CT-scanning

En computertomografi (CT) -scanning bruger røntgenstråler og en computer til at skabe detaljerede billeder af kroppens inderside.

CT-scanninger kaldes undertiden CAT-scanninger eller computertomografi-scanninger.

De udføres på hospitalet af specialuddannede operatører kaldet radiografer og kan gøres, mens du opholder dig på hospitalet eller under et kort besøg.

Når der bruges CT-scanninger

CT-scanninger kan producere detaljerede billeder af mange strukturer inde i kroppen, herunder de indre organer, blodkar og knogler.

De kan bruges til at:

CT-scanninger ville normalt ikke bruges til at kontrollere problemer, hvis du ikke har nogen symptomer (kendt som screening).

Dette skyldes, at fordelene ved screening muligvis ikke opvejer risiciene, især hvis det fører til unødvendig test og angst.

Forberedelse til en CT-scanning

Dit aftalebrev vil nævne alt hvad du skal gøre for at forberede dig til din scanning.

Du kan blive rådet til at undgå at spise noget i flere timer inden din aftale for at sikre, at der tages klare billeder.

Du skal kontakte hospitalet efter modtagelse af dit udnævnelsesbrev, hvis du har allergier eller nyreproblemer, eller hvis du tager medicin til diabetes , da der muligvis skal træffes særlige ordninger.

Du bør også lade hospitalet vide, om du er gravid. CT-scanninger anbefales normalt ikke til gravide kvinder, medmindre det er en nødsituation, da der er en lille chance for at røntgenstråler kan skade din baby.

Det er en god ide at bære løst, behageligt tøj, da du muligvis kan bære disse under scanningen.

Forsøg at undgå at bære smykker og tøj, der indeholder metal (såsom lynlåse), da disse skal fjernes.

Før du tager en CT-scanning

Inden scanningen foretages, kan du få et specielt farvestof kaldet en kontrast for at forbedre kvaliteten af billederne.

Dette kan sluges i form af en drink, ledes ned i bunden (lavement) eller injiceres i et blodkar.

Fortæl radiografen, hvis du føler dig ængstelig eller klaustrofobisk over at have scanningen.

De kan give dig råd til at hjælpe dig med at føle dig rolig og kan sørge for, at du får et beroligende middel (medicin, der hjælper dig med at slappe af), hvis det er nødvendigt.

Inden scanningen starter, kan du blive bedt om at fjerne dit tøj og tage en kjole på.

Du bliver også bedt om at fjerne alt metal, såsom smykker, da metal forstyrrer scanningsudstyret.

Hvad sker der under en CT-scanning

Billede af en person, der har en CT-scanning

Kredit:

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock-foto


Under scanningen ligger du normalt på ryggen på en flad seng, der passerer ind i CT-scanneren.

Scanneren består af en ring, der roterer omkring en lille del af din krop, når du passerer gennem den.

I modsætning til en MR-scanning omgiver scanneren ikke hele din krop på én gang, så du skal ikke føle dig klaustrofobisk.

Radiografen betjener scanneren fra det næste rum. Mens scanningen finder sted, vil du være i stand til at høre og tale til dem via et intercom.

Mens hver scanning er taget, skal du ligge meget stille og trække vejret normalt. Dette sikrer, at scanningsbillederne ikke er slørede.

Du kan blive bedt om at trække vejret ind, trække vejret eller holde vejret på bestemte punkter.

Scanningen tager normalt omkring 10 til 20 minutter.

Hvad sker der bagefter

Du bør ikke opleve nogen eftervirkninger fra en CT-scanning og kan normalt gå hjem kort efter. Du kan spise og drikke, gå på arbejde og køre som normalt.

Hvis der blev brugt en kontrast, kan du blive bedt om at vente på hospitalet i op til en time for at sikre dig, at du ikke har en reaktion på den.

Kontrasten er normalt fuldstændig harmløs og vil passere ud af din krop i din urin.

Dine scanningsresultater vil normalt ikke være tilgængelige med det samme. En computer bliver nødt til at behandle oplysningerne fra din scanning, som derefter analyseres af en radiolog (en specialist i at fortolke billeder af kroppen).

Efter at have analyseret billederne, vil radiologen skrive en rapport og sende den til den læge, der henviste dig til scanningen, så de kan diskutere resultaterne med dig. Dette tager normalt et par dage eller uger.

Er CT-scanninger sikre?

CT-scanninger er hurtige, smertefri og generelt sikre. Men der er en lille risiko, du kunne have en allergisk reaktion på kontrastfarvestoffet anvendte, og du vil blive udsat for røntgen stråling .

Mængden af stråling, du udsættes for under en CT-scanning, varierer afhængigt af hvor meget af din krop, der scannes.

CT-scannere er designet til at sikre, at du ikke udsættes for unødvendigt høje niveauer.

Generelt svarer mængden af stråling, du udsættes for under hver scanning, mellem et par måneder og et par års eksponering for naturlig stråling fra miljøet.

Det antages, at eksponering for stråling under CT-scanninger kan øge dine chancer for at udvikle kræft mange år senere, selvom denne risiko menes at være meget lille (mindre end 1 ud af 2.000).

For mere information, se GOV.UK: patientdosisinformation .

Fordelene og risiciene ved at have en CT-scanning vil altid blive vejet op, før det anbefales.

Tal med din læge eller radiograf om de potentielle risici på forhånd, hvis du har nogen bekymringer.