Medicinsk uforklarlige symptomer

Mange mennesker har vedvarende fysiske klager, såsom svimmelhed eller smerte, der ikke synes at være symptomer på en medicinsk tilstand.

De er undertiden kendt som “medicinsk uforklarlige symptomer”, når de varer i mere end et par uger, men læger kan ikke finde et problem med kroppen, der kan være årsagen.

Dette betyder ikke, at symptomerne er falske eller “alle i hovedet” – de er virkelige og kan påvirke din evne til at fungere korrekt.

Ikke at forstå årsagen kan gøre dem endnu mere bekymrende og vanskelige at klare.

Når mystiske symptomer synes at være forårsaget af problemer i nervesystemet, men du ikke har en specifik neurologisk tilstand, kan læger henvise til dine symptomer som en ‘ funktionel neurologisk lidelse ‘.

Eksempler på sådanne symptomer inkluderer:

  • prikken i hænder eller fødder
  • en rysten i den ene eller begge arme
  • hovedpine eller migræne
  • ændringer i synet, som sløret syn eller at se blinkende lys

Medicinsk uforklarlige symptomer er almindelige og tegner sig for op til 45% af alle praktiserende læger og halvdelen af alle nye besøg på hospitalsklinikker i Storbritannien.

Mulige årsager til medicinsk uforklarlige symptomer

Mange mennesker med medicinsk uforklarlige symptomer, såsom træthed , smerte og hjertebank , har også depression eller angst .

Behandling af et tilknyttet psykologisk problem kan ofte lindre de fysiske symptomer.

For andre kan symptomerne være en del af et dårligt forstået syndrom, såsom:

Det faktum, at læger ikke er i stand til at finde en tilstand, der forårsager disse symptomer, er ikke usædvanlig inden for medicin, og det betyder ikke, at der ikke kan gøres noget for at hjælpe dig.

Hvordan din læge kan hjælpe

Din læge vil sigte mod at udelukke alle mulige tilstande, der kan forårsage dine symptomer. Du kan have en grundig fysisk undersøgelse og blodprøver .

Det er vigtigt at overveje, om enhver medicin, du tager, kan forårsage dine symptomer – for eksempel at tage smertestillende midler på lang sigt kan føre til smertestillende hovedpine .

Din læge bør også undersøge, om du måske har et tilknyttet problem, såsom depression eller angst . Fysiske symptomer kan forårsage depression og angst, og disse kan igen gøre de fysiske symptomer værre og skabe en ond cirkel.

Du skal fortælle din læge:

  • hvordan dine symptomer er – hvornår de startede, og hvad der gør dem bedre eller værre
  • hvad du synes eller frygter er årsagen til dine symptomer – og dine forventninger til, hvordan test og behandlinger kan hjælpe
  • hvordan dine symptomer påvirker, hvad du kan gøre – hvad de stopper dig med at gøre
  • hvor forstyrrende dine symptomer er – hvordan de får dig til at føle dig

Der er en række ting, du kan gøre selv, der kan hjælpe.

Du og din læge kan muligvis identificere nogle livsstilsændringer og mål, som du begge tror vil hjælpe med at lindre dine symptomer, såsom regelmæssig fysisk aktivitet og bedre hvile (se nedenfor).

Du kan blive henvist til en samtaleterapi, såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) . Målet med CBT er at hjælpe dig med at håndtere dine symptomer ved at sætte dig i stand til at forstå forbindelser mellem dine symptomer, bekymringer, følelser og hvordan du håndterer.

Hvis dine symptomer synes at være forårsaget af et problem med nervesystemet, kan du blive henvist til en neurolog (en specialist i lidelser i nervesystemet).

Neurologen kan henvise dig til psykoterapi, men vil også overveje andre terapimuligheder, såsom fysioterapi eller ergoterapi.

Medicin såsom antidepressiva kan være nyttige, selvom du ikke er deprimeret. Men medicin er ikke altid svaret – smertestillende eller beroligende midler kan for eksempel føre til afhængighed. De mulige fordele ved medicin skal altid afvejes mod de potentielle bivirkninger.

Hvis du tror, du har en underliggende tilstand, som din læge har savnet, kan du bede om en anden udtalelse .

Selvhjælp

Der er ting, du kan gøre for at forbedre eller endda lindre nogle fysiske symptomer, såsom at tage regelmæssig motion og håndtere stress.

Regelmæssig motion hjælper med at holde dig i form, og mange mennesker finder, at det også øger deres humør (læs om motion for depression ). Hvor meget motion du skal gøre, afhænger af din nuværende sundhed og kapacitet.

Håndtering af stress er meget vigtigt, fordi det har været knyttet til problemer som smerte og IBS. Lær om åndedrætsøvelser for stress .

Generelt bør planlægning af en behagelig personlig tid til at slappe af hjælpe – hvad som helst, der hjælper dig med at slappe af, hvad enten det er yogaklasser , svømning , løb , meditation eller på landet.

Læs fem trin til mental velvære .

Din krop har en bemærkelsesværdig evne til at komme sig, og der er en god chance for, at dine symptomer forbedres med tiden, selv uden nogen specifik behandling.

Hvem er berørt

Uforklarlige symptomer har tendens til at være mere almindelige blandt: