Aspirin til smertelindring

1. Om aspirin til smertelindring

Aspirin er en dagligdags smertestillende middel mod smerter såsom hovedpine , tandpine og menstruationssmerter . Det kan også bruges til at behandle forkølelse og “influenzalignende” symptomer og nedbringe feber (38C og derover). Det er også kendt som acetylsalicylsyre.

Aspirin fås også kombineret med andre ingredienser i nogle kolde og influenzalægemidler.

Du kan købe de fleste typer aspirin fra apoteker, butikker og supermarkeder. Nogle typer er kun tilgængelige på recept.

Det kommer som tabletter eller suppositorier – medicin, som du skubber forsigtigt ind i din anus. Det kommer også som en gel til mavesår og forkølelsessår.

Hvis du har haft et slagtilfælde eller hjerteanfald eller har høj risiko for et hjerteanfald, kan din læge anbefale, at du tager en daglig lavdosis aspirin. Dette er forskelligt fra at tage aspirin til smertelindring. Tag kun lavdosis aspirin, hvis din læge anbefaler det. Læs vores oplysninger om lavdosis aspirin .

2. Nøglefakta

 • Det er bedst at tage aspirin sammen med mad. På den måde vil du være mindre tilbøjelig til at få forstyrret mave eller mavepine.
 • Giv aldrig aspirin til børn under 16 år (medmindre deres læge ordinerer det). Det kan gøre børn mere tilbøjelige til at udvikle en meget sjælden, men alvorlig sygdom kaldet Reye’s syndrom .
 • Aspirin er generelt sikkert at tage som et smertestillende middel i de første 6 måneder af graviditeten (op til 30 uger). Det anbefales ikke efter 30 ugers graviditet eller under amning.
 • Mange supermarkeder, butikker og apoteker sælger deres eget mærke aspirin. Aspirin kaldes også af varemærkerne Caprin, Disprin og Nu-Seals. Brandnavnet for aspirin som suppositorium er Resprin. Aspirin er en ingrediens i Anadin Original, Anadin Extra, Alka-Seltzer Original, Alka-Seltzer XS og Beechams Pulver.
 • Aspirin som mundgel har mærket Bonjela. Ligesom andre aspirinprodukter er det kun for personer i alderen 16 og derover. Bonjela Teething Gel og Bonjela Junior Gel indeholder ikke aspirin, så du kan give dem til børn under 16 år.

3. Hvem kan og kan ikke tage aspirin til smertelindring

De fleste mennesker i alderen 16 år og derover kan tage aspirin sikkert.

Imidlertid er aspirin ikke egnet til nogle mennesker.

Giv aldrig aspirin til et barn under 16 år, medmindre deres læge ordinerer det. Der er en mulig sammenhæng mellem aspirin og Reye’s syndrom hos børn. Reye’s syndrom er en meget sjælden sygdom, der kan forårsage alvorlig lever- og hjerneskade.

Vigtig

Giv aldrig børn under 16 år aspirin, medmindre deres læge ordinerer det.

For at sikre, at aspirin som et smertestillende middel (inklusive mundgel) er sikkert for dig, skal du fortælle det til din læge eller apotek, hvis du har:

Hvis du er gravid, prøver at blive gravid, eller hvis du ønsker at amme, skal du kontakte din læge, om det er sikkert for dig at tage aspirin.

4. Hvordan og hvornår man skal tage det

Den dosis aspirin, der passer til dig, afhænger af, hvilken type aspirin du tager, hvorfor du tager det, og hvor godt det hjælper dine symptomer.

Aspirintabletter

Aspirin kommer normalt som 300 mg tabletter.

Den sædvanlige dosis er 1 eller 2 tabletter hver 4. til 6. time.

Vigtig

Tag ikke mere end 12 tabletter om 24 timer. Vent mindst 4 timer mellem doser.

Aspirin findes i flere forskellige typer tabletter:

 • standardtabletter – som du sluger hele med vand
 • opløselige tabletter – som du opløser i et glas vand
 • enterisk overtrukne tabletter – som du sluger hele med vand

Enteriske tabletter har en særlig belægning, der kan gøre dem blidere på din mave. Du må ikke tygge eller knuse dem, da det stopper belægningen. Hvis du også tager fordøjelsesbesvær, skal du tage dem mindst 2 timer før eller efter du tager din aspirin. Antacida i fordøjelsesbesværet påvirker den måde, belægningen på disse tabletter fungerer på.

Du kan købe aspirintabletter og opløselige tabletter fra både apoteker og supermarkeder.

