Antidepressiva

Antidepressiva er en type medicin, der anvendes til behandling af klinisk depression .

De kan også bruges til at behandle en række andre tilstande, herunder:

Antidepressiva bruges også undertiden til behandling af mennesker med langvarig (kronisk) smerte.

Læs mere om, hvornår antidepressiva anvendes .

Hvordan antidepressiva virker

Det vides ikke nøjagtigt, hvordan antidepressiva virker.

Det antages, at de virker ved at øge niveauet af kemikalier i hjernen, der kaldes neurotransmittere. Visse neurotransmittere, såsom serotonin og noradrenalin, er knyttet til humør og følelser.

Neurotransmittere kan også påvirke smertesignaler fra nerver, hvilket kan forklare, hvorfor nogle antidepressiva kan hjælpe med at lindre langvarig smerte.

Mens antidepressiva kan behandle symptomer på depression, behandler de ikke altid årsagerne. Dette er grunden til, at de normalt bruges i kombination med terapi til behandling af mere alvorlig depression eller andre psykiske lidelser.


Hvor effektive er antidepressiva?

Forskning tyder på, at antidepressiva kan være nyttige for mennesker med moderat eller svær depression.

Undersøgelser har vist, at de er bedre end placebo (“dummy medicin”) for mennesker med disse tilstande.

De anbefales normalt ikke til mild depression, medmindre andre behandlinger som behandling ikke har hjulpet.

Royal College of Psychiatrists vurderer, at 50 til 65% af de mennesker, der behandles med et antidepressivt middel til depression, vil se en forbedring sammenlignet med 25 til 30% af dem, der tager placebo.

Doser og behandlingsvarighed

Antidepressiva tages normalt i tabletform. Når de ordineres, starter du med den lavest mulige dosis, der anses for nødvendig for at forbedre dine symptomer.

Antidepressiva skal normalt tages i 1 eller 2 uger (uden at gå glip af en dosis), før fordelen begynder at mærkes. Det er vigtigt ikke at stoppe med at tage dem, hvis du får nogle milde bivirkninger tidligt, da disse effekter normalt forsvinder hurtigt.

Hvis du tager et antidepressivt middel i 4 uger uden at føle nogen fordel, skal du tale med din læge eller mental sundhedsspecialist. De kan anbefale at øge din dosis eller prøve en anden medicin.

Et behandlingsforløb varer normalt mindst 6 måneder. Nogle mennesker med tilbagevendende depression kan rådes til at tage dem på ubestemt tid.

Læs mere om antidepressive doser .

Bivirkninger

Forskellige antidepressiva kan have en række forskellige bivirkninger. Tjek altid den informationsfolder, der følger med din medicin for at se, hvad de mulige bivirkninger er.

De mest almindelige bivirkninger af antidepressiva er normalt milde. Bivirkninger bør forbedres inden for få dage eller uger efter behandling, da kroppen vænner sig til medicinen.

Læs mere om:

Kommer ud af antidepressiva

Tal med din læge, inden du holder op med at tage antidepressiva. Det er vigtigt, at du ikke stopper med at tage antidepressiva pludselig.

Når du er klar til at fjerne antidepressiva, vil din læge sandsynligvis anbefale at reducere din dosis gradvist over flere uger – eller længere, hvis du har taget dem i lang tid.

Dette er for at hjælpe med at forhindre abstinenssymptomer, du kan få som en reaktion på at komme ud af medicinen.

Typer af antidepressiva

Der er flere forskellige typer antidepressiva.

Selektive serotonin-genoptagelsesinhibitorer (SSRI’er)

SSRI’er er den mest ordinerede type antidepressiva. De foretrækkes normalt frem for andre antidepressiva, da de forårsager færre bivirkninger. En overdosis er også mindre tilbøjelig til at være alvorlig.

Fluoxetin er sandsynligvis den bedst kendte SSRI (sælges under varemærket Prozac). Andre SSRI’er inkluderer citalopram (Cipramil), paroxetin (Seroxat) og sertralin (Lustral).

Serotonin-noradrenalin-genoptagelsesinhibitorer (SNRI’er)

SNRI’er svarer til SSRI’er. De blev designet til at være et mere effektivt antidepressivt middel end SSRI’er. Imidlertid er beviset for, at SNRI’er er mere effektive til behandling af depression, usikkert. Det ser ud til, at nogle mennesker reagerer bedre på SSRI’er, mens andre reagerer bedre på SNRI’er.

Eksempler på SNRI’er inkluderer duloxetin (Cymbalta og Yentreve) og venlafaxin (Efexor).

Noradrenalin og specifikke serotonerge antidepressiva (NASSA’er)

NASSA’er kan være effektive for nogle mennesker, der ikke er i stand til at tage SSRI’er. Bivirkningerne af NASSA’er svarer til SSRI’ernes, men de menes at forårsage færre seksuelle problemer. Imidlertid kan de også medføre mere døsighed i starten.

Den vigtigste NASSA, der er ordineret i Storbritannien, er mirtazapin (Zispin).

Tricykliske antidepressiva (TCA’er)

TCA er en ældre type antidepressivt middel. De anbefales normalt ikke længere som den første behandling af depression, fordi de kan være farligere, hvis der tages en overdosis. De forårsager også mere ubehagelige bivirkninger end SSRI’er og SNRI’er.

Undtagelser foretages undertiden for mennesker med svær depression, der ikke reagerer på andre behandlinger. TCA’er kan også anbefales til andre psykiske lidelser, såsom OCD og bipolar lidelse.

Eksempler på TCA’er inkluderer amitriptylin (Tryptizol), clomipramin (Anafranil), imipramin (Tofranil), lofepramin (Gamanil) og nortriptylin (Allegron).

Nogle typer TCA’er, såsom amitriptylin, kan også bruges til behandling af kronisk nervesmerter.

Monoaminoxidasehæmmere (MAO-hæmmere)

MAO-hæmmere er en ældre type antidepressiva, der sjældent bruges i dag.

De kan forårsage potentielt alvorlige bivirkninger, så de bør kun ordineres af en speciallæge.

Eksempler på MAO-hæmmere inkluderer tranylcypromin, phenelzin og isocarboxazid.


Andre behandlinger for depression inkluderer talebehandlinger såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) .

I stigende grad behandles mennesker med moderat til svær depression ved hjælp af en kombination af antidepressiva og CBT. Antidepressiva arbejder hurtigt med at reducere symptomer, mens CBT tager tid at håndtere årsager til depression og måder at overvinde det på.

Regelmæssig motion har også vist sig at være nyttig for dem med mild depression.

Læs mere om alternativer til antidepressiva .

Ordning med gult kort

Den gule kortordning giver dig mulighed for at rapportere mistænkte bivirkninger fra enhver form for medicin, du tager. Det drives af en lægemiddel sikkerhedssikkerhedshund kaldet Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA).

Se webstedet med gule kort for mere information.


Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse