HIV og AIDS

HIV (human immundefektvirus) er en virus, der beskadiger cellerne i dit immunsystem og svækker din evne til at bekæmpe hverdagsinfektioner og sygdomme.

AIDS (erhvervet immundefektsyndrom) er det navn, der bruges til at beskrive en række potentielt livstruende infektioner og sygdomme, der opstår, når dit immunsystem er blevet alvorligt beskadiget af HIV-virussen.

Mens aids ikke kan overføres fra 1 person til en anden, kan HIV-viruset.

Der er i øjeblikket ingen kur mod hiv, men der er meget effektive lægemiddelbehandlinger, der gør det muligt for de fleste mennesker med virussen at leve et langt og sundt liv.

Med en tidlig diagnose og effektive behandlinger vil de fleste mennesker med hiv ikke udvikle nogen AIDS-relaterede sygdomme og vil leve en næsten normal levetid.


Symptomer på hiv-infektion

De fleste mennesker oplever en kort influenzalignende sygdom 2 til 6 uger efter hiv-infektion, som varer i en uge eller 2.

Efter at disse symptomer forsvinder, kan HIV muligvis ikke forårsage symptomer i mange år, selvom virussen fortsætter med at beskadige dit immunsystem.

Dette betyder, at mange mennesker med hiv ikke ved, at de er smittet.

Enhver, der tror, at de kunne have hiv, bør blive testet.

Visse grupper af mennesker rådes til at foretage regelmæssige tests, da de har særlig høj risiko, herunder:

 • mænd, der har sex med mænd
 • Sorte afrikanske heteroseksuelle
 • mennesker, der deler nåle, sprøjter eller andet injektionsudstyr


Årsager til hiv-infektion

HIV findes i kropsvæsker fra en inficeret person. Dette inkluderer sæd, vaginal og anal væske, blod og modermælk.

Det er en skrøbelig virus og overlever ikke længe uden for kroppen.

HIV kan ikke overføres gennem sved, urin eller spyt.

Den mest almindelige måde at få hiv på i Storbritannien er ved at have anal eller vaginal sex uden kondom.

Andre måder at få hiv inkluderer:

 • deling af nåle, sprøjter eller andet injektionsudstyr
 • transmission fra mor til baby under graviditet, fødsel eller amning

Chancen for at få hiv gennem oralsex er meget lav og afhænger af mange ting, f.eks. Om du modtager eller giver oralsex og mundhygiejnen hos den person, der giver oralsex.


Diagnostisering af hiv

Søg lægehjælp hurtigst muligt, hvis du tror, du har været udsat for hiv.

Du kan blive testet et antal steder, herunder ved din lægeoperation, klinikker for seksuel sundhed og klinikker, der drives af velgørenhedsorganisationer.

Find hiv-testtjenester i nærheden af dig

Den eneste måde at finde ud af, om du har hiv, er at have en hiv-test. Dette indebærer at teste en prøve af dit blod eller spyt for tegn på infektionen.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at:

 • anti-HIV-medicin, der kaldes profylakse efter eksponering (PEP), kan stoppe dig med at blive smittet, hvis du starter inden for 72 timer efter mulig eksponering for virussen – det anbefales, at du starter den så hurtigt som muligt, ideelt set inden for 24 timer
 • en tidlig diagnose betyder, at du kan starte behandlingen hurtigere, hvilket kan forbedre dine chancer for at kontrollere virussen, reducere risikoen for at blive mere ubehagelig og reducere chancen for at overføre virussen til andre

Både positive og negative hiv-tests skal muligvis gentages 1 til 3 måneder efter potentiel udsættelse for hiv-infektion (dette kaldes vinduesperioden), men du skal ikke vente så længe på at søge hjælp:

 • klinikker kan tilbyde en fingerprikblodprøve, som kan give dig et resultat på få minutter, men det kan tage op til et par dage at få resultaterne af en mere detaljeret HIV-test
 • hjemmetestning eller prøveudtagningssæt til hjemmet er tilgængelige for køb online eller fra apoteker – afhængigt af hvilken type test du bruger, vil dit resultat være tilgængeligt om få minutter eller et par dage

Hvis din første test antyder, at du har hiv, skal der udføres en yderligere blodprøve for at bekræfte resultatet.

Hvis dette er positivt, vil du blive henvist til en specialist HIV-klinik for nogle flere tests og en diskussion om dine behandlingsmuligheder.

Behandling af hiv

Antiretrovirale lægemidler anvendes til behandling af hiv. De arbejder ved at stoppe virussen, der replikerer i kroppen, så immunsystemet kan reparere sig selv og forhindre yderligere skade.

Disse kommer i form af tabletter, som skal tages hver dag.

HIV er i stand til at udvikle resistens over for en enkelt HIV-medicin meget let, men at tage en kombination af forskellige lægemidler gør dette meget mindre sandsynligt.

De fleste mennesker med hiv tager en kombination af medicin. Det er vigtigt, at disse tages hver dag som anbefalet af din læge.

Målet med HIV-behandling er at have en uopdagelig virusbelastning. Dette betyder, at niveauet af hiv-virus i din krop er lavt nok til ikke at blive detekteret af en test.


At leve med hiv

Hvis du lever med hiv, reducerer din risiko for at overføre hiv til andre betydeligt, hvis du tager effektiv hiv-behandling og ikke kan detekteres.

Du opfordres også til at:

Uden behandling vil immunsystemet blive alvorligt beskadiget, og livstruende sygdomme som kræft og svære infektioner kan forekomme.

Det er sjældent, at en gravid kvinde, der lever med hiv, overfører det til sin baby, forudsat at hun får rettidig og effektiv hiv-behandling og lægebehandling.

Forebyggelse af hiv

Enhver, der har sex uden kondom eller deler nåle, er i risiko for hiv-infektion.

Der er mange effektive måder at forhindre eller reducere risikoen for hiv-infektion, herunder:


 • bruger kondom til sex
 • profylakse efter eksponering (PEP)
 • profylakse før eksponering (PrEP)
 • behandling af HIV for at reducere virusbelastningen til ikke-detekterbar
 • hvis du bruger stoffer, aldrig deler nåle eller andet injektionsudstyr, inklusive sprøjter, skeer og vatpinde

Tal med din lokale klinik for seksuel sundhed eller en læge for yderligere rådgivning om den bedste måde at reducere din risiko på.

For mennesker med hiv, hvis du har taget effektiv hiv-behandling, og din virale belastning har været opdagelig i 6 måneder eller mere, betyder det, at du ikke kan overføre virussen gennem sex.

Dette kaldes undetectable = untransmittable (U = U).

Vil du vide mere?

NAM aidsmap: ikke-detekterbar er lig med ikke-overførbar (U = U) konsensusudtalelse