Cøliaki

Cøliaki er en tilstand, hvor dit immunsystem angriber dit eget væv, når du spiser gluten. Dette beskadiger tarmen (tyndtarmen), så du ikke er i stand til at indtage næringsstoffer.

Cøliaki kan forårsage en række symptomer, herunder diarré, mavesmerter og oppustethed.

Cøliaki er forårsaget af en bivirkning på gluten, som er et diætprotein, der findes i 3 typer korn:

  • hvede
  • byg
  • rug

Gluten findes i enhver mad, der indeholder disse kornprodukter, herunder:

  • pasta
  • kager
  • morgenmadsprodukter
  • de fleste typer brød
  • visse typer saucer
  • nogle færdigretter

Derudover er de fleste øl lavet af byg.


Symptomer på cøliaki

At spise mad, der indeholder gluten, kan udløse en række tarmsymptomer, såsom:

Cøliaki kan også forårsage mere generelle symptomer, herunder:

Børn med cøliaki vokser muligvis ikke med den forventede hastighed og kan have forsinket puberteten .

Cøliaki er en autoimmun tilstand. Det er her immunforsvaret (kroppens forsvar mod infektion) fejlagtigt angriber sundt væv.

I cøliaki fejler immunsystemet stoffer, der findes i gluten, som en trussel mod kroppen og angriber dem.

Dette beskadiger overfladen af tyndtarmen (tarmene) og forstyrrer kroppens evne til at tage næringsstoffer fra mad.

Det er ikke helt klart, hvad der får immunforsvaret til at handle på denne måde, men en kombination af genetik og miljø ser ud til at spille en rolle.

Behandling af cøliaki

Der er ingen kur mod cøliaki, men at følge en glutenfri diæt bør hjælpe med at kontrollere symptomerne og forhindre de langsigtede komplikationer af tilstanden.

Selvom du har milde symptomer, anbefales det stadig at ændre din diæt, fordi det kan føre til alvorlige komplikationer, hvis du fortsætter med at spise gluten. Dette kan også være tilfældet, hvis test viser, at du har en vis grad af cøliaki, selvom du ikke har mærkbare symptomer.

Det er vigtigt at sikre, at din glutenfri diæt er sund og afbalanceret.

En stigning i udbuddet af tilgængelige glutenfri mad i de senere år har gjort det muligt at spise både en sund og varieret glutenfri diæt.


Komplikationer af cøliaki

Komplikationer af cøliaki har kun tendens til at påvirke mennesker, der fortsætter med at spise gluten, eller dem, der endnu ikke er blevet diagnosticeret med tilstanden, hvilket i mildere tilfælde kan være et almindeligt problem.

Potentielle langsigtede komplikationer inkluderer:

Mindre almindelige og mere alvorlige komplikationer inkluderer nogle typer kræftformer, såsom tarmkræft og problemer, der påvirker graviditet, såsom at din baby har en lav fødselsvægt.

Find ud af mere om komplikationer af cøliaki

Hvem er berørt

Cøliaki er en tilstand, der rammer mindst 1 ud af 100 personer i Storbritannien.

Men nogle eksperter mener, at dette kan undervurderes, fordi mildere tilfælde kan blive udiagnosticeret eller fejldiagnosticeret som andre fordøjelsesforhold, såsom irritabel tarmsyndrom (IBS) .

Rapporterede tilfælde af cøliaki er omkring 3 gange højere hos kvinder end mænd.

Det kan udvikle sig i alle aldre, selvom symptomerne mest sandsynligt udvikler sig:

  • i den tidlige barndom – mellem 8 og 12 måneder gammel, selvom det kan tage flere år, før en korrekt diagnose stilles
  • i senere voksenalder – mellem 40 og 60 år

Mennesker med visse tilstande, herunder type 1-diabetes , autoimmun skjoldbruskkirtelsygdom, Downs syndrom og Turners syndrom , har en øget risiko for at få cøliaki.

Førstegrads slægtninge (forældre, brødre, søstre og børn) til personer med cøliaki har også øget risiko for at udvikle tilstanden.

Diagnostisering af cøliaki

Rutinemæssig test for cøliaki udføres ikke i England.

Test anbefales normalt kun til mennesker, der har en øget risiko for at udvikle cøliaki, såsom dem med en familiehistorie af tilstanden.

Førstegrads slægtninge til mennesker med cøliaki bør testes.

Se diagnosticering af cøliaki for at få flere oplysninger om, hvornår test for cøliaki skal udføres.

Hjælp og support

Celiac UK er en britisk velgørenhedsorganisation for mennesker med cøliaki.

Dets hjemmeside har nyttige ressourcer, herunder information om en glutenfri diæt , lokale grupper, frivilligt arbejde og igangværende kampagner.

Du kan også ringe til Celiac UK-hjælpetelefonen 0333 332 2033 , åben mandag til fredag fra 9 til 17.


Hjælp os med at forbedre vores hjemmeside

Hvis du er færdig med det, du laver, kan du besvare nogle spørgsmål om dit besøg i dag?

Tag vores undersøgelse