Blodtryksprøve

En blodtryksprøve er en enkel måde at kontrollere, om dit blodtryk er for højt eller for lavt.

Blodtryk er det udtryk, der bruges til at beskrive den styrke, hvormed dit blod skubber på siderne af dine arterier, når det pumpes rundt om din krop.

Højt blodtryk (hypertension) kan belaste dine arterier og organer, hvilket kan øge din risiko for at udvikle alvorlige problemer såsom hjerteanfald og slagtilfælde .

Lavt blodtryk (hypotension) er normalt ikke så alvorligt, selvom det kan forårsage svimmelhed og besvimelse hos nogle mennesker.

En blodtryksprøve er den eneste måde at finde ud af, om dit blodtryk er for højt eller for lavt, fordi de fleste mennesker ikke har nogen indlysende symptomer. At have en test er let og kan redde dit liv.

Hvornår skal jeg få testet mit blodtryk?

Du kan bede om en blodtryksprøve, hvis du på noget tidspunkt er bekymret for dit blodtryk.

Du kan få dit blodtryk testet et antal steder, herunder:

Det anbefales, at alle voksne over 40 år får deres blodtryk testet mindst hvert 5. år, så eventuelle problemer kan opdages tidligt.

Hvis du allerede er blevet diagnosticeret med højt eller lavt blodtryk, eller du har en særlig høj risiko for disse problemer , skal du muligvis have hyppigere tests for at overvåge dit blodtryk.

Hvordan blodtryk testes

En enhed kaldet blodtryksmåler vil blive brugt til at måle dit blodtryk.

Dette består normalt af et stetoskop, armmanchet, pumpe og urskive, selvom automatiske enheder, der bruger sensorer og har et digitalt display, også ofte bruges i dag.

Det er bedst at sidde ned med ryggen støttet og benene ikke krydsede til testen. Du bliver normalt nødt til at rulle ærmerne op eller fjerne langærmet tøj, så manchetten kan placeres omkring din overarm. Prøv at slappe af og undgå at tale, mens testen udføres.

Under testen:

Du kan normalt finde ud af dit resultat med det samme, enten fra sundhedspersonalet, der udfører testen eller på det digitale display.

Hjemme blodtryksovervågning

Blodtryksprøver kan også udføres hjemme ved hjælp af din egen digitale blodtryksmåler.

Dette kan give en bedre afspejling af dit blodtryk, da det at blive testet et eller andet sted som en lægeoperation kan få dig til at føle dig nervøs og kan påvirke resultatet. Det kan også give dig mulighed for lettere at overvåge din tilstand på lang sigt.

Du kan købe en række billige monitorer, så du kan teste dit blodtryk derhjemme, eller mens du er ude og omkring.

Det er vigtigt at sikre dig, at du bruger udstyr, der er testet korrekt. British Hypertension Society (BHS) har oplysninger om validerede blodtryksmålere, du kan købe.

Ambulant blodtryksovervågning

I nogle tilfælde kan din læge anbefale 24-timers eller ambulant blodtryksovervågning (ABPM).

Det er her, dit blodtryk testes automatisk hvert 30. minut over en 24-timers periode ved hjælp af en manchet, der er fastgjort til en bærbar enhed, der bæres i din talje.

ABPM kan hjælpe med at give et klart billede af, hvordan dit blodtryk ændrer sig i løbet af en dag.

Du skal fortsætte med dine normale daglige aktiviteter under testen, selvom du skal undgå at blive udstyret vådt.

Forstå din blodtryksaflæsning

Blodtrykket måles i millimeter kviksølv (mmHg) og er angivet som 2 figurer:

  • systolisk tryk – trykket, når dit hjerte skubber blod ud
  • diastolisk tryk – trykket, når dit hjerte hviler mellem slagene

For eksempel, hvis dit blodtryk er “140 over 90” eller 140 / 90mmHg, betyder det, at du har et systolisk tryk på 140mmHg og et diastolisk tryk på 90mmHg.

Som en generel vejledning:

  • normalt blodtryk anses for at være mellem 90 / 60mmHg og 120 / 80mmHg
  • højt blodtryk anses for at være 140/90 mmHg eller højere
  • lavt blodtryk anses for at være 90 / 60mmHg eller lavere

En blodtryksaflæsning mellem 120 / 80mmHg og 140 / 90mmHg kan betyde, at du er i risiko for at udvikle højt blodtryk, hvis du ikke tager skridt til at holde dit blodtryk under kontrol.