Nyretransplantation

En nyretransplantation er overførslen af en sund nyre fra en person til kroppen af en person, der har ringe eller ingen nyrefunktion.

Nyrernes vigtigste rolle er at filtrere affaldsprodukter fra blodet og omdanne dem til wee. Hvis nyrerne mister denne evne, kan affaldsprodukter opbygges, hvilket er potentielt livstruende.

Dette tab af nyrefunktion, kendt som kronisk nyresygdom eller nyresvigt, er den mest almindelige årsag til behov for en nyretransplantation.

Det er muligt delvis at replikere nyrens funktioner ved hjælp af en blodfiltreringsprocedure kendt som dialyse . Dette kan dog være ubelejligt og tidskrævende, så en nyretransplantation er den valgte behandling for nyresvigt, når det er muligt.

Hvem kan få en nyretransplantation?

De fleste mennesker, der har brug for en nyretransplantation, kan få en, uanset alder, så længe:

  • de er godt nok til at modstå virkningerne af kirurgi
  • transplantationen har en relativt god chance for succes
  • personen er villig til at overholde de anbefalede behandlinger, der kræves efter transplantationen – såsom at tage immunsuppressiv medicin og deltage i regelmæssige opfølgningsaftaler

Årsager til, at det måske ikke er sikkert eller effektivt at udføre en transplantation, inkluderer at have en igangværende infektion (dette skal behandles først), alvorlig hjertesygdom , kræft, der har spredt sig flere steder i din krop eller AIDS .

Nyredonationer

I modsætning til mange andre typer organdonationer er det muligt at donere en nyre, mens du lever, fordi du kun har brug for 1 nyre for at overleve. Dette er kendt som en levende donation.

Folk, der ønsker at blive betragtet som en nyredonor, testes omhyggeligt for at sikre, at de er en passende donor og er egnede til den operation, der er nødvendig for at fjerne en nyre.

Ideelt set vil levende donationer komme fra en nær slægtning, fordi de er mere tilbøjelige til at dele den samme vævstype og blodgruppe som modtageren, hvilket reducerer risikoen for, at kroppen afviser nyrerne.

Nyredonationer er også mulige fra mennesker, der for nylig er døde. Dette er kendt som død nyredonation. Denne type nyredonation har dog en lidt lavere chance for langsigtet succes.

Læs mere om donation af en nyre .

Venter på en nyre

Mennesker, der har brug for en nyretransplantation, men ikke har en passende levende donor, bliver nødt til at vente, indtil en passende afdød donornyre bliver tilgængelig.

I gennemsnit er ventetiden for en afdød donordyretransplantation 2 og et halvt til 3 år. Ventetiderne er så lange, fordi efterspørgslen efter donerede nyrer i Storbritannien er langt højere end det tilgængelige udbud af donorer.

Nyredonorer kræves især af mennesker med ikke-hvid etnisk oprindelse, fordi antallet af nyresygdomme er særlig højt hos mennesker med sydasiatisk, afrikansk og caribisk etnisk oprindelse. Der er dog ikke mange donorer fra disse samfund.

Læs mere om ventelisten til nyretransplantation .

Transplantationsproceduren

Hvis du modtager en nyre fra en levende donor, vil dette være en nøje planlagt operation.

Hvis du venter på en afdød donornyre, vil transplantationscentret kontakte dig, når en passende nyre bliver tilgængelig. Dette kan ske når som helst på dagen eller natten. Personalet på centret vil kontrollere, at du ikke har nye medicinske problemer og vil bede dig om at gå til centret, hvor den endelige kontrol udføres for at være sikker på, at transplantationen skal gå videre.

Du får derefter kirurgi for at indsætte den nye nyre og forbinde den med dine blodkar og blære. Den nye nyre placeres i den nedre del af din mave (mave). Dine egne nyrer vil normalt blive efterladt på plads.

En nyretransplantation er en større kirurgisk procedure med en bred vifte af potentielle risici. På kort sigt inkluderer disse risici blodpropper og infektion. Langsigtede problemer, som inkluderer diabetes og en øget risiko for infektioner, er normalt relateret til den medicin, du skal tage for at reducere chancen for afvisning.

På grund af risikoen for yderligere problemer kræver mennesker, der har haft en nyretransplantation regelmæssig kontrol resten af livet.

Læs mere om, hvad der sker under en nyretransplantation og risikoen for en nyretransplantation .

At leve med en nyretransplantation

At have en sund livsstil efter en nyretransplantation går langt for at minimere risikoen for komplikationer.

Derfor anbefales det, at du:

  • stop med at ryge, hvis du ryger
  • spis en sund kost
  • tabe sig, hvis du er overvægtig eller overvægtig
  • tage skridt til at reducere din risiko for at udvikle infektioner

Læs mere om at leve med en transplantation .

Hvor længe varer nyretransplantationer?

Der er en række faktorer, der påvirker, hvor længe en transplanteret nyre varer.

Disse inkluderer, hvorvidt nyren kom fra en levende donor eller ej, hvor godt nyrerne matches med hensyn til blodgruppe og vævstype, og alderen og det generelle helbred hos den person, der modtager donationen.

Hvis du har en nyretransplantation, der mislykkes, kan du normalt sættes på ventelisten til en ny transplantation. Du har muligvis brug for dialyse i mellemtiden.


Orgel Donor Register

I Storbritannien kræves der samtykke, inden organer kan doneres. En person kan give deres samtykke til at blive organdonor efter døden ved at tilmelde sig Organdonorregister eller ved at diskutere deres ønsker med sine kære.

Alternativt kan en persons organer doneres, hvis der opnås samtykke efter deres død fra en autoriseret person, såsom en slægtning eller ven.

Tilmelding til Organ Donor Register er hurtig og enkel og tager kun et par minutter af din tid. Du kan når som helst fjerne dig selv fra registret, og du kan angive, hvad du er villig til at donere.