Fødevareallergi

En fødevareallergi er, når kroppens immunsystem reagerer usædvanligt på specifikke fødevarer. Selvom allergiske reaktioner ofte er milde, kan de være meget alvorlige.

Symptomer på fødevareallergi kan påvirke forskellige områder af kroppen på samme tid. Nogle almindelige symptomer inkluderer:

  • en kløende fornemmelse i munden, halsen eller ørerne
  • et hævet kløende rødt udslæt ( urticaria eller “nældefeber”)
  • hævelse af ansigtet omkring øjnene, læberne, tungen og munden (angioødem)
  • opkast

Læs mere om symptomerne på fødevareallergi .

Anafylaksi

I de mest alvorlige tilfælde har en person en alvorlig allergisk reaktion (anafylaksi) , som kan være livstruende.

Ring til 112, hvis du mener, at nogen har symptomer på anafylaksi , såsom:

  • åndedrætsbesvær
  • problemer med at sluge eller tale
  • svimmel eller svimmel

Bed om en ambulance og fortæl operatøren, at du tror, at personen har en alvorlig allergisk reaktion.

Hvad forårsager fødevareallergi?

Fødevareallergi opstår, når immunsystemet – kroppens forsvar mod infektion – fejlagtigt behandler proteiner, der findes i mad, som en trussel.

Som et resultat frigives et antal kemikalier. Det er disse kemikalier, der forårsager symptomer på en allergisk reaktion.

Næsten enhver mad kan forårsage en allergisk reaktion, men der er visse fødevarer, der er ansvarlige for de fleste fødevareallergier.

Fødevarer, der oftest forårsager en allergisk reaktion, er:

  • mælk
  • æg
  • jordnødder
  • træ nødder
  • fisk
  • skaldyr
  • noget frugt og grøntsager

De fleste børn, der har fødevareallergi, vil have oplevet eksem i barndommen. Jo værre barnets eksem og jo tidligere det startede, jo mere sandsynligt er det, at de har en fødevareallergi.

Det er stadig ukendt, hvorfor folk udvikler allergier over for mad, selvom de ofte har andre allergiske tilstande, såsom astma , høfeber og eksem .

Læs mere information om årsager og risikofaktorer for fødevareallergi .

Typer af fødevareallergi

Fødevareallergi er opdelt i 3 typer, afhængigt af symptomer og hvornår de opstår.

  • IgE-medieret fødevareallergi – den mest almindelige type, udløst af immunsystemet, der producerer et antistof kaldet immunoglobulin E (IgE). Symptomer opstår et par sekunder eller minutter efter at have spist. Der er en større risiko for anafylaksi med denne type allergi.
  • ikke-IgE-medieret fødevareallergi – disse allergiske reaktioner er ikke forårsaget af immunglobulin E, men af andre celler i immunsystemet. Denne type allergi er ofte vanskelig at diagnosticere, da symptomer tager meget længere tid at udvikle sig (op til flere timer).
  • blandet IgE og ikke-IgE-medieret fødevareallergi – nogle mennesker kan opleve symptomer fra begge typer.

Læs mere information om symptomerne på en fødevareallergi .

Oralt allergisyndrom (pollen-food syndrom)

Nogle mennesker oplever kløe i mund og hals, undertiden med mild hævelse, umiddelbart efter at have spist frisk frugt eller grøntsager. Dette er kendt som oral allergisyndrom.

Oralt allergisyndrom skyldes allergi-antistoffer, der forveksler visse proteiner i frisk frugt, nødder eller grøntsager som pollen.

Oralt allergisyndrom forårsager generelt ikke alvorlige symptomer, og det er muligt at deaktivere allergener ved grundigt at koge frugt og grøntsager.

Webstedet Allergy UK har flere oplysninger.

Behandling

Den bedste måde at forhindre en allergisk reaktion på er at identificere den mad, der forårsager allergien, og undgå den.

Forskning ser i øjeblikket på måder at desensibilisere nogle fødevareallergener, såsom jordnødder og mælk, men dette er ikke en etableret behandling i .

Læs mere om identifikation af fødevarer, der forårsager allergi (allergener) .

Undgå at foretage nogen radikale ændringer, såsom at skære mejeriprodukter ud, på din eller dit barns kost uden først at tale med din læge. For nogle fødevarer, såsom mælk, skal du muligvis tale med en diætist, inden du foretager ændringer.

Antihistaminer kan hjælpe med at lindre symptomerne på en mild eller moderat allergisk reaktion. En højere dosis antihistamin er ofte nødvendig for at kontrollere akutte allergiske symptomer.

Adrenalin er en effektiv behandling for mere alvorlige allergiske symptomer, såsom anafylaksi .

Mennesker med fødevareallergi får ofte en enhed kendt som en autoinjektorpen, der indeholder doser adrenalin, der kan bruges i nødsituationer.

Læs mere om behandling af fødevareallergi .

Hvornår skal man søge lægehjælp

Hvis du tror, at du eller dit barn har en fødevareallergi, er det meget vigtigt at bede om en professionel diagnose fra din læge. De kan derefter henvise dig til en allergiklinik, hvis det er relevant.

Mange forældre antager fejlagtigt, at deres barn har madallergi, når deres symptomer faktisk skyldes en helt anden tilstand.

Kommercielle allergitestningssæt er tilgængelige, men det anbefales ikke at bruge dem. Mange sæt er baseret på usunde videnskabelige principper. Selvom de er pålidelige, skal du få resultaterne undersøgt af en sundhedsperson.

Læs mere om diagnosticering af fødevareallergi .

Hvem er berørt?

De fleste fødevareallergier påvirker yngre børn under 3 år.

De fleste børn, der har fødevareallergi over for mælk, æg, soja og hvede i det tidlige liv, vokser ud af det, når de begynder i skole.

Jordnøddeallergi er normalt mere holdbar.

Fødevareallergi, der udvikler sig i voksenalderen eller fortsætter til voksenalderen, er sandsynligvis livslang allergi.

Af årsager, der er uklare, er antallet af fødevareallergier steget kraftigt i de sidste 20 år.

Imidlertid er dødsfald fra anafylaksi-relaterede madreaktioner nu sjældne.


Hvad er madintolerance?

En fødevareintolerance er ikke det samme som en fødevareallergi.

Mennesker med madintolerance kan have symptomer som diarré, oppustethed og mavekramper. Dette kan være forårsaget af vanskeligheder med at fordøje visse stoffer, såsom lactose. Imidlertid finder der ingen allergisk reaktion sted.

Vigtige forskelle mellem en fødevareallergi og en fødevareintolerance inkluderer:

  • symptomerne på madintolerance forekommer normalt flere timer efter at have spist maden
  • du har brug for at spise en større mængde mad for at udløse en intolerance end en allergi
  • en fødevareintolerance er aldrig livstruende, i modsætning til en allergi

Læs mere om madintolerance .