Doven øje

Et “doven øje” er en barndomstilstand, hvor visionen ikke udvikler sig ordentligt. Det er medicinsk kendt som amblyopi.

Det sker, fordi et eller begge øjne ikke er i stand til at opbygge et stærkt link til hjernen. Det påvirker normalt kun det ene øje og betyder, at barnet kan se mindre tydeligt ud af det berørte øje og stole mere på det “gode” øje.

Det anslås, at 1 ud af 50 børn udvikler et dovent øje.

Hvordan man fortæller, om dit barn har doven øje

Et dovent øje forårsager normalt ikke symptomer. Yngre børn er ofte uvidende om, at der er noget galt med deres vision, og hvis de er, er de normalt ikke i stand til at forklare, hvad der er galt.

Ældre børn klager måske over, at de ikke kan se så godt gennem det ene øje og har problemer med at læse, skrive og tegne.

I nogle tilfælde bemærker du muligvis, at det ene øje ser anderledes ud end det andet. Dette er dog normalt et tegn på en anden tilstand, der kan føre til dovne øjne, såsom:

Hvis dit barn er for ung til at fortælle dig, hvor godt deres syn er, kan du kontrollere deres øjne ved at dække hvert øje med din hånd, en ad gangen. De kan måske modsætte sig at dække det gode øje, men de har måske ikke noget imod det, hvis du dækker det dovne øje.

Hvis de prøver at skubbe din hånd væk fra det ene øje, men ikke det andet øje, kan det være et tegn på, at de kan se bedre ud af det ene øje.

Hvornår skal man få lægehjælp

Dovent øje diagnosticeres ofte under rutinemæssige øjetest, før forældre indser, at der er et problem.

Hvis du vil være beroliget med dit barns vision, kan de få deres øjne testet, når de er gamle nok til at deltage i en synstest hos en optikere, som normalt er efter, at de er 3 år gamle.

Alle nyfødte babyer i Storbritannien har en øjenprøve i de første dage af livet og derefter igen 2 til 3 måneder for at se efter synsproblemer som grå stær. Problemer som skævhed og kort eller lang syn kan muligvis ikke udvikle sig, før barnet er et par år gammelt.

Det er svært at behandle dovne øjne efter 6 år, så det anbefales, at alle børn får deres vision testet efter deres fjerde fødselsdag. Dette er dit lokale råds ansvar, som skal organisere synstestning for alle børn mellem 4 og 5 år.

Læs mere om øjenprøver for børn .

Du kan også besøge din læge, hvis du er bekymret for dit barns syn. Hvis det er nødvendigt, kan de henvise dit barn til en øjenlæge.

Læs mere om diagnosticering af dovne øjne .

Årsager til doven øje

Øjnene fungerer som et kamera. Lys passerer gennem linsen på hvert øje og når et lysfølsomt lag væv på bagsiden af øjet kaldet nethinden.

Nethinden oversætter billedet til nervesignaler, der sendes til hjernen. Hjernen kombinerer signalerne fra hvert øje til et tredimensionelt billede.

Et dovent øje sker, når hjerneforbindelserne, der er ansvarlige for synet, ikke oprettes ordentligt. For at opbygge disse forbindelser skal øjnene i de første 8 år af et barns liv “vise” hjernen et klart billede. Dette gør det muligt for hjernen at bygge stærke veje til information om syn.

Et dovent øje kan være forårsaget af:

  • en reduceret mængde lys, der kommer ind i øjet
  • manglende fokus i øjet
  • forvirring mellem øjnene – hvor de 2 billeder ikke er ens (såsom en skævhed)

Venstre ubehandlet kan dette føre til, at øjets centrale vision aldrig når normale niveauer.

Læs mere om årsagerne til doven øje .

Behandling for dovne øjne

I de fleste tilfælde er det muligt at behandle et dovent øje, normalt i to faser.

Hvis der er et problem med mængden af lys, der kommer ind i øjet, såsom en grå stær, der blokerer lysets vej, er der behov for behandling for at fjerne blokeringen.

Hvis der er et synsproblem som kort eller langt syn eller astigmatisme, vil det først blive rettet ved hjælp af briller for at korrigere øjenfokus. Dette hjælper ofte med at korrigere en skæve også.

Barnet opfordres derefter til at bruge det berørte øje igen. Dette kan gøres ved hjælp af et øjenplaster til at dække det stærkere øje eller øjendråber for midlertidigt at sløre synet i det stærkere øje.

Behandling er en gradvis proces, der tager mange måneder at arbejde. Hvis behandlingen stoppes for tidligt, kan enhver forbedring gå tabt.

Behandling for dovne øjne er mest effektiv for yngre børn. Det er usikkert, hvor nyttigt det er for børn over 8 år.

Læs mere om behandling af dovne øjne .