Aspirin suppositorier

Aspirin suppositorier er medicin, som du skubber forsigtigt ned i bunden. Følg instruktionerne på indlægssedlen inde i pakken for at bruge dem.

Aspirin suppositorier findes i 2 styrker. De indeholder 150 mg eller 300 mg aspirin. Du kan købe dem fra et apotek.

Hvis du tager 150 mg : den sædvanlige dosis er 3 til 6 suppositorier. Dette er 450 mg til 900 mg hver 4. time. Den maksimale dosis er 24 af de 150 mg suppositorier om 24 timer.

Hvis du tager 300 mg : den sædvanlige dosis er 1 til 3 suppositorier. Dette er 300 mg til 900 mg hver 4. time. Den maksimale dosis er 12 af de 300 mg suppositorier om 24 timer.

Hvis du har brug for en dosis på 450 mg eller 750 mg, vil din læge eller apotek give dig en blanding af styrker og forklare, hvordan du tager det.

Vigtig

Brug ikke mere end 24 af de 150 mg suppositorier eller 12 af de 300 mg om 24 timer. Vent mindst 4 timer mellem doser.

Aspirin mund gel

Du kan købe aspirin mundgel (Bonjela) fra apoteker og supermarkeder. Giv ikke Bonjela til børn. Du kan give Bonjela Teething Gel eller Bonjela Junior til børn, da de ikke indeholder aspirin.

Ved mavesår eller sår skal du massere en centimeter gel på det ømme område. Påfør det på indersiden af munden eller tandkødet hver 3. time efter behov.

Hvis du har tandproteser (falske tænder), skal du tage dem ud, inden du påfører mundgelen. Vent derefter mindst 30 minutter efter påføring af gelen, inden du lægger dine proteser tilbage i munden.

Hvad hvis jeg tager for meget?

At tage 1 eller 2 ekstra tabletter ved et uheld er usandsynligt, at det er skadeligt.

Mængden af aspirin, der kan føre til overdosering, varierer fra person til person.

Hastende råd: Ring straks til din læge, hvis:

Du tager mere end den daglige grænse på 12 tabletter på 24 timer og oplever bivirkninger såsom:

 • kvalme
 • ringen i ørerne (tinnitus)
 • høreproblemer
 • forvirring
 • svimmel

Hvis du har brug for en hospitalulykke- og akutafdeling (A&E) , skal du ikke køre selv – få en anden til at køre dig eller tilkald en ambulance.

Tag aspirinpakken eller brochuren inde i den plus eventuel resterende medicin med dig.

5. At tage aspirin sammen med andre smertestillende midler

Det er sikkert at tage aspirin med paracetamol eller codein.

Men tag ikke aspirin sammen med ibuprofen eller naproxen uden at tale med en læge. Aspirin, ibuprofen og naproxen tilhører den samme gruppe lægemidler kaldet ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID’er). Hvis du tager dem sammen, kan aspirin plus ibuprofen eller naproxen øge chancen for, at du får bivirkninger som mavepine .

Tal med en apotek, hvis du er i tvivl om doseringer og timings, når du tager aspirin sammen med andre smertestillende midler.

6. Bivirkninger

Som al anden medicin kan aspirin forårsage bivirkninger, selvom ikke alle får dem.

Almindelige bivirkninger

Almindelige bivirkninger af aspirin forekommer hos mere end 1 ud af 100 personer. Tal med din læge eller apotek, hvis bivirkningerne generer dig eller ikke forsvinder:

 • mild fordøjelsesbesvær
 • blødning lettere end normalt – fordi aspirin fortynder dit blod, kan det nogle gange få dig til at bløde lettere. For eksempel kan du få næseblod , få blå mærker lettere, og hvis du klipper dig selv, kan blødningen tage længere tid end normalt at stoppe.

Alvorlige bivirkninger

Det sker sjældent, men nogle mennesker har alvorlige bivirkninger efter at have taget aspirin.

Ring straks til en læge, hvis du får:

 • rød, blæret og skrællende hud
 • hoste blod eller blod i din tisse, poo eller opkast
 • gul hud eller det hvide i dine øjne bliver gult – dette kan være et tegn på leverproblemer
 • smertefulde led i hænder og fødder – dette kan være et tegn på høje niveauer af urinsyre i blodet
 • hævede hænder eller fødder – dette kan være et tegn på vandretention

Alvorlig allergisk reaktion

I sjældne tilfælde er det muligt at have en alvorlig allergisk reaktion (anafylaksi) over for aspirin.

Øjeblikkelig handling krævet: Ring til 112, eller gå til A&E, hvis:

 • du får hududslæt, der kan omfatte kløende, rød, hævet, blæret eller skrælende hud
 • du hvæser
 • du får tæthed i brystet eller halsen
 • du har problemer med at trække vejret eller tale
 • din mund, ansigt, læber, tunge eller hals begynder at hæve

Du har muligvis en alvorlig allergisk reaktion og kan have brug for øjeblikkelig behandling på hospitalet.

Disse er ikke alle bivirkningerne ved aspirin. For en komplet liste se indlægssedlen inde i din medicinpakke.

Information:

Du kan rapportere enhver formodet bivirkning til den britiske sikkerhedsordning .

7. Sådan håndteres bivirkninger

Hvad skal man gøre ved:

 • mild fordøjelsesbesvær – tag din aspirin sammen med mad. Hvis fordøjelsesbesværet stadig ikke forsvinder, kan det være et tegn på, at aspirin har forårsaget mavesår. Tal med din læge – de kan ordinere noget for at beskytte din mave eller skifte dig til en anden medicin.
 • blødning lettere end normalt – vær forsigtig, når du udfører aktiviteter, der kan forårsage en skade eller et snit. Det kan være bedst at stoppe med at gøre sportsgrene som fodbold, rugby og hockey, mens du tager aspirin. Brug handsker, når du bruger skarpe genstande som saks, knive og havearbejde. Brug en elektrisk barbermaskine i stedet for vådbarbering, og brug en blød tandbørste og vokset tandtråd til at rense tænderne. Se en læge, hvis du er bekymret for blødning.

8. Graviditet og amning

Det er sikkert at tage aspirin som et smertestillende middel i de første 6 måneder af graviditeten (op til 30 uger).

Tag ikke aspirin til smertelindring efter 30 ugers graviditet. Det kan forårsage komplikationer – herunder vejrtrækning og blodpropper – hos den nyfødte baby. For de fleste kvinder er paracetamol det bedste smertestillende middel at tage i slutningen af graviditeten.

Hvis du har taget aspirin efter uge 30 i graviditeten, især hvis du har taget det i lang tid, skal du straks fortælle det til din læge eller jordemoder, så de kan kontrollere dit barns helbred.

For mere information om, hvordan aspirin kan påvirke dig og din baby under graviditeten, skal du besøge webstedet Bedste brug af medicin under graviditet (BUMPS) .

Amning og aspirin

Aspirin anbefales normalt ikke under amning. For de fleste kvinder er det bedre at tage paracetamol eller ibuprofen for at kontrollere smerter eller feber, mens du ammer.

Ikke-presserende råd: Fortæl din læge, hvis du er:

 • forsøger at blive gravid
 • gravid
 • amning

9. Forholdsregler med andre lægemidler

Nogle lægemidler forstyrrer den måde, aspirin fungerer på.

Fortæl din læge, hvis du tager disse lægemidler, inden du begynder at tage aspirin :

 • medicin til tynd blod eller forebyggelse af blodpropper såsom clopidogrel og warfarin – at tage dem med aspirin kan forårsage blødningsproblemer
 • medicin mod smerte og betændelse såsom ibuprofen og prednisolon
 • medicin til at forhindre afstødning af organer efter transplantation, såsom ciclosporin og tacrolimus
 • medicin til behandling af forhøjet blodtryk, såsom furosemid og ramipril
 • digoxin, et lægemiddel til hjerteproblemer
 • lithium, et lægemiddel til psykiske problemer
 • acetazolamid, mod et øjenproblem kaldet glaukom
 • methotrexat, et lægemiddel, der bruges til at forhindre, at immunsystemet overreagerer og undertiden til behandling af visse typer kræft
 • diabetesmedicin, såsom insulin og gliclazid

Blanding af aspirin med naturlægemidler eller kosttilskud

Aspirin kan muligvis ikke blandes godt med en hel del supplerende og urtemedicin. Aspirin kan ændre den måde, de arbejder på, og øge dine chancer for bivirkninger.

Af sikkerhedshensyn skal du tale med din apotek eller læge, inden du tager urte- eller alternative lægemidler med aspirin.

Vigtig

Fortæl det til din læge eller apotek, hvis du tager anden medicin, herunder urtemedicin, vitaminer eller kosttilskud.

10. Almindelige spørgsmål

Hvordan virker aspirin til smertelindring?

Hvis du er blevet såret eller har en infektion, fremstiller din krop hormoner kaldet prostaglandiner. Prostaglandinerne forårsager hævelse og undertiden feber, og de sender smertesignaler til hjernen. Dette er alt sammen en del af din krops naturlige reaktion på skade. Hævelse og feber kan hjælpe din krop med at heles.

Aspirin stopper din krop med at fremstille prostaglandiner, og dette mindsker smerten og reducerer hævelse og feber.

Hvornår vil jeg føle mig bedre?

Du skal begynde at føle dig bedre 20 til 30 minutter efter at have taget aspirin.

Er det sikkert at tage aspirin i lang tid?

Det er bedst at tage den laveste dosis, der fungerer for dig, på kortest mulig tid. På den måde er der mindre chance for, at du får uønskede bivirkninger som mavepine .

Hvor lang tid skal jeg tage aspirin?

Hvis du tager aspirin for kortvarig smerte som tandpine eller menstruationssmerter , skal du muligvis kun tage det en dag eller 2.

Hvis du har købt det fra en butik, et supermarked eller et apotek og har brug for aspirin i mere end 3 dage, så spørg din læge eller apoteket om råd.

Hvis din læge har ordineret dit aspirin, skal du tage det, så længe de anbefaler.

Er aspirin bedre end paracetamol eller ibuprofen?

Aspirin, ibuprofen og paracetamol er alle effektive smertestillende midler. Aspirin kan være bedre end paracetamol ved nogle smerter som menstruationssmerter eller migræne (hvis du har tunge perioder, kan det gøre dem tungere). Nogle mennesker finder aspirin bedre end paracetamol mod rygsmerter .

Paracetamol bruges typisk til mild eller moderat smerte. Det kan være bedre end aspirin mod hovedpine , tandpine , forstuvning, mavepine og nervesmerter som ischias .

Ibuprofen virker på samme måde som aspirin. Det kan bruges til rygsmerter, stammer og forstuvninger samt smerter fra gigt . Ligesom aspirin er det også godt mod tandpine og menstruationssmerter.

Hvorfor indeholder nogle mærker af aspirin koffein?

Koffein tilsættes til nogle af de smertestillende midler, du kan købe fra apoteker.

Forskning viser, at koffein (det beløb, du får i et krus kaffe) kan få smertestillende midler til at fungere bedre for nogle mennesker, der har meget smerte.

Der er koffein såvel som aspirin i disse mærker:

 • Anadin Original (aspirin og koffein)
 • Anadin Extra (aspirin, koffein og paracetamol)
 • Beechams-pulver (aspirin og koffein)
Hvad hvis aspirin ikke virker?

Hvis aspirin ikke virker, er der andre lægemidler, som du kan bruge til at behandle smerte eller betændelse, herunder:

Ibuprofen og ibuprofen-lignende smertestillende midler er undertiden tilgængelige som cremer eller geler, som du gnider på til den del af din krop, der er smertefuld.

Nogle smertestillende midler er kun tilgængelige på recept.

Hvis aspirin ikke virker for dig, skal du tale med din læge eller apotek om andre behandlingsmuligheder, der kan være mere passende. Din læge kan muligvis ordinere et stærkere smertestillende middel eller anbefale en anden behandling, såsom motion eller fysioterapi .

Kan jeg drikke alkohol med det?

Ja, du kan drikke alkohol, mens du tager aspirin. Men at drikke for meget alkohol, mens du tager aspirin, kan irritere din mave.

Forårsager aspirin mavesår?

Aspirin kan forårsage mavesår i din mave eller tarm, især hvis du tager det i lang tid eller i store doser.

Din læge kan fortælle dig, at du ikke skal tage aspirin, hvis du har mavesår, eller hvis du tidligere har haft en.

Hvis du har risiko for at få mavesår, og du har brug for et smertestillende middel, skal du tage paracetamol i stedet for aspirin, da det er blidere på din mave.

Kan aspirin forhindre kræft?

Nyere forskning tyder på, at aspirin kan hjælpe med at forhindre visse typer kræft, for eksempel tarmkræft .

Tag dog ikke aspirin uden at drøfte det med din læge. Aspirin kan forårsage alvorlige bivirkninger, såsom blødning, og ikke alle kan tage det.

Tal med din læge om risici og fordele ved at tage aspirin, hvis du er i fare for at få kræft.

Er der mad eller drikke, jeg har brug for at undgå?

Du kan spise og drikke normalt, mens du tager aspirin.

Vil det påvirke min fertilitet?

Der er ingen faste beviser for, at indtagelse af aspirin vil reducere fertiliteten hos mænd eller kvinder.

Men hvis du prøver at blive gravid, skal du tale med en apotek eller din læge om det. De vil måske gennemgå din behandling.

Vil det påvirke min prævention?

For kvinder påvirker aspirin ikke prævention, herunder den kombinerede pille eller nødprævention .