Kronisk nyresygdom

Kronisk nyresygdom (CKD) er en langvarig tilstand, hvor nyrerne ikke fungerer så godt som de burde.

Det er en almindelig tilstand, der ofte er forbundet med at blive ældre. Det kan påvirke alle, men det er mere almindeligt hos mennesker, der er sorte eller af sydasiatiske oprindelse.

CKD kan blive værre over tid, og til sidst kan nyrerne muligvis stoppe med at arbejde helt, men dette er ualmindeligt. Mange mennesker med CKD er i stand til at leve lange liv med tilstanden.

Symptomer på CKD

Der er normalt ingen symptomer på nyresygdom i de tidlige stadier. Det kan kun diagnosticeres, hvis du har en blod- eller urintest af en anden grund, og resultaterne viser et muligt problem med dine nyrer.

På et mere avanceret stadium kan symptomer omfatte:

Se en læge, hvis du har vedvarende eller bekymrende symptomer, som du tror kan være forårsaget af nyresygdom.

Find ud af mere om symptomerne på CKD .

Årsager til CKD

Kronisk nyresygdom er normalt forårsaget af andre tilstande, der belaster nyrerne. Ofte er det resultatet af en kombination af forskellige problemer.

CKD kan være forårsaget af:

Du kan hjælpe med at forhindre CKD ved at foretage sunde livsstilsændringer og sikre, at de underliggende forhold, du har, er godt kontrolleret.

Test for CKD

CKD kan diagnosticeres ved hjælp af blod- og urintest. Disse tests ser efter høje niveauer af visse stoffer i dit blod og urin, der er tegn på, at dine nyrer ikke fungerer korrekt.

Hvis du har en høj risiko for at udvikle nyresygdom (for eksempel har du en kendt risikofaktor såsom forhøjet blodtryk eller diabetes), kan du blive rådgivet til regelmæssige tests for at kontrollere CKD, så den findes på et tidligt tidspunkt .

Resultaterne af dine blod- og urinprøver kan bruges til at fortælle scenen for din nyresygdom. Dette er et tal, der afspejler, hvor alvorlig skaden på dine nyrer er, med et højere antal, der indikerer mere alvorlig CKD.

Find ud af mere om, hvordan CKD diagnosticeres .

Behandlinger for CKD

Der er ingen kur mod CKD, men behandling kan hjælpe med at lindre symptomerne og stoppe det med at blive værre.

Din behandling afhænger af, hvor alvorlig din tilstand er.

De vigtigste behandlinger er:

Du rådes også til at foretage regelmæssige kontroller for at overvåge din tilstand.

Find ud af mere om, hvordan CKD behandles og leve med CKD .

Outlook til CKD

CKD kan variere fra en mild tilstand med ingen eller få symptomer til en meget alvorlig tilstand, hvor nyrerne holder op med at arbejde, undertiden kaldet nyresvigt.

De fleste mennesker med CKD vil være i stand til at kontrollere deres tilstand med medicin og regelmæssige kontrolbesøg. CKD udvikler sig kun til nyresvigt hos omkring 1 ud af 50 personer med tilstanden.

Hvis du har CKD, selvom det er mildt, har du en øget risiko for at udvikle andre alvorlige problemer, såsom hjerte-kar-sygdomme . Dette er en gruppe af tilstande, der påvirker hjertet og blodkarrene, som inkluderer hjerteanfald og slagtilfælde .

Kardiovaskulær sygdom er en af hovedårsagerne til dødsfald hos mennesker med nyresygdom, selvom sunde livsstilsændringer og medicin kan hjælpe med at reducere din risiko for at udvikle det.

Vil du vide mere?

Information:

Vejledning om social pleje og support

Hvis du:

  • har brug for hjælp til det daglige liv på grund af sygdom eller handicap
  • pleje nogen regelmæssigt, fordi de er syge, ældre eller handicappede – inklusive familiemedlemmer

Vores guide til social pleje og support forklarer dine muligheder, og hvor du kan få support.