologisk indvirkning. Mange mennesker, der har haft en amputation, rapporterer følelser som sorg og sorg, svarende til at opleve en elskedes død.

At afslutte den psykologiske virkning af en amputation er derfor ofte lige så vigtigt som at klare de fysiske krav.

At have en amputation kan have en betydelig psykologisk indvirkning af tre hovedårsager:

 • du er nødt til at klare det tab af fornemmelse fra din amputerede lem.
 • du er nødt til at klare tabet af funktion fra din amputerede lem.
 • din sans for kropsbillede og andres opfattelse af dit kropsbillede har ændret sig.

Negative tanker og følelser er almindelige efter en amputation. Dette gælder især hos mennesker, der har haft en nødamputation, fordi de ikke har tid til mentalt at forberede sig på virkningerne af operationen.

Almindelige følelser og tanker, som mennesker oplever efter en amputation, inkluderer:

 • depression
 • angst
 • benægtelse (nægter at acceptere, at de har brug for at foretage ændringer, såsom at have fysioterapi , for at tilpasse sig livet efter en amputation)
 • sorg
 • følelse af selvmord

Mennesker, der har haft en amputation som følge af traumer (især medlemmer af de væbnede styrker) har også en øget risiko for at udvikle posttraumatisk stresslidelse (PTSD) .

Tal med dit plejeteam om dine tanker og følelser, især hvis du føler dig deprimeret eller selvmordstanker. Du har muligvis brug for yderligere behandling, såsom antidepressiva eller rådgivning , for at forbedre din evne til at klare efter amputation.

Hjælp og support

At få at vide, at du har brug for at amputere et lem, kan være en ødelæggende og skræmmende oplevelse. At tilpasse sig livet efter en amputation kan være udfordrende, men mange mennesker nyder en god livskvalitet, når de har formået at tilpasse sig.

Der er en række velgørenhedsorganisationer, der kan yde rådgivning og støtte til mennesker, der lever med amputationer, som inkluderer: