Hudkræft (ikke-melanom)

Hudkræft er en af de mest almindelige kræftformer i verden. Ikke-melanom hudkræft refererer til en gruppe kræftformer, der langsomt udvikler sig i de øverste lag af huden.

Udtrykket ikke-melanom adskiller disse mere almindelige typer hudkræft fra den mindre almindelige hudkræft kendt som melanom , som kan være mere alvorlig.

I Storbritannien diagnosticeres omkring 147.000 nye tilfælde af ikke-melanom hudkræft hvert år. Det påvirker flere mænd end kvinder og er mere almindeligt hos ældre.

Symptomer på ikke-melanom kræft

Det første tegn på ikke-melanom hudkræft er normalt udseendet af en klump eller misfarvet plaster på huden, der vedvarer efter et par uger og langsomt skrider frem over måneder eller nogle gange år. Dette er kræften eller tumoren.

Billede af ikke-melanom hudkræft

Kredit:

DR P. MARAZZI / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK

I de fleste tilfælde er kræftklumper røde og faste og undertiden bliver til mavesår, mens kræftpletter normalt er flade og skællede.

Ikke-melanom hudkræft udvikles oftest på hudområder, der regelmæssigt udsættes for solen, såsom ansigt, ører, hænder, skuldre, øvre bryst og ryg.


Hvornår skal man få lægehjælp

Se en læge, hvis du har nogen abnormitet i huden, såsom en klump, sår, læsion eller misfarvning af huden, der ikke er helet efter 4 uger. Selvom det sandsynligvis ikke er hudkræft, er det bedst at få det kontrolleret.


Typer af ikke-melanom hudkræft

Ikke-melanom hudkræft udvikler sig normalt i det yderste hudlag (epidermis) og er ofte opkaldt efter den type hudcelle, hvorfra de udvikler sig.

De 2 mest almindelige typer af ikke-melanom hudkræft er:

  • basalcellekarcinom (BCC), også kendt som et gnaveresår, starter i cellerne, der ligger i bunden af epidermis og tegner sig for ca. 75 ud af 100 hudkræftformer
  • pladecellecarcinom (SCC) starter i cellerne, der ligger i toppen af epidermis, og tegner sig for ca. 20 ud af 100 hudkræftformer

Basalcellekarcinom

Basalcellekarcinom (BCC) vises normalt som en lille, skinnende lyserød eller perlehvid klump med et gennemskinneligt eller voksagtigt udseende. Det kan også ligne et rødt, skællet plaster.

Der er nogle gange noget brunt eller sort pigment i plasteret.

Klumpen bliver langsomt større og kan blive crusty, bløde eller udvikle sig til et smertefrit sår.

Basalcellekarcinom spredes normalt ikke til andre dele af kroppen. Der er en lille risiko (op til 5%) for, at pladecellecarcinom spredes til andre dele af kroppen, normalt lymfeknuderne (små kirtler, der findes i hele kroppen).

Pladecellecarcinom

Pladecellecarcinom (SCC) fremstår som en fast lyserød klump med en ru eller crusted overflade. Der kan være meget overfladeskala og nogle gange endda et spiky horn, der stikker op fra overfladen.

Klumpen føles ofte øm, når den berøres, bløder let og kan udvikle sig til et sår.

For både SCC og BCC kan der undertiden være betydelig hudskade, hvis tumoren ikke behandles.

Bowens sygdom

Bowens sygdom er en precancerøs form for Pladecellecarcinom SCC undertiden benævnt pladecellecarcinom in situ. Det udvikler sig langsomt og er let behandlet.

Hovedtegnet er et rødt, skællende plaster på huden, der kan klø. Det påvirker oftest ældre kvinder og findes ofte på underbenet. Det kan dog forekomme på ethvert hudområde.

Selvom det ikke er klassificeret som ikke-melanom hudkræft, kan Bowens sygdom undertiden udvikle sig til SCC, hvis den ikke behandles.

Aktiniske keratoser

Aktiniske keratoser , også kendt som solkeratoser, er tørre, skællende pletter på huden forårsaget af skader fra mange års udsættelse for solen.

Plasterne kan være lyserøde, røde eller brune og kan variere i størrelse fra et par millimeter til et par centimeter på tværs.

Den berørte hud kan undertiden blive meget tyk, og lejlighedsvis kan pletterne ligne små horn eller pigge.

Ligesom Bowens sygdom klassificeres ikke aktinisk keratose ikke som ikke-melanom hudkræft, men der er en lille risiko for, at pletterne kan udvikle sig til pladecellekarcinom (SCC), hvis de ikke behandles.

Hvad forårsager ikke-melanom hudkræft?

Overeksponering for ultraviolet (UV) lys er hovedårsagen til ikke-melanom hudkræft. UV-lys kommer fra solen såvel som fra kunstige garvning solsenge og sollys.

Andre risikofaktorer, der kan øge dine chancer for at udvikle ikke-melanom hudkræft inkluderer:

  • en tidligere ikke-melanom hudkræft
  • en familiehistorie af hudkræft
  • bleg hud, der let brænder
  • et stort antal mol eller fregner
  • tager medicin, der undertrykker dit immunsystem
  • en eksisterende medicinsk tilstand, der undertrykker dit immunsystem


Diagnosticering af ikke-melanom hudkræft

En læge kan undersøge din hud for tegn på hudkræft. De kan henvise dig til en hudspecialist (hudlæge) eller en plastikkirurg, hvis de er usikre eller har mistanke om hudkræft.

Du får en hastende henvisning (inden for 2 uger), hvis du har pladecellehudkræft.

Basalcellehudkræft har normalt ikke brug for en hurtig henvisning, men du bør stadig se en specialist inden for 18 uger.

Få mere at vide om -ventetider

Specialisten vil undersøge din hud og kan foretage en biopsi for at bekræfte en diagnose af hudkræft.

En biopsi er en procedure, hvor noget af den berørte hud fjernes, så den kan undersøges.

Behandling af ikke-melanom hudkræft

Kirurgi er den vigtigste behandling for ikke-melanom hudkræft. Det indebærer at fjerne kræfttumoren og noget af den omgivende hud.

Andre behandlinger for ikke-melanom hudkræft inkluderer frysning (kryoterapi), anticancercremer, strålebehandling og en form for lysbehandling kaldet fotodynamisk terapi (PDT) .

Den anvendte behandling afhænger af typen, størrelsen og placeringen af den ikke-melanom hudkræft, du har.

Behandling for ikke-melanom hudkræft er normalt vellykket, da der i modsætning til de fleste andre typer kræft er en betydelig lavere risiko for, at kræften spredes til andre dele af kroppen.

Basalcellekarcinom (BCC) spredes normalt ikke til andre dele af kroppen. Der er en lille risiko (op til 5%) for pladecellecarcinom (SCC), der spredes til andre dele af kroppen, normalt lymfeknuderne (små kirtler, der findes i hele kroppen).

For både BCC og SCC kan der dog undertiden være betydelig hudskade, hvis tumoren ikke behandles.

Mindst 9 ud af 10 ikke-melanom hudkræft tilfælde helbredes med succes.

Komplikationer

Hvis du tidligere har haft hudkræft uden melanom, er der en chance for, at tilstanden kan vende tilbage.

Chancen for, at hudkræft, der ikke er melanom, vender tilbage, øges, hvis din tidligere kræft var stor i størrelse og høj grad (alvorlig).

Hvis dit kræfthold føler, at der er en betydelig risiko for, at hudkræft, der ikke er melanom, vender tilbage, har du sandsynligvis brug for regelmæssige kontroller for at overvåge dit helbred.

Det er også vigtigt at være opmærksom på, at hvis du har haft en ikke-melanom hudkræft, øges din risiko for at udvikle en anden i fremtiden, fordi disse kræftformer ofte er flere.

Dette betyder, at det er vigtigt regelmæssigt at undersøge din hud for at kontrollere, om der er nye tumorer.


Forebyggelse af ikke-melanom hudkræft

Ikke-melanom hudkræft kan ikke altid forhindres, men du kan reducere din chance for at udvikle det ved at undgå overeksponering for UV-lys.

Du kan beskytte dig mod solskoldning ved at bruge solfaktor med høj faktor, klæde dig fornuftigt i solen og begrænse den tid, du bruger i solen i den varmeste del af dagen.

Solsenge og sollys bør også undgås.

Regelmæssig kontrol af din hud for tegn på hudkræft kan hjælpe med at føre til en tidlig diagnose og øge din chance for vellykket behandling.

Få mere at vide om solcreme og solsikkerhed