Nyretransplantation – Risici

Selvom antallet af alvorlige komplikationer er faldet kraftigt i de sidste par årtier, er nyretransplantationer – som enhver anden form for operation – ikke risikofrie.

Risikoen ved en nyretransplantation inkluderer:

  • risici relateret til selve proceduren
  • risici forbundet med brugen af immunsuppressive lægemidler (som reducerer aktiviteten i dit immunsystem)
  • risici relateret til noget der går galt med den transplanterede nyre

De fleste komplikationer opstår i de første par måneder efter en transplantation, men kan udvikle sig efter mange år.

Nogle af de vigtigste kortvarige og langsigtede komplikationer ved en nyretransplantation er beskrevet nedenfor.

Kortvarige komplikationer

Infektion

Mindre infektioner, såsom urinvejsinfektioner (UTI’er) , forkølelse og influenza , er almindelige efter nyretransplantationer.

Potentielt mere alvorlige infektioner, såsom lungebetændelse og cytomegalovirus (CMV) , kan forekomme og kan kræve hospitalsbehandling.

Blodpropper

Blodpropper kan udvikle sig i arterierne, der har været forbundet med den donerede nyre. Dette anslås at forekomme i omkring 1 ud af 100 nyretransplantationer.

I nogle tilfælde kan det være muligt at opløse blodpropperne ved hjælp af medicin, men det er ofte nødvendigt at fjerne den donerede nyre, hvis blodforsyningen er blokeret.

Indsnævring af en arterie

Indsnævring af arterien forbundet med den donerede nyre, kendt som arteriel stenose, kan undertiden forekomme efter en nyretransplantation. I nogle tilfælde kan det udvikle sig måneder eller endda år efter transplantationen.

Arteriel stenose kan forårsage en stigning i blodtrykket. Arterien skal ofte strækkes for at udvide den, og et lille metalrør kaldet en stent kan placeres inde i den berørte arterie for at stoppe den indsnævring igen.

Blokeret urinleder

Urinlederen (røret, der fører urin fra nyren til blæren) kan blive blokeret efter en nyretransplantation. Det kan blokeres kort efter transplantationen – f.eks. Ved blodpropper. Det kan også blokeres måneder eller år senere, normalt på grund af arvæv.

Det kan være muligt at fjerne blokeringen af urinlederen ved at dræne den med et lille rør kaldet et kateter . Nogle gange kan det være nødvendigt med operation for at blokere urinlederen.

Urin lækage

Lejlighedsvis kan urin lække fra hvor urinlederen slutter sig til blæren efter operationen. Dette sker normalt i den første måned efter proceduren. Væsken kan opbygges i maven eller lække gennem det kirurgiske snit.

Hvis du udvikler en urinlækage, skal du normalt have en yderligere operation for at reparere den.

Akut afvisning

Akut afstødning betyder, at immunsystemet pludselig begynder at angribe den donerede nyre, fordi det genkender det som fremmed væv.

På trods af brugen af immunsuppressiva er akut afstødning en almindelig komplikation det første år efter en transplantation, der rammer op til 1 ud af 3 personer.

I mange tilfælde forårsager akut afvisning ikke mærkbare symptomer og detekteres kun ved en blodprøve .

Hvis det sker, kan det ofte behandles med succes med et kort kursus med mere kraftfulde immunsuppressiva.

Langsigtede komplikationer

Immunsuppressive bivirkninger

Immunsuppressiva forhindrer kroppens immunsystem i at angribe den nye nyre, hvilket ville få den transplanterede nyre til at blive afvist.

En kombination af 2 eller 3 forskellige immunsuppressiva tages sædvanligvis på lang sigt.

Disse kan forårsage en lang række bivirkninger, herunder:

Lægen med ansvar for din pleje vil forsøge at finde den rigtige dosis, der er høj nok til at “dæmpe” immunsystemet til at stoppe afstødning, men lav nok til at du oplever meget få eller ingen bivirkninger.

At finde den optimale dosis til at nå begge mål er ofte en vanskelig balancegang. Det kan tage flere måneder at finde den mest effektive dosis, der forårsager mindst mulig bivirkning.

Bivirkninger skal forbedres, når den rigtige dosis er identificeret. Selvom dine bivirkninger bliver generende, skal du aldrig pludselig stoppe med at tage din medicin, fordi din nyre kan blive afvist. Tal med din læge eller transplantationsteamet om råd.

Diabetes

Diabetes er en almindelig komplikation ved at få en nyretransplantation.

Diabetes er en livslang tilstand, der får en persons blodsukkerniveau til at blive for højt. Nogle mennesker udvikler det efter en nyretransplantation, fordi de spiser mere og får for meget vægt, da de ikke længere føler sig utilpas. Nogle typer immunsuppressiva kan også gøre dig mere tilbøjelige til at udvikle diabetes.

Symptomer på diabetes inkluderer:

Diabetes kan ofte kontrolleres ved hjælp af en kombination af livsstilsændringer, såsom ændringer i din diæt og medicin.

Læs mere om behandling af diabetes .

Højt blodtryk

Højt blodtryk er også en almindelig langvarig komplikation af en nyretransplantation.

Mange mennesker, der har brug for en nyretransplantation, har allerede en øget risiko for at udvikle forhøjet blodtryk, og at tage immunsuppressiva kan gøre tilstanden værre.

Højt blodtryk forårsager normalt ikke mærkbare symptomer, men det kan øge din risiko for at udvikle andre alvorlige tilstande, såsom hjertesygdomme , hjerteanfald og slagtilfælde .

På grund af risikoen for forhøjet blodtryk får du dit blodtryk kontrolleret ved dine opfølgningsaftaler. Du kan også kontrollere dit eget blodtryk derhjemme med en simpel enhed, der er tilgængelig fra de fleste apoteker. Læs mere om test af dit blodtryk .

Kræft

Den langvarige brug af immunsuppressiva øger også din risiko for at udvikle nogle kræftformer, især typer, der vides at være forårsaget af vira (da du vil være mere sårbar over for virkningerne af infektion).

Disse inkluderer:

Du kan reducere din risiko for hudkræft ved at undgå udsættelse for solen i den varmeste del af dagen og ved at anvende solcreme på dine læber og alle udsatte områder af din hud hver dag.

Dit plejeteam kan give råd om dine individuelle risici, uanset om du har brug for regelmæssige kontroller og eventuelle tidlige tegn at passe på.