Hormonerstatningsterapi (HRT) – Risici

Når man beslutter, om man skal have hormonerstatningsterapi (HRT), er det vigtigt at forstå risiciene.

Det er også vigtigt at betragte HRT som kun 1 af en række muligheder for at forbedre menopausal og postmenopausal sundhed og velvære.

Mange undersøgelser af HRT, der er offentliggjort i løbet af de sidste 15 år, fremhæver de potentielle risici. Som et resultat har nogle kvinder og læger været tilbageholdende med at bruge HRT.

Men nyere beviser siger, at risikoen for HRT er lille og normalt opvejes af fordelene.

Brystkræft

Kvinder, der tager HRT i mere end 1 år, har en højere risiko for brystkræft end kvinder, der aldrig bruger HRT. Risikoen er knyttet til alle typer HRT undtagen vaginal østrogen.

For kvinder i 40’erne og 50’erne, der tager HRT i 5 år, ville der være:

  • 1 ekstra sag for hver 200 kvinder, der tager kun østrogen HRT
  • 1 ekstra sag for hver 70 kvinder, der tager cyklisk HRT
  • 1 ekstra sag for hver 50 kvinder, der tager kontinuerlig HRT

Antallet af ekstra tilfælde antages at fordobles blandt kvinder, der tager disse typer HRT i 10 år.

Forskning viser, at den øgede risiko for brystkræft falder, efter at du holder op med at tage HRT, men en vis øget risiko forbliver i mere end 10 år sammenlignet med kvinder, der aldrig har brugt HRT.

Hvis du tager det i mindre end 1 år, er der ingen øget risiko for brystkræft.

På grund af risikoen for brystkræft er det især vigtigt at deltage i alle dine aftaler om screening af brystkræft, hvis du tager HRT.

Livmoderhalskræft

Undersøgelser, der ser på, om HRT øger din risiko for kræft i æggestokkene, har hidtil haft modstridende resultater.

Det antages, at hvis der er nogen stigning i tilfælde af kræft i æggestokkene blandt kvinder, der tager HRT, er stigningen meget lille.

En nylig undersøgelse viste, at for hver 1.000 kvinder, der tager HRT i 5 år, vil der være 1 ekstra tilfælde af kræft i æggestokkene.

Enhver øget risiko for ovariecancer antages at falde, når du holder op med at tage HRT.

Livmoderkræft

HRT, der kun er østrogen, kan øge risikoen for livmoderkræft (også kaldet livmoder- eller endometriecancer), hvorfor det kun bruges til kvinder, der ikke har livmoderen (for eksempel fordi de har haft en hysterektomi ).

Hvis du tager kombineret HRT, især et forløb med kontinuerlig kombineret HRT (hvor du tager begge lægemidler uden en regelmæssig pause), eliminerer denne risiko stort set.

Hvis du har en livmoder, og du tager HRT, er det vigtigt at tage begge lægemidler som anbefalet af din læge for at undgå at øge din risiko for livmoderkræft.

Blodpropper

Blodpropper kan være alvorlige, hvis de sætter sig i et blodkar og blokerer blodgennemstrømningen.

Beviset viser, at:

  • tager HRT tabletter kan øge din risiko for blodpropper
  • der er ingen øget risiko for blodpropper fra HRT-pletter eller geler

Det antages, at risikoen for at udvikle en blodprop er 2 til 4 gange højere end normalt for kvinder, der tager HRT-tabletter. Men da risikoen for, at kvinder i overgangsalderen udvikler blodpropper normalt er meget lav, er den samlede risiko ved at tage HRT-tabletter stadig lille.

Det anslås, at for hver 1.000 kvinder, der tager HRT-tabletter i 7,5 år, vil færre end 2 udvikle en blodprop.

Hjertesygdomme og slagtilfælde

Beviset viser, at:


  • HRT øger ikke signifikant risikoen for hjerte-kar-sygdomme (inklusive hjertesygdomme og slagtilfælde ), når de startes inden 60 år
  • østrogen-kun HRT er forbundet med ingen eller reduceret risiko for hjertesygdomme
  • kombineret HRT er forbundet med ringe eller ingen stigning i risikoen for hjertesygdomme
  • tager østrogen tabletter er forbundet med en lille stigning i risikoen for slagtilfælde, men risikoen for slagtilfælde for kvinder under 60 år er generelt meget lav, så den samlede risiko er stadig lille

Tal med en læge, hvis du tager HRT eller overvejer at tage det og er bekymret for risikoen for slagtilfælde eller hjertesygdomme.