Urinkateter –

Et urinkateter er et fleksibelt rør, der bruges til at tømme blæren og samle urin i en dræningspose.

Urinkateter indsættes normalt af en læge eller sygeplejerske.

De kan enten indsættes gennem røret, der fører urin ud af blæren (urinrørskateter) eller gennem en lille åbning i din nedre mave (suprapubisk kateter).

Kateteret forbliver normalt i blæren, så urinen kan strømme gennem det og ind i en dræningspose.

Når der anvendes urinkateter

Et urinkateter bruges normalt, når folk har svært ved at tisse (urinere) naturligt. Det kan også bruges til at tømme blæren før eller efter operationen og til at hjælpe med at udføre bestemte tests.

Specifikke grunde til, at et urinkateter kan anvendes, inkluderer:

  • at lade urinen dræne, hvis du har en forhindring i røret, der fører urin ud af blæren (urinrøret). For eksempel på grund af ardannelse eller forstørrelse af prostata
  • for at give dig mulighed for at tisse, hvis du har blæresvaghed eller nerveskader, der påvirker din evne til at tisse
  • at dræne blæren under fødslen, hvis du har en epiduralbedøvelse
  • for at dræne blæren før, under eller efter nogle typer operationer
  • at levere medicin direkte i blæren, såsom under kemoterapi mod blærekræft
  • som en sidste udvej behandling for urininkontinens, når andre typer behandling ikke har haft succes

Afhængigt af den type kateter, du har, og hvorfor det bruges, kan kateteret fjernes efter et par minutter, timer eller dage, eller det kan være nødvendigt på lang sigt.

Typer af urinkateter

Der er 2 hovedtyper af urinkateter:

  • intermitterende katetre – disse indsættes midlertidigt i blæren og fjernes, når blæren er tom
  • indbyggede katetre – disse forbliver på plads i mange dage eller uger og holdes på plads af en oppustet ballon i blæren

Mange mennesker foretrækker at bruge et indbygget kateter, fordi det er mere praktisk og undgår de gentagne indsættelser, der er nødvendige med intermitterende katetre. Imidlertid er indbyggede katetre mere tilbøjelige til at forårsage problemer såsom infektioner.

Indsættelse af begge typer kateter kan være ubehageligt, så bedøvelsesgel kan bruges på området for at reducere smerter. Du kan også opleve noget ubehag, mens kateteret er på plads, men de fleste mennesker med et langvarigt kateter vænner sig til dette over tid.

Læs mere om typerne af urinkateter .

Pas på dit kateter

Hvis du har brug for et langvarigt urinkateter, får du detaljerede råd om, hvordan du passer på det, inden du forlader hospitalet.

Dette inkluderer råd om at få nye kateterforsyninger, reducere risikoen for komplikationer som infektioner, pletter tegn på potentielle problemer, og hvornår du skal få lægehjælp.

Du skal være i stand til at leve et relativt normalt liv med et urinkateter. Kateteret og posen kan skjules under tøj, og du skal være i stand til at udføre de fleste daglige aktiviteter, herunder arbejde, træning, svømning og sex.

Læs mere om at leve med et urinkateter .

Risici og potentielle problemer

De største problemer forårsaget af urinkateter er infektioner i urinrøret, blæren eller, mindre almindeligt, i nyrerne. Disse typer infektioner er kendt som urinvejsinfektioner (UTI’er) og skal normalt behandles med antibiotika .

Du kan få en UTI ved at bruge enten et kortvarigt eller et langvarigt kateter. Jo længere et kateter bruges, jo større er risikoen for infektion. Derfor er det vigtigt, at katetre indsættes korrekt, vedligeholdes korrekt og kun bruges så længe det er nødvendigt.

Katetre kan også nogle gange føre til andre problemer, såsom blærekramper (ligner mavekramper), lækager, tilstopninger og urinrørskader.

Læs mere om risikoen for urinkateterisering .