Lymfødem

Lymfødem er en langvarig (kronisk) tilstand, der forårsager hævelse i kroppens væv. Det kan påvirke enhver del af kroppen, men udvikler sig normalt i arme eller ben.

Det udvikler sig, når lymfesystemet ikke fungerer korrekt. Lymfesystemet er et netværk af kanaler og kirtler i hele kroppen, der hjælper med at bekæmpe infektion og fjerne overskydende væske.

Det er vigtigt, at lymfødem identificeres og behandles så hurtigt som muligt. Hvis det ikke behandles, kan det blive værre.

Symptomer på lymfødem

Det vigtigste symptom på lymfødem er hævelse i hele eller en del af en lem eller en anden del af kroppen. Det kan være svært at passe ind i tøj, og smykker og ure kan føles stramme.

Først kan hævelsen komme og gå. Det kan blive værre i løbet af dagen og gå ned natten over. Uden behandling bliver det normalt mere alvorligt og vedvarende.

Andre symptomer i en berørt kropsdel kan omfatte:

 • en øm, tung følelse
 • vanskeligheder med bevægelse
 • gentagne hudinfektioner
 • hård, stram hud
 • folder, der udvikler sig i huden
 • vorte-lignende vækster udvikler sig på huden
 • væske, der lækker gennem huden


Hvad forårsager lymfødem?

Lymfødem er forårsaget af et problem med lymfesystemet, et netværk af kar og kirtler spredt gennem kroppen. Lymfesystemets hovedfunktioner hjælper med at bekæmpe infektion og dræning af overskydende væske fra væv.

Der er 2 hovedtyper af lymfødem:

 • primært lymfødem – forårsaget af defekte gener, der påvirker lymfesystemets udvikling; det kan udvikle sig i alle aldre, men starter normalt i barndom, ungdomsår eller tidlig voksenalder
 • sekundært lymfødem – forårsaget af skade på lymfesystemet eller problemer med bevægelse og dræning af væske i lymfesystemet; det kan være resultatet af en kræftbehandling, en infektion, skade, lemmerbetændelse eller manglende bevægelse i lemmerne

Læs mere om årsagerne til lymfødem

Hvem er berørt

Lymfødem menes at påvirke mere end 200.000 mennesker i Storbritannien. Primært lymfødem er sjældent og menes at påvirke omkring 1 ud af 6.000 personer. Sekundært lymfødem er meget mere almindeligt.

Sekundært lymfødem rammer omkring 2 ud af 10 personer med brystkræft og 5 ud af 10 personer med vulvacancer . Ca. 3 ud af 10 personer med kræft i penis får lymfødem.

Mennesker, der har behandling for melanom i lymfeknuderne i lysken, kan også få lymfødem.

Dit behandlingsteam giver dig besked, hvis du er i risiko for at få lymfødem fra din kræft eller kræftbehandling. Enhver planlagt behandling, du har, vil forsøge at undgå at forårsage skade på dine lymfeknuder.

Cancer Research UK har flere oplysninger om lymfødem og kræft .

Diagnosticering af lymfødem

Se en læge, hvis du oplever de typiske symptomer på lymfødem, såsom hævelse i arme og ben. De kan henvise dig til et specialist lymfødembehandlingscenter for yderligere vurdering.

I mange tilfælde kan lymfødem diagnosticeres ud fra dine symptomer og sygehistorie og ved at undersøge den berørte kropsdel og måle afstanden omkring den for at se, om den er forstørret.

Lejlighedsvis kan yderligere tests være nødvendige for at vurdere og overvåge din tilstand.

Læs mere om diagnosticering af lymfødem

Behandling af lymfødem

Der er ingen kur mod lymfødem, men det er normalt muligt at kontrollere de vigtigste symptomer ved hjælp af teknikker til at minimere væskeopbygning og stimulere væskestrømmen gennem lymfesystemet.

Disse inkluderer at bære kompressionstøj, passe godt på din hud, bevæge og træne regelmæssigt, have en sund kost og livsstil og bruge specialiserede massageteknikker.

Læs mere om behandling af lymfødem og forebyggelse af lymfødem .

Komplikationer

Cellulitis er den mest almindelige komplikation af lymfødem. Det kan også have en betydelig psykologisk indvirkning. Det kan være alvorligt, hvis det ikke behandles hurtigt.

Cellulitis

Hvis du har lymfødem, vil ophobning af væske i dit væv gøre dig mere sårbar over for infektion.

Cellulitis er en bakteriel infektion i det dybe hudlag (dermis), der ofte rammer mennesker med lymfødem. Cellulitis kan også undertiden forårsage lymfødem.

Symptomer på cellulitis kan omfatte:

 • rødme og en følelse af varme i huden
 • smerter og øget hævelse i det berørte område
 • en høj temperatur
 • kulderystelser

Antibiotika taget gennem munden (oralt) kan normalt bruges til at behandle cellulitis, selvom alvorlige tilfælde muligvis skal behandles på hospitalet med antibiotika, der gives direkte i en vene (intravenøst).

Psykologisk påvirkning

At leve med en langvarig tilstand, der påvirker dit udseende, kan forårsage stor nød og føre til perioder med depression .

Du kan være deprimeret, hvis du har følt dig nede i de sidste par måneder og ikke længere finder glæde i ting, du normalt nyder.

Hvis dette er tilfældet, skal du tale med en læge eller et medlem af dit lymfødembehandlingshold. Effektive behandlinger er tilgængelige for depression.

At tale med andre mennesker med lymfødem kan være beroligende og mindske følelsen af isolation, stress og angst.

Lymphoedema Support Network giver information og rådgivning og kan sætte dig i kontakt med en supportgruppe i dit område.

Hvis du fortsætter med din behandlingsplan, skal dine symptomer i sidste ende blive mindre synlige.

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/lymfodem/arsager/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Årsager < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>