Brystkræft hos kvinder – Årsager

Årsagerne til brystkræft forstås ikke fuldt ud, hvilket gør det vanskeligt at sige, hvorfor en kvinde kan udvikle brystkræft, og en anden måske ikke.

Der er dog risikofaktorer, der vides at påvirke din sandsynlighed for at udvikle brystkræft. Nogle af disse kan du ikke gøre noget ved, men der er nogle, du kan ændre.

Alder

Risikoen for at udvikle brystkræft øges med alderen. Tilstanden er mest almindelig hos kvinder over 50 år, der har været i overgangsalderen . Cirka 8 ud af 10 tilfælde af brystkræft forekommer hos kvinder over 50 år.

Alle kvinder, der er 50 til 70 år, bør screenes for brystkræft hvert 3. år som en del af Breast Screening Program.

Kvinder over 70 år er stadig berettigede til at blive screenet og kan arrangere dette gennem deres praktiserende læge eller lokal screeningenhed.

Find ud af mere om brystscreening .

Familie historie

Hvis du har nære slægtninge, der har haft brystkræft eller æggestokkræft , kan du have en højere risiko for at udvikle brystkræft.

Men fordi brystkræft er den mest almindelige kræft hos kvinder, er det muligt for den tilfældigt at forekomme hos mere end et familiemedlem.

De fleste tilfælde af brystkræft kører ikke i familier, men gener kendt som BRCA1 og BRCA2 kan øge din risiko for at udvikle både bryst- og æggestokkræft. Det er muligt, at disse gener overføres fra en forælder til deres barn.

Genene TP53 og CHEK2 er også forbundet med en øget risiko for brystkræft.

Tal med en læge, hvis bryst- eller æggestokkræft løber i din familie, og du er bekymret for, at du muligvis også får det. De kan henvise dig til en -genetisk test, der fortæller dig, om du har arvet en af kræftrisikegenerne.

Find ud af mere om prædiktive genetiske tests for kræftrisikegener .

Tidligere brystkræft eller klump

Hvis du tidligere har haft brystkræft eller tidlige ikke-invasive kræftcelleændringer i brystkanaler, har du en højere risiko for at udvikle det igen, enten i dit andet bryst eller i samme bryst.

En godartet brystklump betyder ikke, at du har brystkræft, men visse typer brystklumper kan let øge din risiko for at udvikle kræft.

Nogle godartede ændringer i brystvævet, såsom celler, der vokser unormalt i kanaler (atypisk duktal hyperplasi) eller unormale celler inde i dine brystfliser (lobulært karcinom in situ), kan gøre det lettere at få brystkræft.

Tæt brystvæv

Dine bryster består af tusinder af små kirtler (lobules), der producerer mælk. Dette kirtelvæv indeholder en højere koncentration af brystceller end andet brystvæv, hvilket gør det tættere.

Kvinder med tæt brystvæv kan have en højere risiko for at udvikle brystkræft, da der er flere celler, der kan blive kræftformede.

Tæt brystvæv kan også gøre en brystscanning (mammografi) vanskelig at læse, da klumper eller områder med unormalt væv er sværere at se.

Yngre kvinder har tendens til at have tættere bryster. Når du bliver ældre, falder mængden af kirtelvæv i dine bryster og erstattes af fedt, så dine bryster bliver mindre tætte.

Hormoner og hormonmedicin

Eksponering for østrogen

Det kvindelige hormon østrogen kan undertiden stimulere brystkræftceller og få dem til at vokse.

Æggestokkene, hvor dine æg opbevares, begynder at producere østrogen, når du begynder puberteten for at regulere dine menstruationer.

Din risiko for at udvikle brystkræft kan stige lidt med den mængde østrogen, som din krop udsættes for.

For eksempel, hvis du begyndte at have menstruationer i en ung alder og oplevede overgangsalderen senere end gennemsnittet, vil du have været udsat for østrogen over en længere periode.

På samme måde kan det, at du ikke får børn eller får børn senere i livet, øge din risiko for at udvikle brystkræft, fordi din eksponering for østrogen ikke afbrydes af graviditet.

Hormonerstatningsterapi (HRT)

Hormonerstatningsterapi (HRT) er forbundet med en øget risiko for at udvikle brystkræft.

Alle typer HRT kan øge risikoen for brystkræft undtagen vaginal østrogen.

Der er ingen øget risiko for brystkræft, hvis du tager HRT i mindre end 1 år.

Men hvis du tager HRT i mere end 1 år, har du en højere risiko for brystkræft end kvinder, der aldrig bruger HRT.

Den øgede risiko for brystkræft falder, når du holder op med at tage HRT, men en vis øget risiko forbliver i mere end 10 år sammenlignet med kvinder, der aldrig har brugt HRT.

Find ud af mere om risikoen ved HRT .

P-piller

Forskning viser, at kvinder, der tager p-piller, har en let øget risiko for at udvikle brystkræft.

Risikoen begynder dog at falde, når du holder op med at tage pillen, og din risiko for brystkræft er tilbage til normal 10 år efter stop.

Cancer Research UK har flere oplysninger om p-piller og kræftrisiko .

Livsstilsfaktorer

At være overvægtig eller overvægtig

Hvis du har oplevet overgangsalderen og er overvægtig eller overvægtig , kan du have større risiko for at udvikle brystkræft.

Dette menes at være knyttet til mængden af østrogen i din krop, da overvægt eller overvægt efter overgangsalderen får mere østrogen til at produceres.

Alkohol

At drikke alkohol øger risikoen for at få brystkræft.

Folk, der regelmæssigt drikker selv små mængder alkohol, har større risiko for at få brystkræft end mennesker, der slet ikke drikker alkohol. Jo mere alkohol du drikker, jo større øges din risiko for at få brystkræft.

Stråling

Visse medicinske procedurer, der bruger stråling, såsom røntgenstråler og CT-scanninger , kan øge din risiko for at udvikle brystkræft lidt.

Hvis du havde strålebehandling i brystområdet for Hodgkin-lymfom , skulle du allerede have modtaget et brev fra sundheds- og socialafdelingen, hvor du blev inviteret til konsultation med en specialist for at diskutere din øgede risiko for at udvikle brystkræft.

Se din læge, hvis du ikke blev kontaktet, eller hvis du ikke deltog i en konsultation. Du har normalt ret til at få dit bryst kontrolleret med en MR-scanning.

Hvis du i øjeblikket har brug for strålebehandling mod Hodgkin-lymfom, bør din specialist diskutere risikoen for brystkræft, inden din behandling begynder.

Vil du vide mere?