Generel anæstesi

Generel anæstesi er en tilstand af kontrolleret bevidstløshed. Under generel bedøvelse bruges medicin til at sende dig i søvn, så du er uvidende om operation og bevæger dig ikke eller føler smerte, mens den udføres.

Generel anæstesi er afgørende for nogle kirurgiske procedurer, hvor det kan være mere sikkert eller mere behageligt for dig at være bevidstløs. Det bruges normalt til lange operationer eller dem, der ellers ville være meget smertefulde.

Det er ikke klart nøjagtigt, hvordan det fungerer, men det er kendt, at alle bedøvelsesmidler afbryder passage af signaler langs nerverne. Dette betyder, at enhver stimulering af kroppen ikke bliver behandlet eller genkendt af hjernen.

Hvordan generelle anæstetika gives

Før du opererer, møder du en specialistlæge kaldet anæstesilæge for at diskutere, hvilken bedøvelsesmiddel der er bedst egnet til dig.

Din anæstesilæge vil se på din sygehistorie og spørge, om nogen i din familie har haft problemer med anæstesi. De vil også spørge om din generelle sundhed og livsstil, herunder om du:

Din anæstesilæge kan besvare eventuelle spørgsmål, du har. Fortæl dem, hvis du er i tvivl om nogen del af proceduren, eller hvis du er bekymret. Du skal have klare instruktioner til at følge inden operationen, herunder om du kan spise eller drikke noget i timerne op til det.

Før og under din operation

Lige før du opereres, føres du normalt til et rum, hvor din anæstesilæge giver dig generel anæstesi.

Det vil enten blive givet som:

  • væske, der injiceres i dine årer gennem en kanyle (et tyndt plastrør, der føder ind i en vene, normalt på bagsiden af din hånd)
  • gas, som du indånder gennem en maske

Bedøvelsesmidlet skal træde i kraft meget hurtigt. Du begynder at føle dig lyshårig, inden du bliver bevidstløs inden for et minut eller deromkring.

Din anæstesilæge forbliver hos dig under hele proceduren. De sørger for, at du fortsætter med at modtage bedøvelsen, og at du forbliver i en kontrolleret tilstand af bevidstløshed. De giver dig også smertestillende medicin i dine årer, så du har det godt, når du vågner op.

Genopretning

Efter din operation stopper anæstesilægen bedøvelsesmidlet, og du vågner gradvist op. Du vil normalt først være i et genopretningsrum, før du overføres til en afdeling.

Afhængigt af dine omstændigheder skal du normalt blive på hospitalet et par timer til et par dage efter din operation.

Generelle anæstetika kan påvirke din hukommelse, koncentration og reflekser i en dag eller to, så det er vigtigt for en ansvarlig voksen at være hos dig i mindst 24 timer efter din operation, hvis du får lov til at gå hjem. Du rådes også til at undgå at køre, drikke alkohol og underskrive juridiske dokumenter i 24 til 48 timer.

Bivirkninger

Generelle anæstetika har nogle almindelige bivirkninger. Din anæstesilæge bør diskutere disse med dig inden din operation.

De fleste bivirkninger opstår umiddelbart efter din operation og varer ikke længe. Mulige bivirkninger inkluderer:

Komplikationer og risici

En række mere alvorlige komplikationer er forbundet med generel anæstetika, men disse er sjældne.

Mulige alvorlige komplikationer og risici inkluderer:

Alvorlige problemer er mere tilbøjelige til at opstå, hvis du har en større operation eller nødoperation, hvis du har andre sygdomme, ryger eller er overvægtig.

Din anæstesilæge vil diskutere risiciene med dig inden din operation. Du bør prøve at stoppe med at ryge eller drikke alkohol i ugerne før operationen, da det vil reducere din risiko for at udvikle komplikationer.

Du kan også rådes til at tabe sig , og hvis du kan, skal du øge dit aktivitetsniveau i ugerne før operationen, da dette sandsynligvis også reducerer din risiko.

I de fleste tilfælde opvejer fordelene ved at være smertefri under en operation risiciene.

Andre typer bedøvelse

Ud over generel bedøvelse er der flere andre typer bedøvelsesmidler, som kan bruges til visse procedurer. De omfatter: