Sarkomer af blødt væv

Bløddelssarkom er en gruppe af sjældne kræftformer, der påvirker vævet, der forbinder, understøtter og omgiver andre kropsstrukturer og organer.

Væv, der kan påvirkes af bløddelssarkomer, inkluderer fedt, muskler, blodkar, dybt hudvæv, sener og ledbånd. Knoglesarkomer dækkes separat.

Bløddelssarkom kan udvikle sig i næsten enhver del af kroppen, herunder ben, arme og mave (underliv).

Symptomer på bløddelssarkomer

Bløddelssarkomer har ofte ingen tydelige symptomer i de tidlige stadier.

De kan forårsage symptomer, når de bliver større eller spredes. Symptomerne afhænger af, hvor kræften udvikler sig.

For eksempel:

Du bør se en læge, hvis du har en klump – især en, der bliver større med tiden.

Selv om det er meget mere sandsynligt, at du har en ikke-kræftfuld tilstand, såsom en cyste (væske under huden) eller lipom (fedtklump), er det vigtigt at få dine symptomer kontrolleret.

Typer af bløddelssarkom

Der er mange forskellige typer bløddelssarkom, afhængigt af hvor i kroppen det udvikler sig.

Eksempler inkluderer:

  • leiomyosarcoma – udvikler sig i muskelvæv
  • liposarkom – udvikler sig i fedtvæv
  • angiosarcoma – udvikler sig i cellerne i blodet eller lymfekirtlerne
  • gastrointestinale stromale tumorer (GIST) – udvikles i bindevævet, der understøtter organerne i fordøjelsessystemet

Årsager til bløddelssarkomer

I de fleste tilfælde er der ingen indlysende grunde til, at der udvikles bløddelssarkom, men der er en række ting, der vides at øge risikoen, herunder:

Kaposis sarkom er en meget sjælden sarkom forårsaget af humant herpesvirus 8 (HHV-8), der inficerer nogen med et svækket immunsystem (såsom mennesker med hiv ).

Diagnosticering af bløddelssarkomer

Hvis din læge føler, at der er en mulighed for, at du har bløddelssarkom, henviser de dig til et antal tests.

En diagnose af et bløddelssarkom stilles normalt af en hospitalsspecialist og vil være baseret på dine symptomer, en fysisk undersøgelse og resultaterne af:

  • scanninger – en ultralydsscanning er normalt den første test, der er udført, og den er ret enkel og hurtig. Yderligere scanninger, såsom en MR-scanning , kan udføres senere
  • en biopsi – hvor en prøve af mistanke om kræftvæv fjernes ved hjælp af en nål eller under en operation, så den kan analyseres i et laboratorium

Hvis en diagnose af bløddelssarkom er bekræftet, vil disse og yderligere test også hjælpe med at bestemme, hvor sandsynligt kræften er at sprede sig (kendt som “grad”), og om eller hvor langt kræften har spredt sig (kendt som “fase”) ).

Behandlinger for bløddelssarkomer

Mennesker med blødt vævsarkom behandles af et team af læger og sygeplejersker på specialcentre, der hjælper med at planlægge den mest passende behandling.

Den bedste behandling afhænger af ting som hvor kræften udviklede sig, typen af sarkom, hvor langt den har spredt sig, din alder og dit generelle helbred.

De vigtigste behandlinger er:

  • kirurgi for at fjerne enhver tumor
  • strålebehandling – hvor højenergistråling bruges til at dræbe kræftceller
  • kemoterapi og andre lægemidler til at dræbe kræftcellerne

Kirurgi

Kirurgi er den vigtigste behandling for bløddelssarkomer, der diagnosticeres på et tidligt tidspunkt.

Det involverer normalt at fjerne tumoren sammen med et afsnit af det omgivende sunde væv. Dette hjælper med at sikre, at ingen kræftceller efterlades.

Der gøres alt for at reducere indvirkningen af operationen på den berørte kropsdels udseende og funktion. Men der er en chance for, at du har nogle problemer med at bruge den berørte kropsdel efter operationen, og nogle gange kan det være nødvendigt med yderligere operationer for at reparere den.

I et meget lille antal tilfælde er der muligvis ingen anden mulighed end at ampere den del af kroppen, hvor kræften er placeret, såsom en del af benet.

Strålebehandling

I nogle sarkomer anvendes strålebehandling før eller efter operationen for at forbedre risikoen for helbredelse. Dette gøres ved hjælp af en maskine, der dirigerer stråler fra et lille behandlingsområde.

Strålebehandling alene kan også undertiden bruges, når kirurgi ikke er mulig for at reducere symptomer forårsaget af sarkom eller bremse dets progression.

Almindelige bivirkninger ved strålebehandling inkluderer øm hud, træthed og hårtab i behandlingsområdet. Disse har tendens til at blive bedre inden for få dage eller uger efter behandlingens afslutning.

Kemoterapi

Kemoterapi bruges meget lejlighedsvis før operation for at krympe en tumor og gøre det lettere at fjerne. Dette indebærer, at man får kræftdræbende medicin direkte i en vene (intravenøst).

Kemoterapi kan også bruges alene eller sammen med strålebehandling til bløddelssarkomer, der ikke kan fjernes kirurgisk.

Almindelige bivirkninger ved kemoterapi inkluderer at føle sig træt og svag hele tiden, føle og være syg og hårtab. Disse kan være ubehagelige, men er normalt midlertidige.

Der er også andre typer medicin mod kræft, der anvendes til behandling af sarkom, der kan gives som injektioner eller tabletter.

Udsigter for bløddelssarkomer

Udsigterne for bløddelssarkom afhænger for det meste af, hvilken type sarkom det er, hvor sandsynligt det er at sprede sig (karakteren), og hvor langt det allerede har spredt sig (scenen), når det diagnosticeres.

Hvis det opdages på et tidligt stadium eller er en lavgradig tumor, og det kan fjernes under operationen, er en kur normalt mulig. Imidlertid har større, højgradige tumorer en større risiko for at komme tilbage eller sprede sig.

Efter den første behandling skal du regelmæssigt kontrollere for at se efter tegn på, at kræften er kommet tilbage. Du har muligvis også brug for fysioterapi og ergoterapi for at hjælpe dig med at håndtere eventuelle fysiske vanskeligheder som følge af operation.

En kur er normalt ikke mulig, hvis en bløddelssarkom kun opdages, når den allerede har spredt sig til andre dele af kroppen, selvom behandling kan hjælpe med at bremse spredningen af kræften og kontrollere dine symptomer.

Yderligere information