“Utæt tarmsyndrom”

“Utæt tarmsyndrom” er en foreslået tilstand, som nogle sundhedspersonale hævder, er årsagen til en lang række langvarige tilstande, herunder kronisk træthedssyndrom og multipel sklerose (MS) .

Tilhængere af “utæt tarmsyndrom” hævder, at mange symptomer og tilstande er forårsaget af, at immunsystemet reagerer på bakterier, toksiner eller andre stoffer, der er blevet absorberet i blodbanen via en porøs (“utæt”) tarm.

Selvom det er sandt, at nogle tilstande og medicin kan forårsage en “utæt” tarm (hvad forskere kalder øget tarmpermeabilitet), er der i øjeblikket kun få beviser for at støtte teorien om, at en porøs tarm er den direkte årsag til væsentlige, udbredte problemer.

Der er også lidt bevis for, at de “behandlinger”, som nogle mennesker hævder, hjælper med at reducere tarmlækage, såsom ernæringstilskud og naturlægemidler, har nogen gavnlig virkning for de fleste af de tilstande, de angiveligt hjælper.

Hvad kan forårsage en “utæt” tarm?

Tarmens inderside er foret med et enkelt lag celler, der udgør slimhindebarrieren (barrieren mellem indersiden af tarmen og resten af kroppen).

Denne barriere er effektiv til at absorbere næringsstoffer, men forhindrer de fleste store molekyler og bakterier, der passerer inde i tarmen ind i blodbanen og potentielt forårsager udbredte symptomer.

Under nogle omstændigheder kan denne barriere blive mindre effektiv og “utæt”, selv om dette i sig selv generelt ikke anses for at være tilstrækkelig til at forårsage alvorlige problemer.

Alkohol og visse smertestillende midler

Alkohol, aspirin og ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er) såsom ibuprofen er velkendte irriterende for tarmforingen. De kan beskadige tætningerne mellem cellerne, så nogle stoffer kan passere gennem hullerne og ind i blodbanen.

Gastroenterologer (specialister i tarmlidelser) er generelt enige om, at disse irriterende stoffer normalt ikke forårsager mere end bare mild betændelse i et bestemt område af tarmen.

Dette medfører normalt ingen tydelige symptomer og forbedres over tid, hvis du holder op med at tage medicinen eller holder op med at drikke alkohol. I værste fald kan betændelsen være dårlig nok til lejlighedsvis at forårsage sår i tarmforingen.

Visse tilstande og behandlinger

Følgende tilstande og behandlinger kan også beskadige tætningerne i tarmforingen:

Generelt, selv i disse situationer er behandling af en “utæt” tarm ikke nødvendig. Under visse omstændigheder kan mennesker med Crohns sygdom f.eks. Drage fordel af en flydende diæt for at reducere tarmbetændelse, hvilket også forbedrer den utætte tarm (læs mere om behandling af Crohns sygdom ).

Teorien om “utæt tarmsyndrom”

Eksponenter af “utæt tarmsyndrom” – stort set udøvere af komplementær og alternativ medicin – mener, at tarmforingen kan blive irriteret og utæt som følge af en meget bredere vifte af faktorer, herunder en overvækst af gær eller bakterier i tarmen, en dårlig diæt og overforbrug af antibiotika .

De mener, at ufordøjede fødevarepartikler, bakterietoksiner og bakterier kan passere gennem den “utætte” tarmvæg og ind i blodbanen, hvilket udløser immunsystemet og forårsager vedvarende betændelse i hele kroppen. Dette, siger de, er knyttet til en meget bredere vifte af sundhedsmæssige problemer, herunder:

Imidlertid er der i øjeblikket få beviser for, at disse forhold faktisk skyldes en utæt tarm.

Forfremmede produkter

Mange forskellige “behandlinger” er blevet foreslået af mennesker, der fremmer ideen om utæt tarmsyndrom, herunder diætbøger, ernæringstilskud (for eksempel indeholdende probiotika ), urtemedicin, glutenfri mad og andre specielle diæter, såsom en lav FODMAP , lavt sukkerindhold eller svampedræbende diæt.

Du bør dog være forsigtig med behandlinger, der tilbydes af mennesker, der hævder at være i stand til at “helbrede utæt tarmsyndrom”, da der er ringe videnskabelig dokumentation for, at de er gavnlige for mange af de tilstande, de hævdes at hjælpe.

Nogle af de diætændringer, der foreslås for “utæt tarmsyndrom ” (såsom en lav FODMAP-diæt), kan hjælpe mennesker med irritabel tarmsyndrom (IBS) , men disse ser ud til at fungere uanset tilstedeværelsen af en “utæt” tarm.

Generelt er det ikke en god idé at fjerne fødevarer fra kosten, medmindre det er strengt nødvendigt (for eksempel hvis du har cøliaki ) og gjort på råd fra en sundhedsperson, da det kan føre til ernæringsmæssige mangler.

Rådgivning og yderligere information

Hvis du har symptomer, der ikke forklares ved en diagnose, kan det hjælpe at læse emnet om medicinsk uforklarlige symptomer . Sådanne mysteriesymptomer er overraskende almindelige og tegner sig for op til en femtedel af alle praktiserende læger i Storbritannien.

Hvis du er blevet diagnosticeret med en bestemt helbredstilstand, kan du slå det op i vores AZ-indeks over behandlinger og tilstande , hvor du finder pålidelige, evidensbaserede oplysninger om behandlingen.

Generelt er det klogt at se “holistiske” og “naturlige sundheds” -websteder med skepsis – antag ikke, at de oplysninger, de giver, er korrekte eller baseret på videnskabelige fakta eller beviser.