Perioder

En periode er den del af menstruationscyklussen, når en kvinde bløder fra sin vagina i et par dage.

For de fleste kvinder sker dette hver 28. dag eller deromkring, men det er almindeligt, at perioder er mere eller mindre hyppige end dette, der spænder fra dag 21 til dag 40 i deres menstruationscyklus.

Din menstruation kan vare mellem 3 og 8 dage, men den varer normalt i cirka 5 dage. Blødningen har tendens til at være tungest i de første 2 dage.

Når din menstruation er på sit højeste, vil blodet være rødt. På lysere dage kan det være lyserød, brun eller sort.

Du mister omkring 30 til 72 ml (5 til 12 teskefulde) blod i løbet af din menstruation, selvom nogle kvinder bløder kraftigere end dette.

Læs mere om tunge perioder , menstruationssmerter , uregelmæssige perioder og stoppede eller savnede perioder .

Hvornår starter perioder?

Perioder begynder normalt omkring 12 år, selvom nogle piger starter dem tidligere eller senere.

En forsinkelse i startperioder er normalt ikke grund til bekymring. De fleste piger vil have regelmæssige perioder efter 16 til 18 år.

Læs mere om piger og pubertet .

Sanitære produkter

Sanitære produkter opsuge eller indsamle det blod, der frigives i løbet af din periode. De vigtigste typer sanitære produkter er:

  • hygiejnepuder
  • tamponer
  • menstruationskopper

Hygiejnepuder

Hygiejnepuder er strimler af polstring, der har en klæbrig side, du fastgør til dit undertøj for at holde dem på plads. Den ene side af puden er lavet af et absorberende materiale, der opsuger blodet.

Pads findes i mange størrelser, så du kan vælge en, der passer til hvor tung eller let din menstruation er.

Pantyliners er en mindre og tyndere hygiejnepude, der kan bruges på dage, hvor din menstruation er meget let.

Tamponer

Tamponer er små rør af bomuldsuld, som du indsætter i din vagina for at opsuge blodet, før det kommer ud af din krop.

Der er 2 typer tamponer – dem der kommer med en applikator og andre uden en applikator, som du indsætter med fingrene. I begge tilfælde er der en streng i den ene ende af tamponen, som du trækker for at fjerne den.

Tamponer leveres med instruktioner, der forklarer, hvordan man bruger dem. Hvis tamponen er indsat korrekt, skal du ikke kunne mærke det inde i dig. Hvis du kan mærke det, eller det gør ondt, er det muligvis ikke korrekt.

Det er ikke muligt for en tampon at sidde fast eller gå tabt inde i dig. Din vagina holder den fast på plads, og den udvides inde i dig, når den opsuger blodet.

For mere information, læs:

Menstruationskopper

Menstruationskopper er et alternativ til hygiejnepuder og tamponer. Koppen er lavet af silikone, og du lægger den inde i din vagina.

Menstruationskopper opsamler blodet i stedet for at absorbere det. I modsætning til hygiejnepuder og tamponer, som smides væk, efter at de er blevet brugt, kan du vaske menstruationskopper og bruge dem igen.

PMS (præmenstruelt syndrom)

Ændringer i kroppens hormonniveauer inden din menstruation kan forårsage fysiske og følelsesmæssige ændringer.

Dette er kendt som PMS (præmenstruelt syndrom) eller PMT (præmenstruel spænding).

Der er mange mulige symptomer på PMS , men typiske symptomer inkluderer:

  • føler dig oppustet
  • bryst ømhed
  • humørsvingninger
  • føler sig irritabel
  • plettet hud eller fedtet hår
  • tab af interesse for sex

Disse symptomer forbedres normalt, når din menstruation starter og forsvinder et par dage bagefter. Ikke alle kvinder, der har menstruation, får PMS.

Bliver gravid

Det kan være svært at træne, når du kan blive gravid – din frugtbare tid -. Det er omkring det tidspunkt, hvor du har ægløsning, hvilket er cirka 12 til 14 dage før starten på din næste periode.

Men sæd kan overleve inde i en kvindes krop i op til 7 dage før ægløsning opstår. Dette betyder, at din frugtbare tid strækker sig tilbage tidligere i din cyklus.

Du kan beregne, hvornår din periode starter, og dine maksimale ægløsningstidspunkter ved hjælp af en online periodekalender .

Du kan ikke blive gravid, hvis du ikke har ægløsning. Nogle hormonelle præventionsmetoder, såsom p-piller , svangerskabsforebyggende plaster og svangerskabsforebyggende injektion , virker ved at forhindre ægløsning.

Læs mere om menstruationscyklus , fertilitet , prævention og graviditet .

Ændringer i dine perioder

Dine perioder kan ændre sig – for eksempel kan de vare længere eller blive lettere. Dette betyder ikke nødvendigvis, at der er et problem, men det skal undersøges.

Du kan se din læge eller besøge din nærmeste kvindeklinik eller præventionsklinik .

Blødning mellem perioder , blødning efter sex eller blødning efter overgangsalderen skal kontrolleres af en læge.

Det kan være forårsaget af en infektion, abnormiteter i livmoderhalsen (livmoderhalsen) eller i sjældne tilfælde kan det være kræft .

Du kan være gravid, hvis du går glip af en periode, og du har haft sex. Kontakt din læge, hvis du har taget en graviditetstest, og resultatet er negativt (du er ikke gravid), og du har gået glip af 3 perioder i træk.

De vil undersøge årsagen og anbefale enhver nødvendig behandling.

Læs mere om stoppede eller savnede perioder .

Hvornår stopper perioder?

Dine menstruationer fortsætter, indtil du når overgangsalderen , hvilket normalt sker, når du er i slutningen af 40’erne til midten af 50’erne. I Storbritannien er overgangsalderen 51 år.

Dine menstruationer kan begynde at blive mindre hyppige over et par måneder eller år, før du stopper helt. I nogle tilfælde kan de stoppe pludselig.

< /div> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--next" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--next" href = "/betingelser/perioder/forsinkede-perioder/" > < span class = "mc-pagination__title" > Næste < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Forsinkede perioder < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-right" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M19.6 11.66l-2.73-3A.51.51 0 0 0 16 9v2H5a1 1 0 0 0 0 2h11v2a.5.5 0 0 0 .32.46.39.39 0 0 0 .18 0 .52.52 0 0 0 .37-.16l2.73-3a.5.5 0 0 0 0-.64z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>