Brystkræft hos kvinder – Diagnose

Du kan blive diagnosticeret med brystkræft efter rutinemæssig brystscreening, eller du kan have symptomer, som du har set din læge om.

At se en læge

Se en læge snarest muligt, hvis du bemærker symptomer på brystkræft , såsom en usædvanlig klump i dit bryst eller enhver ændring i brystets udseende, følelse eller form.

Lægen undersøger dig. Hvis de mener, at dine symptomer har brug for yderligere vurdering, henviser de dig til en specialist brystkræftklinik.

Test på en brystkræftklinik

Hvis du har mistanke om brystkræft, enten på grund af dine symptomer eller fordi et mammogram har vist en abnormitet, vil du blive henvist til en specialist brystkræftklinik for yderligere tests.

Mammografi og bryst ultralyd

Hvis du har symptomer og er blevet henvist til en specialist bryst enhed af en læge, vil du sandsynligvis blive inviteret til at have et mammogram , som er en røntgen af dine bryster. Du har muligvis også brug for en ultralydsscanning .

Hvis kræft blev opdaget gennem Breast Screening Program, skal du muligvis bruge et andet mammogram eller ultralydsscanning.

Din læge kan foreslå, at du kun foretager en ultralydsscanning, hvis du er under 35 år. Dette skyldes, at yngre kvinder har tættere bryster, hvilket betyder, at et mammogram ikke er så effektivt som ultralyd til at opdage kræft.

Ultralyd bruger højfrekvente lydbølger til at producere et billede af indersiden af dine bryster, der viser klumper eller abnormiteter.

Din brystspecialist kan også foreslå ultralyd i brystet, hvis de har brug for at vide, om en klump i dit bryst er fast eller indeholder væske.

Find ud af mere om brystscreening .

Biopsi

En biopsi er, hvor en prøve af celler tages fra dit bryst og testes for at se, om det er kræft.

Du har muligvis også brug for en scanning og en kanyleprøve på lymfeknuder i din armhule (axilla) for at se, om disse også er påvirket.

Biopsier kan tages på forskellige måder, og den type, du har, afhænger af, hvad din læge ved om din tilstand.

Nål aspiration

Nålespiration kan bruges til at teste en prøve af dine brystceller for kræft eller dræne en lille væskefyldt klump (godartet cyste).

Din læge vil bruge en lille nål til at udtrække en prøve af celler uden at fjerne noget væv.

Nålebiopsi

Nålebiopsi er den mest almindelige type biopsi. En vævsprøve tages fra en klump i brystet ved hjælp af en stor nål.

Du har muligvis lokalbedøvelse , hvilket betyder at du vil være vågen under proceduren, men dit bryst bliver følelsesløst.

Din læge kan foreslå, at du har en guidet nålebiopsi, som regel styret af ultralyd eller røntgen eller undertiden MR for at opnå en mere præcis og pålidelig diagnose af kræft.

Dette kan også skelne det fra enhver ikke-invasiv ændring, især duktalt carcinom in situ (DCIS).

Vakuumassisteret biopsi

Vakuumassisteret biopsi, også kendt som mammotombiopsi, er en anden type biopsi.

Under proceduren er en nål fastgjort til et blidt sugerør, som hjælper med at få prøven og fjerne enhver blødning fra området.

Vil du vide mere?

Yderligere test for brystkræft

Hvis en diagnose af brystkræft bekræftes, er der behov for flere tests for at bestemme kræftstadiet og -graden og den bedste behandlingsmetode.

Scanninger og røntgenstråler

En CT-scanning , røntgen af brystet og lever-ultralyd kan være nødvendig for at kontrollere, om kræften har spredt sig.

En MR-scanning af brystet kan være nødvendig for at afklare resultaterne eller vurdere omfanget af tilstanden i brystet.

Hvis din læge mener, at kræften kunne have spredt sig til dine knogler, kan du få brug for en knoglescanning.

Før en knoglescanning injiceres et stof, der indeholder en lille mængde stråling kendt som en isotop, i en vene i din arm.

Dette absorberes i din knogle, hvis den er blevet påvirket af kræft. De berørte områder af knogler vises som fremhævede områder på knoglescanningen.

Test for at bestemme specifikke typer behandling

Du har også brug for tests, der viser, om kræften reagerer på specifikke typer behandling.

Resultaterne af disse tests kan give dine læger et mere komplet billede af den type kræft, du har, og hvordan du behandler den.

I nogle tilfælde kan brystkræftceller stimuleres til at vokse af hormoner, der forekommer naturligt i din krop, såsom østrogen og progesteron.

Hvis dette er tilfældet, kan kræften behandles ved at stoppe virkningerne af hormonerne eller ved at sænke niveauet af disse hormoner i din krop. Dette er kendt som hormonbehandling.

Under en hormonreceptortest tages en prøve af kræftceller fra dit bryst og testes for at se, om de reagerer på enten østrogen eller progesteron.

Hvis hormonet er i stand til at knytte sig til kræftcellerne ved hjælp af en hormonreceptor, er de kendt som hormonreceptorpositive.

Mens hormoner kan tilskynde til vækst af nogle typer brystkræft, stimuleres andre typer af et protein kaldet human epidermal vækstfaktorreceptor 2 (HER2).

Disse typer kræftformer kan diagnosticeres ved hjælp af en HER2-test og behandles med medicin, der blokerer virkningerne af HER2. Dette er kendt som målrettet terapi.

Vil du vide mere?

Trin og grad af brystkræft

Stadie af brystkræft

Når brystkræft diagnosticeres, vil dine læger give det et stadium. Scenen beskriver kræftens størrelse, og hvor langt den har spredt sig, og bruges til at forudsige udsigterne.

Ductal carcinoma in situ (DCIS) beskrives undertiden som trin 0. Andre stadier af brystkræft beskriver invasiv brystkræft og inkluderer:

  • trin 1 – tumoren måler mindre end 2 cm, og lymfeknuderne i armhulen påvirkes ikke. Der er ingen tegn på, at kræften har spredt sig andre steder i kroppen
  • fase 2 – tumoren måler 2 til 5 cm, lymfeknuderne i armhulen påvirkes eller begge dele. Der er ingen tegn på, at kræften har spredt sig andre steder i kroppen
  • trin 3 – tumoren måler 2 til 5 cm og kan være fastgjort til strukturer i brystet, såsom hud eller omgivende væv, og lymfeknuderne i armhulen påvirkes. Der er ingen tegn på, at kræften har spredt sig andre steder i kroppen
  • fase 4 – tumoren er af enhver størrelse, og kræften har spredt sig til andre dele af kroppen (metastase)

Dette er en forenklet guide. Hvert trin er opdelt i yderligere kategorier: A, B og C. Hvis du ikke er sikker på, hvilket trin du har, skal du tale med din læge.

TNM iscenesættelsessystem

TNM-iscenesættelsessystemet kan også bruges til at beskrive brystkræft, da det kan give nøjagtig information om diagnosen:

  • T – tumorens størrelse
  • N – om kræften har spredt sig til lymfeknuderne
  • M – om kræften har spredt sig til andre dele af kroppen

Karakterer af brystkræft

Karakteren beskriver kræftcellernes udseende.

  • lav kvalitet (G1) – cellerne, selvom de er unormale, ser ud til at vokse langsomt
  • medium grade (G2) – cellerne ser mere unormale ud end celler af lav kvalitet
  • høj kvalitet (G3) – cellerne ser endnu mere unormale ud og er mere tilbøjelige til at vokse hurtigt

Vil du vide mere?