Kaposis sarkom

Kaposis sarkom er en sjælden type kræft forårsaget af en virus.

Det påvirker hud og mund og undertiden de indre organer.

Hvem er berørt

Kaposis sarkom ses mest hos mennesker med en fremskreden HIV- infektion.

Det kan også påvirke mennesker med et svækket immunsystem af en anden grund, såsom efter at have fået en organtransplantation.

Mennesker med en genetisk sårbarhed over for virussen, der forårsager Kaposis sarkom – det humane herpesvirus 8 (HHV-8) – er også i fare.

Symptomer på Kaposis sarkom

Hudlæsioner

Nærbillede af en lilla læsion på hvid hud
Det vigtigste symptom på Kaposis sarkom er røde eller lilla hudlæsioner, der ligner blå mærker
Kredit:

GÆLD AF MEDICINSK FOTOGRAFI, ST STEPHENS HOSPITAL, LONDON / SCIENCE FOTO BIBLIOTEK


Disse er små, smertefri, misfarvede pletter på huden eller inde i munden. Over tid kan de vokse til klumper (knuder) og smelte ind i hinanden.

Andre symptomer

Nogle gange påvirkes indre organer, såsom lymfeknuder, lunger og fordøjelsessystemet.

Dette kan forårsage:

Hvor hurtigt symptomerne skrider frem afhænger af typen af Kaposis sarkom. Uden behandling forværres de fleste typer hurtigt i løbet af få uger eller måneder. Nogle typer udvikler sig meget langsomt over mange år.

Hvornår skal man få lægehjælp

Se din læge, hvis:

  • du har symptomer, der kan være forårsaget af Kaposis sarkom
  • du er blevet diagnosticeret med Kaposis sarkom, og dine symptomer er blevet værre
  • du har haft Kaposis sarkom tidligere, og den er returneret

Hvis du har hiv, kan du også kontakte din lokale hivklinik, hvis du har nogen bekymringer.

Hvis din læge mener, at du måske har Kaposis sarkom, henviser de dig til yderligere tests for at bekræfte diagnosen.

Diagnosticering af Kaposis sarkom

En biopsi er den vigtigste metode til diagnosticering af Kaposis sarkom. En prøve af berørt væv tages, så det kan kontrolleres under et mikroskop. Proceduren udføres normalt under lokalbedøvelse .

Du bliver nødt til at have en endoskopi, hvis det antages, at du har Kaposis sarkom i dit fordøjelsessystem.

Et langt, tyndt, fleksibelt rør med lys og kamera i den ene ende (et endoskop) føres ned i halsen, så indersiden af din krop kan undersøges.

Nogle gange kan en CT-scanning også bruges til at kontrollere, om dine lymfeknuder eller andre dele af din krop er påvirket.

Hvad forårsager Kaposis sarkom?

Kaposis sarkom er forårsaget af en virus kaldet human herpesvirus 8 (HHV-8), også kendt som Kaposis sarkomassocieret herpesvirus (KSHV).

Det antages, at virussen spredes under sex, gennem blod eller spyt eller fra en mor til sin baby under fødslen.

HHV-8 er en relativt almindelig virus, og de fleste mennesker, der har det, udvikler ikke Kaposis sarkom.

Det ser kun ud til at forårsage kræft hos nogle mennesker med et svækket immunsystem og dem, der har en genetisk sårbarhed over for virussen.

Et svækket immunsystem gør det muligt for HHV-8-virus at formere sig til høje niveauer i blodet, hvilket øger chancen for, at det forårsager Kaposis sarkom.

Virussen ser ud til at ændre de genetiske instruktioner, der styrer cellevækst. Det påvirker endotelcellerne, der strækker den indvendige overflade af blodkar og lymfekar.

Endotelcellerne reproducerer ukontrollabelt og danner klumper af væv kendt som tumorer.

Behandling af Kaposis sarkom

Der er fire hovedtyper af Kaposis sarkom, og hver behandles på en anden måde.

HIV-relateret Kaposis sarkom

Kaposis sarkom er en af hovedtyperne af kræft, der påvirker mennesker med hiv. Det kan udvikle sig meget hurtigt, hvis det ikke behandles.

Det kan normalt behandles meget effektivt ved at tage hiv-medicin kendt som antiretroviral kombinationsbehandling (cART) .

Dette forhindrer HIV-formering og giver immunforsvaret mulighed for at komme sig. Immunsystemet kan derefter reducere niveauet af HHV-8 i kroppen.

Nogle mennesker kan også have brug for andre behandlinger, såsom kemoterapi eller interferon (en type biologisk terapi).

Klassisk Kaposis sarkom

Klassisk Kaposis sarkom er meget sjælden og påvirker primært huden på underben og fødder.

I modsætning til andre typer Kaposis sarkom udvikler symptomerne på klassisk Kaposis sarkom meget langsomt over mange år.

Det antages, at mennesker med klassisk Kaposis sarkom er født med en genetisk sårbarhed over for HHV-8-virus. Det er mest almindeligt hos ældre mænd af middelhavs eller jødisk oprindelse.

Tilstanden påvirker ikke forventet levealder, så øjeblikkelig behandling er normalt ikke nødvendig. Du overvåges nøje, og behandling kan anbefales, hvis de berørte hudområder er store og synlige.

Strålebehandling kan bruges til at behandle de berørte områder af huden. Kryoterapi (frysning) eller mindre operation kan også bruges til at fjerne hudlæsionerne.

Transplanter Kaposis sarkom

Transplant Kaposis sarkom er en sjælden komplikation af en organtransplantation.

Efter en organtransplantation får du medicin kaldet immunsuppressiva for at forhindre, at din krop afviser det donerede organ.

Dette undertrykker eller svækker dit immunsystem. Men det kan tillade, at en tidligere HHV-8-infektion genaktiveres, og virussen kan begynde at formere sig igen.

Transplant Kaposis sarkom kan være aggressiv og skal behandles hurtigt. Reduktion eller ændring af immunsuppressiva kan hjælpe. Hvis dette ikke lykkes, kan det være nødvendigt med strålebehandling eller kemoterapi.

Endemisk eller afrikansk Kaposis sarkom

Endemisk eller afrikansk Kaposis sarkom er almindelig i dele af Afrika, hvor HHV-8-infektionen er udbredt.

I mange tilfælde er det forårsaget af en udiagnosticeret HIV-infektion, og HIV-medicin er den mest effektive behandling.

I tilfælde, der ikke er forårsaget af en HIV-infektion, kan det være nødvendigt med kemoterapi eller strålebehandling.

Outlook

Med den rigtige behandling kan Kaposis sarkom normalt kontrolleres i mange år. Dødsfald fra tilstanden er usædvanlige i Storbritannien.

Læsionerne krymper ofte og falmer med behandlingen, men forsvinder muligvis ikke helt.

Det er muligvis ikke muligt at helbrede Kaposis sarkom fuldstændigt, og der er altid en chance for, at det kan komme tilbage i fremtiden.

Kontakt din læge, din lokale HIV-klinik eller hospitalsspecialist hurtigst muligt, hvis du tidligere har haft Kaposis sarkom og tror, at det kan være vendt tilbage.

De fleste tilfælde af HIV-relateret Kaposis sarkom kan behandles med succes med en kombination af antiretroviral terapi og kemoterapi. Når immunsystemet er kommet sig helt tilbage, er det usandsynligt, at det kommer tilbage.