ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) er en adfærdsforstyrrelse, der inkluderer symptomer som uopmærksomhed, hyperaktivitet og impulsivitet.

Symptomer på ADHD har tendens til at blive bemærket i en tidlig alder og kan blive mere synlige, når et barns forhold ændrer sig, som når de begynder i skole.

De fleste tilfælde diagnosticeres, når børn er 6 til 12 år gamle.

Symptomerne på ADHD forbedres normalt med alderen, men mange voksne, der blev diagnosticeret med tilstanden i en ung alder, fortsætter med at opleve problemer.

Mennesker med ADHD kan også have yderligere problemer, såsom søvn og angstlidelser.


Få hjælp

Mange børn gennemgår faser, hvor de er rastløse eller uopmærksomme. Dette er ofte helt normalt og betyder ikke nødvendigvis, at de har ADHD.

Men du bør overveje at rejse dine bekymringer over dit barns lærer, skolens specialpædagogiske koordinator (SENCO) eller en læge, hvis du mener, at deres adfærd kan være forskellig fra de fleste børn i deres alder.

Det er også en god ide at tale med en læge, hvis du er voksen og tror, at du måske har ADHD, men ikke blev diagnosticeret med tilstanden som barn.


Hvad forårsager opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD)?

Den nøjagtige årsag til ADHD er ukendt, men tilstanden har vist sig at køre i familier.

Forskning har også identificeret en række mulige forskelle i hjernen hos mennesker med ADHD sammenlignet med dem uden tilstanden.

Andre faktorer, der antydes at have en rolle i ADHD, inkluderer:

  • fødes for tidligt (inden den 37. graviditetsuge)
  • med lav fødselsvægt
  • rygning eller alkohol- eller stofmisbrug under graviditet

ADHD kan forekomme hos mennesker med enhver intellektuel evne, selvom det er mere almindeligt hos mennesker med indlæringsvanskeligheder.


Hvordan opmærksomhedsunderskud hyperaktivitetsforstyrrelse (ADHD) behandles

Selvom der ikke er nogen kur mod ADHD, kan den administreres med passende uddannelsesmæssig støtte, rådgivning og støtte til forældre og berørte børn sammen med medicin, hvis det er nødvendigt.

Medicin er ofte den første behandling, der tilbydes voksne med ADHD, selv om psykologiske terapier såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) også kan hjælpe.

At leve med ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)

Det kan være udfordrende at passe et barn med ADHD, men det er vigtigt at huske, at de ikke kan hjælpe deres adfærd.

Nogle problemer, der kan opstå i det daglige liv, inkluderer:

  • få dit barn til at sove om natten
  • gør dig klar til skole til tiden
  • lytte til og udføre instruktioner
  • bliver organiseret
  • sociale lejligheder
  • handle ind

Voksne med ADHD kan også finde ud af, at de har lignende problemer, og nogle kan have problemer med forhold eller social interaktion.