Probiotika

Probiotika er levende bakterier og gær, der fremmes med forskellige sundhedsmæssige fordele. De tilsættes normalt til yoghurt eller tages som kosttilskud og beskrives ofte som “gode” eller “venlige” bakterier.

Probiotika menes at hjælpe med at genoprette den naturlige balance af bakterier i tarmen (inklusive din mave og tarm), når den er blevet forstyrret af en sygdom eller behandling.

Der er nogle beviser for, at probiotika i nogle tilfælde kan være nyttige, såsom at hjælpe med at forhindre diarré, når du tager antibiotika, og hjælpe med at lette nogle symptomer på irritabel tarmsyndrom (IBS).

Men der er kun få beviser til støtte for mange sundhedsanprisninger om dem. For eksempel er der ingen beviser for, at probiotika kan hjælpe med at behandle eksem.

Men for de fleste synes probiotika at være sikkert. Hvis du vil prøve dem, og du har et sundt immunforsvar, bør de ikke forårsage ubehagelige bivirkninger.

Problemer at være opmærksom på

Hvis du overvejer at prøve probiotika, er der et par problemer, du skal være opmærksom på.

Probiotika klassificeres generelt som mad snarere end medicin, hvilket betyder, at de ikke gennemgår de strenge test, medicin gør.

På grund af den måde, hvorpå probiotika reguleres, kan vi ikke altid være sikre på, at:

  • produktet indeholder faktisk de bakterier, der er angivet på fødevareetiketten
  • produktet indeholder nok bakterier til at have en effekt
  • bakterierne er i stand til at overleve længe nok til at nå din tarm

Der er mange forskellige typer probiotika, der kan have forskellige virkninger på kroppen, og man ved ikke meget om, hvilke typer der er bedst.

Du kan finde en bestemt type probiotika hjælper med et problem. Men dette betyder ikke, at det vil hjælpe andre problemer, eller at andre typer probiotika fungerer lige så godt.

Og der er sandsynligvis en enorm forskel mellem de farmaceutiske probiotika, der viser løfte i kliniske forsøg, og yoghurt og kosttilskud, der sælges i butikker.