Hormonerstatningsterapi (HRT)

Hormonerstatningsterapi (HRT) er en behandling for at lindre symptomer på overgangsalderen . Det erstatter hormoner, der er på et lavere niveau, når du nærmer dig overgangsalderen.

Fordele ved HRT

Den største fordel ved HRT er, at det kan hjælpe med at lindre de fleste menopausale symptomer , såsom:

Mange af disse symptomer forsvinder efter et par år, men de kan være ubehagelige, og at tage HRT kan give lindring for mange kvinder.

Det kan også hjælpe med at forhindre svækkelse af knoglerne (osteoporose) , hvilket er mere almindeligt efter overgangsalderen.

Risici ved HRT

Nogle typer HRT kan øge din risiko for brystkræft.

Fordelene ved HRT menes generelt at opveje risiciene. Men tal med en læge, hvis du er bekymret for at tage HRT.

Læs mere om risikoen ved HRT .

Sådan kommer du i gang med HRT

Tal med en læge, hvis du er interesseret i at starte HRT.

Du kan normalt begynde HRT, så snart du begynder at opleve menopausale symptomer og behøver normalt ikke have nogen tests først.

En læge kan forklare de forskellige typer HRT, der er tilgængelige, og hjælpe dig med at vælge en, der passer til dig.

Du starter normalt med en lav dosis, som kan øges på et senere tidspunkt. Det kan tage et par uger at mærke effekten af behandlingen, og der kan være nogle bivirkninger i starten.

En læge vil normalt anbefale at prøve behandling i 3 måneder for at se, om det hjælper. Hvis det ikke gør det, kan de foreslå at ændre din dosis eller ændre den type HRT, du tager.


Hvem kan tage HRT

De fleste kvinder kan få HRT, hvis de har symptomer forbundet med overgangsalderen.

Men HRT er muligvis ikke egnet, hvis du:

Under disse omstændigheder kan alternativer til HRT i stedet anbefales.

Typer af HRT

Der er mange forskellige typer HRT, og det kan være svært at finde den rigtige 1 til dig.

Der er forskellige:

  • HRT-hormoner – de fleste kvinder tager en kombination af hormonerne østrogen og gestagen, selvom kvinder, der ikke har livmoderen, kan tage østrogen alene
  • måder at tage HRT på – inklusive tabletter, hudpletter, geler og vaginale cremer, pessarer eller ringe
  • HRT-behandlingsplaner – HRT-medicin kan tages uden stop eller bruges i cyklusser, hvor du tager østrogen uden at stoppe, men kun tager gestagen med få ugers mellemrum

En læge kan give dig råd til at hjælpe dig med at vælge, hvilken type der er bedst for dig. Du skal muligvis prøve mere end 1 type, før du finder 1, der fungerer bedst.

Find ud af mere om de forskellige typer HRT .

Stop HRT

Der er ingen grænse for, hvor længe du kan tage HRT, men tal med en læge om, hvor længe de anbefaler, at du tager behandlingen.

De fleste kvinder holder op med at tage det, når deres menopausale symptomer forsvinder, hvilket normalt er efter et par år.

Kvinder, der tager HRT i mere end 1 år, har en højere risiko for brystkræft end kvinder, der aldrig bruger HRT. Risikoen er knyttet til alle typer HRT undtagen vaginal østrogen.

Den øgede risiko for brystkræft falder, når du holder op med at tage HRT, men en vis øget risiko forbliver i mere end 10 år sammenlignet med kvinder, der aldrig har brugt HRT.

Når du beslutter at stoppe, kan du vælge at gøre det pludselig eller gradvist.

Gradvis anbefales det at nedsætte din HRT-dosis, fordi det er mindre sandsynligt, at dine symptomer kommer tilbage på kort sigt.

Kontakt en læge, hvis du har symptomer, der vedvarer i flere måneder, efter at du stopper HRT, eller hvis du har særlig alvorlige symptomer. Du skal muligvis starte HRT igen.


Bivirkninger af HRT

Som med enhver medicin kan HRT forårsage bivirkninger. Men disse vil normalt passere inden for 3 måneder efter behandlingsstart.

Almindelige bivirkninger inkluderer:

Alternativer til HRT

Hvis du ikke er i stand til at tage HRT eller beslutter ikke at gøre det, kan du overveje alternative måder at kontrollere dine menopausale symptomer på.

Alternativer til HRT inkluderer:


  • livsstilsforanstaltninger. såsom at træne regelmæssigt , spise en sund kost , skære ned på kaffe, alkohol og krydret mad og stoppe med at ryge
  • tibolon – et lægemiddel, der ligner kombineret HRT (østrogen og gestagen), men muligvis ikke er så effektivt og kun er egnet til kvinder, der havde deres sidste periode for mere end 1 år siden
  • antidepressiva – nogle antidepressiva kan hjælpe med hedeture og nattesved, selvom de også kan forårsage ubehagelige bivirkninger såsom uro og svimmelhed
  • clonidin – et ikke-hormonelt lægemiddel, der kan hjælpe med at reducere hedeture og nattesved hos nogle kvinder, selvom eventuelle fordele sandsynligvis er små

Flere lægemidler (såsom bioidentiske hormoner) hævdes at hjælpe med menopausale symptomer, men disse anbefales ikke, fordi det ikke er klart, hvor sikre og effektive de er.

Læs mere om alternativer til HRT .