Knoglekræft

Primær knoglekræft er en sjælden type kræft, der begynder i knoglerne. Cirka 550 nye tilfælde diagnosticeres hvert år i Storbritannien.

Dette er en separat tilstand fra sekundær knoglekræft, som er kræft, der spreder sig til knoglerne efter at have udviklet sig i en anden del af kroppen.

Disse sider henviser kun til primær knoglekræft. Webstedet Macmillan Cancer Support har flere oplysninger om sekundær knoglekræft .

Tegn og symptomer på knoglekræft

Benkræft kan påvirke enhver knogle, men de fleste tilfælde udvikler sig i de lange knogler i ben eller overarme.

De vigtigste symptomer inkluderer:

  • vedvarende knoglesmerter, der bliver værre over tid og fortsætter om natten
  • hævelse og rødme (betændelse) over en knogle, hvilket kan gøre bevægelse vanskelig, hvis den berørte knogle er tæt på et led
  • en mærkbar klump over en knogle
  • en svag knogle, der lettere går i stykker (brud) end normalt

Hvis du eller dit barn oplever vedvarende, svær eller forværret knoglesmerter, skal du besøge din læge. Selvom det er meget usandsynligt, at det er resultatet af knoglekræft, kræver det yderligere undersøgelse.

Læs mere om symptomerne på knoglekræft .

Typer af knoglekræft

Nogle af hovedtyperne af knoglekræft er:

Unge mennesker kan blive påvirket, fordi de hurtige vækstspurter, der opstår under puberteten, kan få knogletumorer til at udvikle sig.

Ovenstående typer knoglekræft påvirker forskellige typer celler. Behandlingen og udsigterne afhænger af den type knoglekræft, du har.

Hvad forårsager knoglekræft?

I de fleste tilfælde vides det ikke, hvorfor en person udvikler knoglekræft.

Du har større risiko for at udvikle det, hvis du:


  • tidligere har været udsat for stråling under strålebehandling
  • har en tilstand kendt som Pagets knoglesygdom – men kun et meget lille antal mennesker med Pagets sygdom vil faktisk udvikle knoglekræft
  • har en sjælden genetisk tilstand kaldet Li-Fraumeni syndrom – mennesker med denne tilstand har en defekt version af et gen, der normalt hjælper med at stoppe væksten af kræftceller

Læs mere om årsagerne til knoglekræft .

Hvordan knoglekræft behandles

Behandling for knoglekræft afhænger af, hvilken type knoglekræft du har, og hvor langt den har spredt sig.

De fleste mennesker har en kombination af:

I nogle tilfælde af osteosarkom kan en medicin kaldet mifamurtid også anbefales.

Læs mere om behandling af knoglekræft .

Outlook

Udsigterne for knoglekræft afhænger af faktorer som din alder, hvilken type knoglekræft du har, hvor langt kræften har spredt sig (scenen) og hvor sandsynligt det er at sprede sig yderligere (karakteren).

Generelt er knoglekræft meget lettere at helbrede hos ellers raske mennesker, hvis kræft ikke har spredt sig.

Samlet set vil omkring 6 ud af 10 personer med knoglekræft leve i mindst 5 år fra diagnosetidspunktet, og mange af disse kan helbredes fuldstændigt.

Cancer Research UK har mere detaljerede statistikker opdelt efter de forskellige typer knoglekræft, se siden om statistik og udsigterne for knoglekræft .