Turners syndrom – symptomer

Næsten alle piger med Turners syndrom vil vokse op til at være kortere end gennemsnittet med underudviklede æggestokke.

Piger med Turners syndrom har også særpræg og tilknyttede sundhedsmæssige forhold, hvoraf nogle kan være tydelige fra fødslen.

De kan være født med hævede hænder og fødder forårsaget af ophobning af overskydende væske (lymfødem) i det omgivende væv, men dette forsvinder normalt kort efter fødslen.

Andre funktioner, der kan have udviklet sig i livmoderen, inkluderer:

 • tykt nakkevæv
 • hævelse af nakken (cystisk hygroma)
 • at være en lille baby
 • hjertesygdomme
 • nyre abnormiteter

Vækst

Babyer med Turners syndrom kan vokse med en normal hastighed, indtil de er 3 år gamle. Efter dette sænkes deres vækst.

Ved puberteten , normalt mellem 8 og 14 år, vil en pige med Turners syndrom ikke have den normale vækstspurt, selv ikke med kvindelig østrogenhormonerstatning (HRT).

Piger med Turners syndrom er typisk korte i forhold til deres forældres højde. I gennemsnit er voksne kvinder med ubehandlet Turners syndrom 20 cm (8 tommer) kortere end voksne kvinder uden syndromet. Behandling med yderligere højdosisvæksthormon reducerer denne forskel i gennemsnit med ca. 5 cm (ca. 2 tommer).

Læs mere om væksthormonbehandling ved Turners syndrom .

Æggestokke

Æggestokke er det par kvindelige reproduktive organer, der producerer æg og kønshormoner. I puberteten begynder en piges æggestokke normalt at producere kønshormonerne østrogen og, når de er fuldt modne, progesteron. Disse udløser perioder til at begynde.

Omkring 90% af piger med Turners syndrom producerer ikke nok af disse kønshormoner, hvilket betyder:

Selvom mange kvinder med Turners syndrom har uudviklede æggestokke og er infertile, udvikler deres vagina og livmod normalt. Dette betyder, at de er i stand til at have et normalt sexliv efter behandling med kvindelige hormoner.

De fleste piger har brug for hormonerstatningsterapi (HRT) med østrogen fra omkring 10 til 12 år for at begynde brystudvikling og ca. 3 år senere med tilsat progesteron for at få månedlige perioder.

Et mindretal (10%) af piger med Turners syndrom oplever nogle fysiske ændringer naturligt i puberteten, men kun et meget lille antal (1%) bliver naturligt gravid.

Andre symptomer

Der er mange andre symptomer eller egenskaber, der kan påvirke piger og kvinder med Turners syndrom.

Generelle egenskaber

 • en særlig kort, bred hals (svømmehals)
 • en bred brystkasse og store brystvorter
 • arme, der viser sig lidt ved albuerne
 • en lav hårgrænse
 • abnormiteter i munden, som kan forårsage tandproblemer
 • et stort antal mol
 • små skeformede negle
 • en kort fjerde finger eller tå

Øjne

Ører

 • lavsatte ører
 • tilbagevendende mellemøreinfektioner (otitis media) og limør i den tidlige barndom
 • høretab – dette kan forekomme senere i livet, men er ofte mere alvorligt og udvikler sig tidligere end det normale aldersrelaterede fald i hørelsen

Tilknyttede forhold

Turners syndrom er ofte forbundet med en række andre sundhedsmæssige forhold, herunder:

Læringsvanskeligheder

De fleste piger med Turners syndrom har gode sprog- og læsefærdigheder. Nogle har dog adfærdsmæssige, sociale og specifikke indlæringsvanskeligheder.

Social intelligens

Omkring en tredjedel af piger med Turners syndrom har problemer med at forstå sociale forhold på grund af den måde, deres hjerne udvikler sig på.

Dette kan gøre det vanskeligt at opretholde venskaber og fører til forholdsproblemer senere i livet, både hjemme og på arbejdspladsen.

Rumlig bevidsthed og regning

Rumlig bevidsthed er evnen til at forstå, hvor du er i forhold til objekter eller andre mennesker.

Mere end 8 ud af 10 kvinder med Turners syndrom har svært ved at forstå rumlige forhold. Dette kan medføre problemer, når du lærer at køre eller følger anvisninger på et kort.

Et lignende antal har en vis grad af vanskeligheder med at lære eller forstå matematik. Dette er kendt som dyscalculia.

Opmærksomhed og hyperaktivitetsproblemer

Typisk vil piger med Turners syndrom gennemgå en fase i barndommen, der involverer:

 • fysisk overaktivitet, såsom konstant rod og rastløshed
 • handler impulsivt, såsom at bryde regler eller ikke have nogen følelse af fare
 • har en kort opmærksomhed og let distraheret

Opmærksomheds- og hyperaktivitetsproblemer begynder normalt, når pigen er et lille barn, men det er muligvis ikke et alvorligt problem, før pigen begynder i skole kl. 4 eller 5. Piger med Turners syndrom kan have svært ved at slå sig ned i klassen.

Medicin, der bruges til at behandle opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD), er muligvis ikke så effektive i tilfælde af Turners syndrom.

Den fysiske hyperaktivitet reduceres normalt omkring det tidspunkt, hvor pigen begynder i gymnasiet i 11 år, skønt problemer med uopmærksomhed kan vare længere i teenagere.