Perifer arteriel sygdom (PAD)

Perifer arteriel sygdom (PAD) er en almindelig tilstand, hvor ophobning af fede aflejringer i arterierne begrænser blodtilførslen til benmusklerne. Det er også kendt som perifer vaskulær sygdom (PVD).

Symptomer på perifer arteriel sygdom

Mange mennesker med PAD har ingen symptomer. Imidlertid udvikler nogle en smertefuld smerte i benene, når de går, som normalt forsvinder efter et par minutters hvile. Det medicinske udtryk for dette er “intermitterende claudicering”.

Smerten kan variere fra mild til svær og forsvinder normalt efter et par minutter, når du hviler dine ben.

Begge ben påvirkes ofte på samme tid, selvom smerten kan være værre i 1 ben.

Andre symptomer på PAD kan omfatte:

Symptomerne på PAD udvikler sig ofte langsomt over tid. Hvis dine symptomer udvikler sig hurtigt eller pludselig forværres, kan det være et tegn på et alvorligt problem, der kræver øjeblikkelig behandling.

Hvornår skal jeg se en læge

Du bør se en læge, hvis du oplever tilbagevendende smerter i benene, når du træner.

Mange tror fejlagtigt, at dette bare er en del af at blive ældre, men der er ingen grund til, at en ellers sund person skulle opleve smerter i benene.

PAD diagnosticeres normalt gennem en fysisk undersøgelse af en læge og ved at sammenligne blodtrykket i din arm og din ankel.

En forskel mellem de 2 kan indikere PAD og kaldes ankelbrakialtryksindeks (ABPI).

Læs om diagnosticering af PAD .

Årsager til perifer arteriel sygdom

PAD er en form for hjerte-kar-sygdom (CVD), fordi den påvirker blodkarrene.

Det er normalt forårsaget af ophobning af fede aflejringer i væggene i benarterierne. De fede aflejringer (atheroma) består af kolesterol og andre affaldsstoffer.

Opbygningen af fede aflejringer på arterievæggene gør arterierne smallere og begrænser blodgennemstrømningen til benene. Denne proces kaldes åreforkalkning .

Der er visse ting, der kan øge dine chancer for at udvikle PAD og andre former for CVD, herunder:

Behandling af perifer arteriel sygdom

PAD behandles stort set gennem livsstilsændringer og medicin.

Træning regelmæssigt og ikke ryger er de vigtigste livsstilsændringer, der kan lette symptomerne på PAD og reducere chancerne for, at det bliver værre. Det er også vigtigt at:

  • spis en sund kost
  • tabe sig, hvis du er overvægtig eller overvægtig
  • moderat dit forbrug af alkohol

Læse om:

Stop med at ryge

Kom godt i gang med træning

De underliggende årsager bør også behandles, herunder højt blodtryk , højt kolesteroltal og diabetes . Medicin og i nogle tilfælde kirurgi kan bruges til at forbedre blodgennemstrømningen i dine ben.

Under behandlingen forbliver de fleste menneskers symptomer stabile, og nogle mennesker kan opleve en forbedring af deres smerte.

Hvis behandlingen ikke lykkes, er der en risiko for potentielt alvorlige komplikationer.

Læs om behandling af PAD .

Komplikationer af perifer arteriel sygdom

PAD er ikke straks livstruende, men åreforkalkningsprocessen, der forårsager det, kan føre til alvorlige og potentielt fatale problemer.

Koronar hjertesygdom (CHD)

Blokeringerne i arterierne i benene kan også påvirke andre områder af din krop, såsom arterierne, der forsyner hjertet og hjernen.

Dette betyder, at det at have PAD gør dig mere tilbøjelige til at udvikle en anden form for hjerte-kar-sygdom (CVD) , såsom:

Kritisk lemmeriskæmi (CLI)

Hvis blodgennemstrømningen til benene bliver stærkt begrænset, kan kritisk lemmeriskæmi (CLI) udvikles. CLI er en ekstremt alvorlig komplikation, der kan være udfordrende at behandle.

Symptomer på CLI inkluderer:

  • en alvorlig brændende smerte i dine ben og fødder, der fortsætter, selv når du hviler
  • din hud bliver bleg, skinnende, glat og tør
  • sår og sår (åbne sår) på dine fødder og ben, der ikke heler
  • tab af muskelmasse i dine ben
  • huden på tæerne eller underbenene bliver kold og følelsesløs, bliver rød og derefter sort og / eller begynder at svulme op og producerer ildelugtende pus, der forårsager svær smerte ( koldbrand )

Hvis du tror, du udvikler symptomer på CLI, skal du straks kontakte en læge. Hvis dette ikke er muligt, skal du ringe til 111 eller din lokale service uden for åbningstiden .

En angioplastik eller bypass-transplantat anbefales normalt, hvis du har CLI, selvom disse måske ikke altid lykkes eller er mulige. I nogle få tilfælde kan det være nødvendigt at amputere under knæet.