Hodgkin lymfom

Hodgkin lymfom er en usædvanlig kræft, der udvikler sig i lymfesystemet, som er et netværk af kar og kirtler spredt gennem din krop.

Lymfesystemet er en del af dit immunsystem. Klar væske kaldet lymfe strømmer gennem lymfekarene og indeholder infektionsbekæmpende hvide blodlegemer, kendt som lymfocytter.

I Hodgkin-lymfom begynder B-lymfocytter (en bestemt type lymfocyt) at formere sig på en unormal måde og begynde at samle sig i visse dele af lymfesystemet, såsom lymfeknuder (kirtler). De berørte lymfocytter mister deres infektionsbekæmpende egenskaber, hvilket gør dig mere sårbar over for infektion.

Det mest almindelige symptom på Hodgkin-lymfom er en smertefri hævelse i en lymfeknude, normalt i nakke, armhule eller lyske.

Læs mere om symptomerne på Hodgkin lymfom .

Hvem er berørt?

Hodgkin-lymfom kan udvikle sig i alle aldre, men det påvirker mest unge voksne i deres tidlige 20’ere og ældre voksne over 70 år. Lidt flere mænd end kvinder er berørt.

Cirka 2.100 mennesker diagnosticeres hvert år med Hodgkin-lymfom i Storbritannien.


Hvad forårsager Hodgkin lymfom?

Den nøjagtige årsag til Hodgkin-lymfom er ukendt. Din risiko for at udvikle tilstanden øges dog, hvis:

Du har også en øget risiko for at udvikle Hodgkin-lymfom, hvis en førstegrads slægtning (forælder, søskende eller barn) har haft tilstanden.

Læs mere om årsagerne til Hodgkin lymfom .

Hvordan diagnosticeres Hodgkin-lymfom

Den eneste måde at bekræfte en diagnose af Hodgkin-lymfom er ved at udføre en biopsi .

Dette er en mindre kirurgisk procedure, hvor en prøve af påvirket lymfeknudevæv fjernes og undersøges i et laboratorium.

Læs mere om diagnosticering af Hodgkin lymfom .

Behandling og udsigter

Hodgkin lymfom er en relativt aggressiv kræft og kan hurtigt sprede sig gennem kroppen. På trods af dette er det også en af de lettest behandlede kræftformer.

Din anbefalede behandlingsplan afhænger af din generelle sundhed og alder, fordi mange af behandlingerne kan lægge en enorm belastning på kroppen. Hvor langt kræften har spredt sig, er også en vigtig faktor til bestemmelse af den bedste behandling.

De vigtigste anvendte behandlinger er kemoterapi efterfulgt af strålebehandling eller kemoterapi alene. Kirurgi bruges normalt ikke som en behandling for tilstanden.

Samlet set lever omkring 85% af mennesker med Hodgkin-lymfom mindst 5 år, og de fleste af disse vil blive helbredt. Der er dog en risiko for langsigtede problemer efter behandling, herunder infertilitet og en øget risiko for at udvikle en anden type kræft i fremtiden.

Læs mere om: