Nyretransplantation – At leve med

Følgende livsstilsråd anbefales normalt for at hjælpe dig med at forblive sund efter en nyretransplantation.

Stop rygning

Hvis du ryger, anbefales det stærkt, at du stopper hurtigst muligt, fordi rygning kan reducere levetiden for din nye nyre og kan øge risikoen for at udvikle nogle typer kræft.

Smokefree-webstedet kan yde support og rådgivning, der hjælper dig med at stoppe, og din læge kan også anbefale og ordinere behandlinger, der kan hjælpe. Læs mere om at stoppe med at ryge .

Kost

De fleste mennesker er i stand til at nyde en meget mere varieret diæt efter en nyretransplantation, selvom du måske rådes til at undgå nogle fødevarer efter operationen, indtil nyren fungerer korrekt.

I de tidlige stadier efter en transplantation, mens du er på højere doser af immunsuppressiv medicin (se nedenfor), bør du undgå at spise mad, der bærer en høj risiko for madforgiftning , herunder:

 • upasteuriseret ost, mælk eller yoghurt
 • fødevarer, der indeholder rå æg (såsom mayonnaise)
 • underkogt eller rå kød, fisk og skaldyr

Når din nyre fungerer korrekt, og den bedste immunsuppressive dosis til dig er blevet identificeret, rådes du normalt til at følge en generelt sund diæt, da dette kan reducere risikoen for komplikationer såsom diabetes .

Læs mere om risikoen ved en nyretransplantation .

En sund diæt bør omfatte:

Undgå mad, der indeholder høje niveauer af salt, da salt kan forårsage forhøjet blodtryk , hvilket kan være farligt for mennesker med en nyretransplantation. Se fakta om salt for mere information og rådgivning.

Motion og vægttab

Når du er begyndt at komme sig efter virkningerne af operationen, skal du prøve at udføre regelmæssig fysisk aktivitet.

Voksne bør træne mindst 150 minutter (2 timer og 30 minutter) med moderat intensitet hver uge. Dette inkluderer enhver aktivitet, der øger dit hjerte og din åndedrætsfrekvens – det kan få dig til at svede, men du er stadig i stand til at føre en normal samtale.

Eksempler inkluderer:

 • hurtig gang
 • cykle på plan grund eller med få bakker
 • svømning
 • tennis

Vælg fysiske aktiviteter, som du nyder, da det er mere sandsynligt, at du fortsætter med at udføre dem.

Det er urealistisk at straks opfylde disse træningsmål, hvis du ikke har trænet meget tidligere. Du skal sigte mod at starte gradvist og derefter bygge videre på det.

Hvis du er overvægtig eller overvægtig, skal du prøve at opnå en sund vægt. Dette kan gøres sikkert gennem en kombination af at spise en sund, kaloriekontrolleret diæt og regelmæssig motion. Mål for et body mass index (BMI) på 18,5 til 25.

Læs mere om motion og tabe sig sikkert .

Alkohol, stoffer og medicin

Hvis du regelmæssigt drikker alkohol over de maksimale anbefalede grænser, kan det hæve dit blodtryk, hvilket kan være farligt for mennesker med en nyretransplantation. For at holde din risiko for alkoholrelateret skade lav anbefaler :

 • ikke regelmæssigt drikker mere end 14 enheder alkohol om ugen
 • spred din drik over 3 dage eller mere, hvis du drikker så meget som 14 enheder om ugen
 • det er en god ide at have flere alkoholfrie dage hver uge

Læs mere om alkoholenheder og få tip til at reducere dit alkoholforbrug .

Alkohol indeholder også mange kalorier, så du vil tage på i vægt, hvis du drikker regelmæssigt. At være overvægtig vil også øge dit blodtryk. Læs mere om kalorierne i alkohol .

Du bør også undgå at tage ulovlige stoffer efter en nyretransplantation, da de kan beskadige dine nyrer, forårsage en pludselig stigning i blodtrykket og reagere uforudsigeligt med dine immunsuppressive lægemidler.

Endelig skal du altid tjekke med dit plejeteam, inden du tager medicin, herunder receptpligtig medicin og naturlægemidler såsom perikon. Nogle medikamenter kan være potentielt skadelige, hvis du har fået en nyretransplantation og tager immundæmpende medicin.

Immunsuppressiva og infektion

Hvis du har en nyretransplantation, skal du normalt tage immundæmpende medicin resten af dit liv for at forhindre kroppens immunsystem i at angribe den nye nyre.

Udbredte immunsuppressiva inkluderer tacrolimus, ciclosporin, azathioprin, mycophenolat, prednisolon og sirolimus.

At tage immunsuppressive medikamenter på lang sigt vil dog svække dit immunsystem og gøre dig mere sårbar over for infektioner, så du bliver nødt til at tage ekstra forholdsregler mod infektion:

Hvornår skal man få lægehjælp

Hvis du tror, du kan have en infektion, skal du kontakte din læge eller transplantationscenter for at få råd. Hurtig behandling kan være nødvendig for at forhindre alvorlige komplikationer.

Symptomer på infektion kan omfatte:

 • en høj temperatur på 38 ° C eller derover
 • føler sig varm og rystet
 • hovedpine
 • ømme muskler
 • diarré
 • opkast